A legtutibb nyári desszert

Zanza!

barack_cobbler

nyár/desszert/gyümölcs

Ennél jobb nyári desszertet nehezen tuduok elképzelni. Kívül ropogós, belül puha kekszréteg alatt forró, a gyümölcs levében és sötét barna cukorban karamellizálódott barack – vaníliapöttyökkel tarkítva.

 



Ha azt is elárulom, hogy a sütéstől eltekintve az elkészítési idő nem több 15 percnél, és sütés után azonnal fogyasztható is ez a finomság, azt hiszem, nincs kifogás, irány a konyha! Az élvezeteket lehet még egy gombóc vanília- vagy diófagyival is fokozni.

A cobbler szó magyar gasztronómiai megfelelőjét még nem találtuk meg (amúgy susztert jelent). Amerikai desszertről van szó, amely omlós kekszréteg alatt karamellizált gyümölcsből áll. A gyümölcs és annak fűszerezése eltérhet, készülhet almás-fahéjas, szilvás-fahéjas változatban is, hogy csak a népszerűbbeket említsük, de érdemes mindenféle variációval kísérletezni, ahogy érnek a gyümölcsök ilyenkor, nyáron.

Közeli rokona az angol crumble-nek, amely gyümölcsös morzsaként fordítható le a legmegfelelőbben – értelemszerűen ebben az esetben a keksz helyett morzsa kerül a gyümölcs tetejére. Az angolok is készítenek cobblert, de náluk húsos étel bújik meg a tészta alatt. Ez már semmiképpen nem nevezhető desszertnek.

Hozzávalók 8 személyre

½ kg barack (lehet a fele nektarin)
2 ek étkezési keményítő
2 ek sötét barna cukor
1 rúd vanília
25 dkg liszt
5 dkg kristálycukor+a szóráshoz a tetejére
1 csomag sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás
1,5 dl tejszín
pici só


A kiamgozott, szeletekre vágott gyümölcsöt a keményítővel, a barna cukorral és a kikapart vaníliával keverd össze. A lehető legsötétebb barna cukrot használd, attól lesz mély, karamelles íze a gyümölcsös keveréknek. Öntsd a gyümölcsöt mélyebb sütőformába – készíthetsz egyszemélyes adagokat is, ehhez használj 8 db egyforma méretű kerámiatálkát.

Keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót, add hozzá a hideg vajkockákat – a kezeddel morzsold el éppen csak addig, amíg egyenletes lesz. Minél hidegeb marad a vaj, annál omlósabb lesz a tészta. Öntsd hozzá a tejszínnel kikevert tojást, és addig keverd, amíg homogén masszát kapsz.

Szaggasd kanállal a gyümölcsre (mint az aranygaluskát), és szórd meg kristálycukorral. 170 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sül. Akkor jó, ha a teteje sötét aranysárga, alatta a gyümölcs pedig sziruposan sűrű.

A receptet el is felezheted, az 1 tojást tartsd meg, minden másból feleannyit használj.

Blogmustra