GASZTRO

A mázas körte esete vörösboros kacsával

2009. október 16., péntek 11:32

kacsa_kortevel ősz/körte/kacsa A kacsahús szerintem az egyik legfinomabb, ízgazdagabb húsféle, ebben a receptben mégsem egyértelmű az uralkodó szerepe, mert a juharsziruppal nyakonöntött körte igencsak impozáns látványra és kóstolás után is.

 

 

Ilyenkor ősszel az összetettebb ízek és a tartalmasabb ételek után kiált szervezetünk, bűn lenne megtagadni tőle az élvezeteket. A kacsa nem tartozik a sovány húsok közé, de nem is ígényli a nehéz köretet. Gyümölccsel, salátával, sült zöldségekkel párosítva már a kilóink miatt sem kell annyira aggódnunk. Párolt kacsacomb mellé kiváló választás a körte - jó hatással van az emésztőrendszerre és emellett nagyon finom is.

Azok, akik nem szeretik a hús-gyümölcs kominációt, gondolják újra álláspontjukat, mert nagyon sok jó dologról lemaradnak!

Hozzávalók 4 személyre:

4 kacsacomb
3 közepes hagyma
6 gerezd fokhagyma
3 dl vörösbor
3 dl víz
5 szem szegfűbors

bors

4 körte
2 ek vaj
2 ek juharszirup
só bors


A kacsacombokat mosd meg, töröld szárazra. A hagymát vágd vékonyra, a fokhagymagerezdeket nyomd össze.

Egy nagy serpenyőben a hagymát és a fokhagymát 1 ek olajon párold üvegesre, szórd rá a szegfűborsot. A kacsacombokat szórd meg egy kevés sóval és frissen őrölt borssal, majd helyezd a serpenyőbe bőrös oldalukkal lefelé. Közepesen erős lángon addig pirítsd, amíg szép mélybarna színt kapnak.

Fordítsd meg a combokat és húsos oldalukon is pirítsd le őket (2-3 perc). Mérsékeld a lángot, fordítsd meg a combokat, hogy a bőrös oldaluk felfelé legyen, öntsd fel a húst a vörösborral és fedő alatt párold egészen puhára (kb. 1 óra). Ha szükséges pótold a folyadékot vízzel.

A körtéket vágd félbe, hintsd meg egy egészen kevés sóval és frissen őrölt borssal. Egy közepes lábosban olvassz fel 2 ek vajat. Tedd rá a körtéket és fedő alatt alacsony lángon párold őket félpuhára. Vedd le a fedőt, a lángot vedd erősebbre. Locsold meg a körtéket juharsziruppal és pirítsd 1-2  percig, amíg egy kicsit karamellizálódnak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta