Ázsiai tésztasaláta

Zanza!

azsiai_tesztasalata

nyár/tésztasaláta/ázsiai

A tésztasaláta megkerülhetetlen nyári étel: hűvös, friss és laktató, de nem tartozik a túlságosan kalóriadús fogások közé. Elkészíteni sem nagy ördöngösség, csak egy kis fantázia kell hozzá, hogy sajton és paradicsomon kívül más is színesítse.

 

 

Receptünkhöz Ázsiából merítettünk ihletet, így a tojásos tészta mellé citromfű, koriander, csili és rák került. Ha van a társaságban olyan, aki nem szereti vagy allergiás a rákra, helyettesítheted hússal is.

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg ázsiai tojásos tészta
25 dkg cukorborsó
½ kígyóuborka
5 szál újhagyma
1 csokor koriander zöldje
1 marék citromfű (vagy egy szál ázsiai citromfű)
25 dkg tisztított rák
2 gerezd fokhagyma
2 lime leve
2 ek halszósz
2 ½ ek szezámolaj
1 ek olaj
½ piros csili
frissen őrölt bors


Egy közepes méretű serpenyőben hevíts fel 1 ek növényi olajat és 1/2 ek szezámolajat. Dobd rá a fokhagymát, és 1/2 percig pirítsd, ha illatozni kezd, add hozzá a cukorborsót, és addig pirítsd, amíg élénkzöld színe lesz. Tedd a serpenyőbe a rákokat is, és magas lángon rázogatva pirítsd az egészet 1-2 percig, amíg a rákok rózsaszínűek lesznek. Húzd le a tűzről, és hagyd kihűlni.

A tésztát forrázd le a csomagoláson található utasítás szerint. Általában az ázsiai tésztákat nem kell főzni, elég forrásban lévő vízbe áztatni néhány percre.

Az újhagymát, a koriander zöldjét és a citromfüvet aprítsd össze. A kígyóuborkát vágd vékony szeletekre.

Készíts öntetet a 2 frissen facsart lime levéből, 2 ek szezámolajból és a halszószból. Ízesítsd frissen őrölt borssal és apró csíkokra vágott, kierezett csilivel (még így is nagyon csípni fog, óvatosan bánj vele).

Keverd be a salátát, és öntsd rá az öntet felét. Hűtsd be legalább egy órára fogyasztás előtt, amikor kiveszed a hűtőből, öntsd nyakon a maradék öntettel, és szórj a tetejére néhány csíkocska csilit és egy kis koriandert.

Blogmustra