Nem csak sültként: malaclegendák

Szilveszter környékén a malacra leggyakrabban almával vagy citrommal a szájában gondolunk, rosszabb esetben részeg disznó formájában emlegetjük. Ez biztosan rosszul esik nekik, pláne, hogy jobban belegondolva, tele a világ híressé vált, legendás hírű malacokkal. Közülük gyűjtöttünk össze néhányat, előre elnézést kérve azoktól, akik kimaradtak.

A Zrínyi Miklóst elpusztító vadkan

Zrínyi halála

Gróf Zrínyi Miklós bármelyik hollywoodi film főhőse lehetne: a krónikák szerint egyszerűen indenhez értett, és mindenben kora legjobbjai közé tartozott. Hadvezérként először horvát bán, majd az egész magyar hadsereg főparancsnoka lesz, és a stratégiailag hihetetlen profizmussal megszervezett 1663-64-es téli hadjárat is az ő nevéhez fűződik. Az írást amolyan másodlagos feladatnak tekintette, mégis kora legnagyobb irodalmára lett a Szigeti Veszedelemmel, gyakorlatiasabb, hadviseléstani munkáival, és a feleségéhez írott szerelmes versekkel.
Sajnos a történet vége nem hollywoodi. Zrínyi egész életét a török elleni küzdelemre tette fel, ezért rosszul érintette, amikor sikerei ellenére a bécsi udvar békét kötött a szultánnal. A dühös Zrínyi ettől fogva kockázatos tényezővé vált a Habsburg birodalom számára, és amikor egy vadászbalesetben váratlanul életét vesztette, sokan gyanakodtak arra, hogy az állítólagos vadkan, amelyik elpusztította, valójában egy udvar által felbérelt bérgyilkost takar. A baleset 1664. november 18-án történt a Csáktornya melletti karsuneci erdőben. Közvetlen szemtanú nincs, de a kísérő vadásztársak közt volt az éppen Zrínyinél vendégeskedő Bethlen Miklós, aki későbbi önéletírásában elsőként vetette fel kételyét a titokzatos vadkannal szemben.

Babe

babe (1)

A filmtörténet talán egyedüli nem rajzolt malac-filmfőszereplője. Nem lehet nem szeretni. Még akkor sem, ha valójában tudjuk, hogy Babe azért ennyire tökéletes, mert valójában 48 kismalac összevont jó tulajdonságai egyesülnek benne. A kismalacok gyorsan nőnek, ezért aztán a hat hónapon át tartó forgatáshoz ilyen sok malackára volt szükség. De így legalább a sminkmester sem a napot lopta egész nap, hiszen az Imdb dokumentációja szerint minden egyes malackának műszempillákat készített és ragasztott, no meg persze Babe jellegzetes frizurája is az ő keze munkáját dicséri, és szintén 48 példányban készült el. A kismalacok hangulatáért is külön személyzet felelt, mivel jókedvűen jobban dolgoztak: így mindig volt, aki - egy régebbi interjú szakkifejezésével élve - vihogósra simogatta őket.

Miss Röfi

Szerintem sokaknak meghatározó gyerekkori emléke (abból az időből, amikor még egy tévécsatorna közül válogathattunk) a Muppet Show. A főszereplő Breki béka, aki folyamatosan próbálja összeszedni és egyben tartani az ilyen-olyan problémákkal küzdő szörnyekből álló színházi társulatát. Breki szerelme, a túláradó jellemű Miss Röfi, a malacdíva állandó szereplő volt, aki Brekihez való vonzódásáról, és az ehhez kapcsolódó féltékenységi jeleneteiről lett híres. Miss Röfi mellett dráma volt az élet...

Ma, felnőttként különösen nagyra becsülöm a sorozatot, mert a gyerekeket – a manapság nekik készült műsorok nagyrészével ellentétben – nem tekinti agyatlan, nehéz felfogású idiótáknak.   
Miss Röfi egyébként éppen idén ismét bebizonyította, hogy igazi díva, hiszen 35 éves kora ellenére a világhírű MAC kozmetikai cég modelljéül választotta az egyik új sminkkollekciójához.

Mazsi, a jövendőbeli kolbász

Büszkén mondhatjuk el, hogy magyar szerveződés is van, amelyik malacot választott magának emlémaként, bár sajnos ezúttal kissé morbidabb választásról van szó. A Csabai Kolbászfesztiválról beszélünk, melynek szervezői a Facebookra beküldött 1500 disznótulajdonos pályázata alapján döntötték el, kinek a disznaja lesz a jövő évi fesztivál ööö... arca. A nyertes az inkább impozánsnak, mintsem csinosnak mondható Mazsi lett.

Mazsola

mazsi

Úgy látszik, minden malacnak fantasztikus története van. Vagy legalábbis meglepő. Én például, 74-es születésűként, mostanáig azt hittem, hogy a Mazsola sorozat valamikor az én gyerekkoromban készült, akkortájt, amikor esténként az Esti Mesében vetítették. Valójában azonban már több mint tíz évvel a születésem előtt, 1963-ban vetíteni kezdték. Mazsola, a kismalac Bálint Ágnes írónőnek köszönheti történetét, aki pedig egy évek óta a raktárban porosodó zöld posztómalac  – Bródy Vera bábkészítő alkotása – láttán kapta az ihletet. Különösen kedvesnek találta a kis, pufók állatkát, ráadásul az is tetszett neki, hogy malac viszonylag ritkán szerepel mesehősként, így könnyen ment a meseszövés. A Mazsola nevet állítólag a szótárból választotta ki az írónő, a malac szóval párosítható, m-betűs szavak közül.
A sorozat nem sokkal a századik epizód után egy tragikus baleset miatt megszakadt: a B. Kiss István (Manócska hangja) és Havas Gertrud (Mazsola hangja) házaspár egy rossz kémény miatt gázmérgezésben meghalt. Később a sorozat aztán mégis folytatódott, és néhány éve újból kiadták a mesekönyvet is.

Malacka

Winnie-the-Pooh-Piglet-Wallpaper-disney-6616276-1024-768

Állítólag A.A. Milne Micimackója nálunk sokkal inkább számít kultikus műnek, mint Angliában, ahol az eredetijét megírták. Mindezt – hogy itthon nem egyszerű gyermekkönyvként tartják számon - Karinthy Frigyes zseniális fordításának köszönhetjük. Most, anyaggyűjtés közbe el is határoztam, hogy újra elolvasom. Kedvcsinálásképpen íme Malacka első felbukkanása a könyvben:
„Malacka nagy kunyhóban lakott egy nyírfa közelében, ez a nyírfa az erdõ közepében állott, és Malacka a kunyhó közepében lakott. A háza közelében, rúd tetején, egy darab törött lécen ez volt olvasható: „TILOS AZ Á.” Amikor Róbert Gida megkérdezte Malackát, hogy ez mit jelent, Malacka szemrebbenés nélkül kijelentette, hogy ez az õ nagyapjának a neve, és évek óta egyben az õ családi nevük.”

Pumba

Fajüldözés lenne kihagyni valakit csak azért, mert Afrikából származik, nem igaz? Az Oroszlánkirály Pumbája, a varacskos disznó is malac, csak kicsit más. Bátor hős, akinek – bár neve szuahéli nyelven együgyűt, lükét jelent –, azért vannak jó ötletei, még ha társa, Timon szereti is azokat a magáénak feltüntetni.
De van más oka is annak, hogy Pumbát nem szabad kihagyni a felsorolásból, és ez pedig a filozófia, amit társával megtanítanak a kis Szimbának, és amit nekünk is tanácsos megfogadnunk, amennyiben ép ésszel szeretnénk túlesni a jövő éven is. Emlékeznek? Így szól: ne aggódj túlzottan, azaz Hakuna Matata.

A Pink Floyd repülő disznaja

Igazi ritkaság, egy malac a zenetörténetből. A Pink Floyd zenekar minden koncertjén megjelenik egy felfújható, héliummal töltött disznó. Hogy miért?
A szimbólummá vált állat először a zenekar 1977-es Animals című lemezének borítóján szerepelt. A konceptalbumon szereplő zeneszámok többsége ugyanis Orwell Állatfarmjának a kortárs politikára vonatkoztatott allegóriája, ezért is szerepelnek bennük például disznók. A borító elkészítéséhez hatalmas, héliummal töltött felfújható disznót készültek lefotózni, csakhogy az állat valahogy elszabadult a fotózás helyszínéül szolgáló külvárosi erőmű udvaráról, és viszonylag hosszú utazás után egy farmon kötött ki. Állítólag a repdeső, rózsaszínű óriásdisznó az egész londoni légiközlekedést megbénította néhány órára, és a szóbeszéd szerint azt a pilótát, aki elsőként jelentette a dolgot, leszállás után azonnal alkoholvizsgálatnak vetették alá. Mennyivel szórakoztatóbb volt a világ a Photoshop elterjedése előtt, nem?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek