A mázas körte esete vörösboros kacsával

Zanza!

kacsa_kortevel

ősz/körte/kacsa

A kacsahús szerintem az egyik legfinomabb, ízgazdagabb húsféle, ebben a receptben mégsem egyértelmű az uralkodó szerepe, mert a juharsziruppal nyakonöntött körte igencsak impozáns látványra és kóstolás után is.

 

 

Ilyenkor ősszel az összetettebb ízek és a tartalmasabb ételek után kiált szervezetünk, bűn lenne megtagadni tőle az élvezeteket. A kacsa nem tartozik a sovány húsok közé, de nem is ígényli a nehéz köretet. Gyümölccsel, salátával, sült zöldségekkel párosítva már a kilóink miatt sem kell annyira aggódnunk. Párolt kacsacomb mellé kiváló választás a körte - jó hatással van az emésztőrendszerre és emellett nagyon finom is.

Azok, akik nem szeretik a hús-gyümölcs kominációt, gondolják újra álláspontjukat, mert nagyon sok jó dologról lemaradnak!

Hozzávalók 4 személyre:

4 kacsacomb
3 közepes hagyma
6 gerezd fokhagyma
3 dl vörösbor
3 dl víz
5 szem szegfűbors

bors

4 körte
2 ek vaj
2 ek juharszirup
só bors


A kacsacombokat mosd meg, töröld szárazra. A hagymát vágd vékonyra, a fokhagymagerezdeket nyomd össze.

Egy nagy serpenyőben a hagymát és a fokhagymát 1 ek olajon párold üvegesre, szórd rá a szegfűborsot. A kacsacombokat szórd meg egy kevés sóval és frissen őrölt borssal, majd helyezd a serpenyőbe bőrös oldalukkal lefelé. Közepesen erős lángon addig pirítsd, amíg szép mélybarna színt kapnak.

Fordítsd meg a combokat és húsos oldalukon is pirítsd le őket (2-3 perc). Mérsékeld a lángot, fordítsd meg a combokat, hogy a bőrös oldaluk felfelé legyen, öntsd fel a húst a vörösborral és fedő alatt párold egészen puhára (kb. 1 óra). Ha szükséges pótold a folyadékot vízzel.

A körtéket vágd félbe, hintsd meg egy egészen kevés sóval és frissen őrölt borssal. Egy közepes lábosban olvassz fel 2 ek vajat. Tedd rá a körtéket és fedő alatt alacsony lángon párold őket félpuhára. Vedd le a fedőt, a lángot vedd erősebbre. Locsold meg a körtéket juharsziruppal és pirítsd 1-2  percig, amíg egy kicsit karamellizálódnak.

Blogmustra