no

Így készül az energiaital házilag

Az energiaitaloknak gyerekfogkrém ízük van, cukrosak, és sok bennük a mesterséges cucc. Van jobb és olcsóbb alternatíva, csak sajnos a benzinkutaknál és a boltokban nem árusítják, otthon kell elkészíteni.

Egyszer megkérdeztem egy energiaitalokat gyártó cég vezetőjét, hogy miért van minden energiaitalnak gyerekfogkrém íze. Mert én is szoktam néha inni a hatása miatt, de kb. akkora élvezettel, mint kanalas orvosságot. Nem lehetne-e piacra dobni egy normális ízt is.

Nem értette. A tutti-frutti íz, (ők így nevezik) az olyan egy energiaitalnál, mint a kóla íz egy kólánál. Senki sem venné meg, ha más íze volna.

Hát szerintem néhányan azért megvennék, például én, de mindegy. Azóta már tudok magamnak is csinálni, sokkal jobbat. A titkos recept a cikk végefelé olvasható.

Gondolom mindenki egyetért velem abban, hogy tudatmódosítás témában érdemes megkérdezni a dél amerikai indián barátainkat, ha vannak. Kokacserje, hallucinogén gombák, és még lehetne sorolni mi mindenhez értenek.

Van nekik egy, a felsoroltakhoz képest viszonylag békés növényük is, amit úgy hívnak, hogy maté tea. Illetve nagyon sokféleképpen hívják, (a kultúrtörténetéről itt lehet részletesen olvasni) de mi ezen a néven ismerjük.

stockfresh 769753 dried-leaves-of-mate-tea sizeM 8fb06c

Néhány dietetikus egyenesen szuperélelmiszernek tartja, mert:

„A koffeinnel csaknem azonos mennyiségű mateint tartalmaz, ezenkívül 146-féle(!) illóolajféleséget, ásványi anyagokat, nyomelemeket, csersavat és rengeteg vitamint. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, a fáradtság- és éhségérzetet, segíti az emésztést, ellazítja az izmokat, lassítja az öregedést, frissíti az agytevékenységet, a vérkeringést, segíti a szívműködést, méregtelenít, szabályozza a vércukorszintet.” (forrás: Terebess.hu fűszerlexikon)

A mate tök

Az argentinok a maté teát a maté tökből isszák, (ők mind az ivótököt, mind a teát maténak nevezik) egy fém szipkával, a bombillával.

stockfresh 1149365 calabash-and-metal-straw sizeM 2bf2b7

A hagyományos matefogyasztás nem ajánlott influenzajárvány idején, vagy akkor ha valakinek fontos a higiénia. A tököt ugyanis körbeadják, tehát mindenki ugyanabból a tökből, de ami rosszabb, ugyanazzal a szipkával iszik.

A matetök egyébként nagyon dekoratív kis edény, és amikor a sógornőm Argentínában járt, megkértem, hogy hozzon nekem egyet. Sajnos azonban valószínűleg a tudatlanságom miatt, de ahogy beleöntöttem a teát a tökbe (eredetileg a mateleveleket úgy ahogy van bele szokták tenni, a szipka egyfajta szűrőként funkcionál) a tökrostok feláztak, (pedig előzőleg kimostam) és nemcsak hogy feláztak, de valami borzalmas mellékízt is adtak a teának. Szóval azóta a tökpohár szobadísz, de így is szép.

Ugyan a köznyelv teaként ismeri, de ellentétben a zöld, fekete, fehér, vagy oolong teákkal, amelyek mind ugyanannak a növénynek, a Camellia sinensisnek a különbözőképpen feldolgozott formái, a mate egy teljesen más növény, a magyalfélék családjába tartozó Ilex paraguariensis leveléből készül. A dél amerikaiak nagyon szeretik a mate teát, ezért van, hogy bár világpiaci szinten jelentős teaexportőrök, ők maguk alig fogyasztanak a hagyományos teából, maradnak inkább a mate-nél.

A maté hatóanyaga a matein, ami nagyon hasonlatos a koffeinhez, vagy a teinhez, amit a kávéban, illetve a teában találhatunk. A nem elhanyagolható különbség, hogy gyakorlatilag mentes azok kellemetlen hatásaitól, tehát például nem víz és hashajtó, nem okoz kézremegést, szívdobogást, és semmiféle egyéb zavaró tünetet. Viszont nagyon is élénkít. Részletesebben - többek között - itt lehet utánanézni a matein hatásainak.

A címben megígért házi energiaitalnak a maté adja az alapját. De a tuti ital kikeverésénél biztosra akartam menni, hiszen mindenkire más-más élénkítő hat jobban. Van aki a fekete teára esküszik, van aki a zöldre, van akinek csak a kávé segít. (És van, aki szerint ez mind pszichés.)

A teakeverékhez kell egy rész ízesítetlen fekete tea, egy rész ízesítetlen zöld tea és egy rész maté. (Ezeket mind, a matét is beleértve meg lehet venni teakereskedésekben, hipermarketekben, és ha jól emlékszem maté-t még  dm-ben is láttam.)

Tetszés szerint lehet gyümölcsteával, citromhéjjal, és aki szereti annak gyömbérrel ízesíteni. A gyömbérnek extra élénkítő hatása van, viszont csípős, úgyhogy aki nem ismeri, az óvatosan adagolja. A legjobb, ha egy friss gyömbérdarabkánk van, és abból reszelünk egy kicsit a teába.

Én magam nem vacakolok és felforralom a vizet, de az igazi teabubusok a 80-85 fokos vizet tartják ideálisnak mind a zöld, mind a mate teák számára. A fekete viszont csak 100 fokos vízzel jó, nálam ez dönti el a kérdést.

stockfresh 862157 calendula-tea sizeM e55024

Idáig egyszerű volt a dolog, a baj csak az, hogy ez a keverék a legtöbb embernek nem ízlik. Mert kesernyés, (én gyümölcsteát nem teszek bele, csak gyömbért) erős, és egyelőre még semmiféle édesítőszer nincs benne. Az édesítéshez én a mézet, vagy a világosbarna nádcukrot tartom a legjobbnak, vagy akármi mást, amit az ember szeret.

Ha délelőtt  megiszogatunk belőle egy kannával, az egy egész napos pörgéshez is elég. Meglehetősen elnyúlik a hatása, aki délután iszik egy nagy bögrényit az számítson rá, hogy nem nagyon fog tudni elaludni még éjfél után sem.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek