GASZTRO

Félkész ételek a konyhában

2010. február 24., szerda 07:20

hugh_river_cottage_leadNagy sikerrel fut a tévében a River Cottage kúra. Ebben a sorozatban Hugh Fearnley-Whittingstall olyan embereket híva farmjára egy-egy hétre, akik hétköznap valamilyen szörnyűséges étkezési szokásnak hódolnak: például csak és kizárólag félkész ételeket esznek. Azt hiszem, mást nevez félkész ételnek Hugh, és mást én.

Hugh szerint félkész étel az, amit teljesen készen lehet kapni a hipermarketben, de nem melegen visszük haza, hanem mondjuk lefagyasztva, ezért fogyasztás előtt még van vele némi gondja a vásárlónak: be kell tolni a mikróba.

Szerintem ezek már kész ételek, hiszen az elkészítésük befejeződött. A félkész étel magában ritkán fogyasztható, de ha igen, akkor is tovább főzzük, vagy legalábbis belekeverjük valami másba. Nos, ciki, nem ciki, én szoktam ilyen ételeket használni. Nem sokat, de azt a párat rendszeresen. Annak ellenére, hogy én is el tudom őket készíteni, sőt gyakran meg is teszem, mégis sokszor kerül a bolti változat az asztalunkra.

Ilyen a paradicsomkonzerv

Ritkábban az egész, hámozott változatot veszem, gyakrabban a feldaraboltat. paradicsom_szsz
Nyáron én is főzők be paradicsomot, leginkább paradicsomlét, lecsót, és házi ketchupot. Ezeket úgy fűszerezem, ahogy nekem tetszik, hagyom magától besűrűsödni, nem keverek hozzá semmi mesterséges adalékanyagot, és hamar elkészülnek. Viszont a jó minőségű paradicsomkonzerv télen sokkal olcsóbb, mint a friss paradicsom. Ha szerencsém van, akkor még cukor nélkül is édes, és különben is sokkal több paradicsomot használunk fel, mint amennyit évről  évre befőzők a saját kiskertemből.

A másik: a leveles tészta

Leveles tésztát igazi vajból érdemes csak otthon készíteni. Egy napos munka, a sok jó minőségű vajtól pedig eszméletlen drága lesz. Nem mondom, hogy nem éri meg a melót, de ötévente fogom csak ezzel tölteni a két napból az egyiket, az biztos.
Boltban is kapható, igaz általában növényi zsírral készül, értsd ez alatt, hogy valamilyen margarin van benne, esetleg vaj aroma az illata miatt.
A tapasztalat azt mutatja, hogy a hűtőben tárolt változat általában jobb minőségű, mint a fagyasztott. Lehet kapni olyat amit még ki kell nyújtani, de legtöbbször már eleve sütőpapírra téve, megfelelő vastagságúra nyújtva csomagolják.

A harmadik: a száraztészta

tsztaEzek is nagyon jól elkészíthetőek otthon, jó minőségű tojásra és lisztre van szükség hozzá, és egy napra. Egy nap alatt fél évre való tésztát lehet gyúrni, mégis inkább vásárolom a boltban. Az oka egyszerű: a kész száraztésztát több napig kell szellős, de száraz helyen szárítani, majd vászonzacskókban tárolni úgy, hogy ne törjön össze. Ennyi tészta csak több asztalon-ágyon-kanapén tud száradni, csakis olyan lakásban, ahol futkosó gyerekek véletlenül se verik le a földre. Ilyen lakással sajnos nem rendelkezem.


Kíváncsi vagyok arra, hogy szerinted milyen félkész ételt érdemes még használni.  A cikk alatt található komment mezőben, regisztráció után szólj hozzá te is ehhez a cikkhez.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.24 07:54:06Dijoni

  Szégyen gyalázat, de én bolti majonézt használok, annyira félek a friss tojástól, vagyis a szalmonella mérgezéstől!

 • 2010.02.24 10:23:08crepe

  Szerintem, teljesen normális, hogy az ember használ paradicsomkonzervet, száraztésztát, levelestésztát. Ettől, ahogy írod, én is szoktam még magam is csinálni, de tartaléknak szuper mondjuk egy pár csomag spagetti a spájzban, amit az ember előkap, és amíg megfő, addig össze is rittyenthető hozzá a mártás.
  Sőt, lehet ezt már szégyelleni kellene, de az olyanfajta félkész/kész étel is megfordul nálunk, mint a spagettiszósz, vagy a kínai mártás, mert ez is egy nagyon gyors változat lehet a kajára, sőt, a gyerek is meg tudja magának csinálni (fiú és 17 éves)
  Amiket viszont soha nem veszünk: levesporok, konzerv vagy fagyasztott készételek (főzelékek, húsételek)
  Használok viszont leveskockát (amellett, hogy ha marad, fagyasztok le húslevest), piros aranyat, és tudom, hogy ettől minden gasztroblogger sikítófrászt kap.
  A kedvenceim, amiken viszont sokat röhögök, hogy minek, kinek: palacsintapor (csak tej és tojás kell hozzá), muffinpor. (ha valaki azért használja, mert nem tud sütni, vajon ezt megmeri venni? ha tud sütni, meg semmi egy muffin összedobása, nem?)
  És nem bízom a kenyérkeverékekben sem, ha sütök, akkor semmiből nem áll a lisztet meg az élesztőt (amiről megbizonyosodtam, hogy még "él") összekeverni magamnak.

 • 2010.02.24 12:41:16nyuci

  Ha az ember dolgozik is és emellett vállalja, hogy a családját saját főztjével táplálja, akkor mindenképpen kell valamilyen kompromisszumot kötni a félkész ételek felé. Minkenki saját maga dönti el, hogy mi fér bele az idejébe és miért nyúl a bolti polcra. Bevallom, nekem piacra sem igen jut időm (hétköznap, dologidőben !!!!) járni. Marad az, amit a hipermarketek kínálnak.
  Az egész nap otthon ülő, (bió)piacra, gasztroblogra, fényképezésre ráérők könnyen fikázzák ezeket.
  Hétköznap, ha egy receptben szerepel, hogy "és lassú tűzön fözzük 3 áráig", már lapozok is tovább, és marad az olasz sugó mártás helyett a bolti szósz.


  Nyuci

 • 2010.02.24 13:18:47Lila Füge

  Kedves Nyuci!
  Teljesen egyetértünk abban, hogy a mindennapi családszervezésben kompromisszumokat kell kötni, az étkezés terén is. Épp ezért tartjuk fontosnak, hogy beszéljünk a jó minőségű félkész konyhai termékekről.
  Ötödik éve írok blogot, ebből 3,5 évig heti átlag 50 órát dolgoztam. A fotózás, a piacra járás, a "3 órát főzzük" maradt a hétvégére. Most is így van ez, hogy a kisfiamat nevelem.
  Szerintem nincs itt szó fikázásról. Remélem ebben is egyetértünk.
  Éljen a leveles tészta és a spagetti!
  üdv,
  Lila Füge

 • 2010.02.24 14:02:25Dijoni

  "Az egész nap otthon ülő, (bió)piacra, gasztroblogra, fényképezésre ráérők könnyen fikázzák ezeket. "
  Igaz nincs gasztroblogom, de a cikk minden szavával egyetértek. Én is 10 órázom a hét négy napján, egy napon pedig 7 órát dolgozom, még se vettem személyes támadásnak ezt a cikket. Mi a baj? Érzékeny pontra tapintottak? Változtass!

 • 2010.02.25 20:48:23Szőkehercegbombanője

  Ez egy igazán informatív cikk volt, hálás köszönet érte. És ráadásul Fearnley-Whittingstall képével illusztrálva, bár tény, az úr meg lett említve. És azt is megtudtuk, hogy nem ugyanaz a véleménye a félkész ételek fogalmáról, mint a t. cikkírónak. Nahát.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta