Kedvenceink az USA-ból

Sokan elintézik egy legyintéssel az észak-amerikai konyhát, azzal a megjegyzéssel, hogy olyan nem is létezik. Azért egy kontinensnyi ország egészen biztosan fel tud mutatni jópár olyan ételt, amit érdemes elkészíteni. Összegyűjtöttünk három olyan emblematikus amerikai ételt, ami meghódította az egész világot, és bár soknak az eredete európai, egytől-egyig az államokban lettek kultikus fogások.

Hamburger

Fotó: David Franzen
Fotó: David Franzen

Kihagyhatatlan, és a jó hamburger bizony isteni finom. Mitől is lenne rossz? Szaftos marhahús, egy jó buci, kellemesen fűszeres paradicsomszósz és hagyma. Persze, aztán kerülhet bele minden, a sajttól kezdve a salátán át a savanyúságig. A jó hamburgerben a húson és némi zsíron kívül nem sok minden van, de mindenki turbózhatja a saját ízlése szerint.

Hamburger buci hozzávalói:

1,5 csésze sima liszt (1 csésze 2,25 dl)
1/4 csésze tejföl
1 tojás
4-5 ek tej
1 kk só
1kk cukor
1 kk szárított élesztő

A lisztet meglangyosítottam a mikróban. Hozzákevertem a szintén langyos tejet, a tojást, tejfölt, sót, cukrot, és élesztőt. Magas fokozaton dagasztottam a tésztát, így a gép egy idő után teljesen feltekerte a dagasztórúdra, és folyamatosan, erősen nekicsapkodta a tál oldalának. Szerintem ettől lett finom! Duplájára kelesztettem, majd kinyomkodtam belőle a levegőt, 8 golyóvá formáztam, és hagytam újra duplájára kelni. Megkentem tojással, megszórtam szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt szép pirosra sütöttem.

Húspogácsa hozzávalói:

50 dkg darált marhahús
1 nagy fej hagyma lereszelve
3 gerezd fokhagyma összetörve
só, bors
ketchup
mustár
kakukkfű
1 kk szódabikarbóna

Olajban sütöttem ki a húspogácsákat.

És végre elkészítettem a szószt is, szerintem nagyon jó lett, nem is értem eddig miért nem álltam neki. Azt, hogy hasonlít-e az eredetire, már nem tudom megmondani sajnos, de ezentúl mindig csinálok majd a hamburgerhez, az biztos!

Hamburgerszósz:

1 rész majonéz
1/3 rész ketchup
1/3 rész nagyon apróra vágott csemegeuborka
1/3 rész nagyon apróra vágott hagyma
só, bors
kevés méz és ecet

Chili con carne

Fotó: Mikka H.
Fotó: Mikka H.

Igazi tex-mex étel, vagyis olyan, amit a mexikóiaknak tulajdonítanak, de valójában az Államokban született. Ettől még nagyon finom!

Hozzávalók:

2 nagyobb kaliforniai paprika
2 paradicsomkonzerv
3 babkonzerv vegyesen (apró szemű, nagy fehér, vesebab)
1 kukoricakonzerv
70 dkg sovány darált marhahús
3 dl sör
1 dl narancslé
10 dkg 70% kakaótartalmú étcsokoládé
2 kk majoránna

chili ízlés szerint
4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
A fűszerkeverékhez a fűszereket száraz serpenyőben megpirítottam:
2 kk kömény
2 kk koriander
2 babérlevél
2 darabka fahéj

A paprikát gázlángon megsütöttem, majd műanyag dobozba tettem. 10 perc után a héját könnyedén lehúztam. Az olívaolajon megpirítottam a húst, majd hozzáadtam a fűszereket és a falkockázott paprikát. Felöntöttem a sörrel és a narancslével. Beleöntöttem a paradicsomkonzervet, és miután újraforrt hozzáadtam a babot, és a kukoricát, majd belekevertem az apróra tört csokoládét. Belenyomtam a fokhagymát, és már el is zártam a lángot.Én csak enyhén csípősre készítem, és külön kínálom hozzá az apróra vágott chili paprikát. Van aki lime-ot, van aki sajtot vagy tejfölt kér hozzá.

Mac and cheese

Szénhidrát és zsír. Naná, hogy eszméletlen finom! Utána szigorú kanapén heverészés javasolt!

Hozzávalók:

6 dkg vaj
3 szelet fehér kenyér, héj nélkül
6,5 dl tej
2 ek liszt
25 dkg cheddar sajt reszelve
10 dkg Gruyère sajt reszelve
10 dkg Pacorino Romano/parmezán sajt reszelve
30 dkg Maccheroni (kb 4 cm-es makaróni, Barilla itthon is forgalmazza)
3 tk só
1/2 tk szerecsendió
1/2 tk frissen őrölt bors
pici cayenne bors

A tésztát sós vízben a csomagoláson feltüntetettnél 2 perccel kevesebb ideig főzöm, leszűröm, félreteszem. A sütőt 175 fokra előmelegítem, egy hőálló tálat kivajazok. Ezután besamelt készítek: a tejet felmelegítem, 2 ek vajat felolvasztok és a liszttel világos rántást készítek. A rántáshoz adom a meleg tejet, közben folyamatosan keverem. Közepes lángon, kevergetve sűrűre főzöm, amíg buborékokat puffogtatni kezd. Ekkor leveszem a tűzről, hozzákeverem a sajtok 2/3-át (cheddar, Gruyère, parmezán), a sót és a többi fűszert. A sajtszószhoz keverem a kifőtt tésztát és a tálba terítem az egészet. A kenyérszeleteket apróra morzsolom vagy felkockázom, 1 ek olvasztott vajat öntök rá. A maradék sajtot a szószos tésztára szórom, erre pedig a kenyérmorzsát. Az egészet a sütőbe teszem és kb. 30 perc alatt készre sütöm.

Játssz velünk!

A Dívány.hu és a Forum Hungary közös játékán páros jegyeket nyerhettek A segítség (Eredeti címe: The help) című film november 2-i, premier előtti bemutatójára, ha helyesen válaszoltok az alábbi kérdésre:

Milyen húsból készül az eredeti hamburger húspogácsa?

A válaszokat a divany@divany.hu e-mail címre várjuk! A nyerteseket e-mail-ben értesítjük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra