Filmes kaják: hagymásbab és a Keresztapa spagettije

A hagymásbab a Bud Spencer-korszak ikonja lett, Mrs. Lipton kiváló meggyes lepénye pedig olyan gasztro-élmény, amit a szereplőkön kívül még senki sem kóstolt. Eddig. Ugyanis elhoztuk neked a Keresztapa titkos spagetti szószát és a sült zöld paradicsom receptjét. Filmes kaják, hogy ne csak nézd, fald is.

A mai napig találgatják, milyen módszerrel állították elő Charlie Firpo (Bud Spencer) pofonjainak hangeffektjét. Egyesek szerint kiklopfolt húsokat csapkodtak gyúródeszkával, mások szerint vizes rongyokat vágtak a falhoz. Ami még a pofonoknál is ismertebb, az a hagymásbab, amit a színész előszeretettel fogyasztott minden filmjében. A fogás az És megint dühbe jövünk c. film egyik nevezetes jelenetében is szerepet kapott, bár ott nem tudta elfogyasztani, hiszen a pergő serpenyővel kellett lepofoznia a bandát.

Egy korszak eledele - Hagymásbab 4 személyre

30 dkg szárazbab
2 evőkanál olaj
2 nagy fej vöröshagyma
2 dl tejföl
1 púpozott evőkanál liszt
1 evőkanál ételízesítő

Elkészítés:

A megmosott babot előző este beáztatjuk. Másnap annyi (friss) vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Közben a hagymát apró kockákra vágjuk. A forró olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, majd belekeverjük a hagymát, és további egy percig együtt pirítjuk. A bab főzőlevét ráöntjük, és folytonos kevergetés közben sűrűre főzzük. Ha kevés a lé, adjunk hozzá vizet. Beleszórjuk az ételízesítőt, belekeverjük a tejföl kétharmadát, hozzáadjuk a főtt babot, és jól összeforraljuk. Végül a megmaradt tejföllel meglocsoljuk, és forrón tálaljuk. Érdemes sült virslivel vagy kolbásszal tálalni. Ugye, hogy nem is hangzik rosszul?

Mrs. Lipton kiváló meggyes lepénye

A tenyeres-talpas Mrs. Lipton a Csengetett, Mylord? egyik kulcsszereplője. A 26 részes brit televíziós vígjátéksorozat a 90-es években söpört végig a világon, igen nagy sikerrel. A sorozat az 1920-as évek brit társadalmának sznobjait és cselédjeit figurázza ki. A sorozatnak számos szállóigét köszönhetünk. A „Maradt még Mrs. Lipton kiváló meggyes lepényéből?” – is egy ilyen, amit Wilson kapitány mond, aki minden nap beállít a rezidencia konyhájára, zabálni.

Mrs. Lipton (Brenda Cowling) rendes asszony: mindig csomagol Mabel-nek szalonnabőrt, főzőzsírt használ arckrém gyanánt, és tudja, hol a határ. Sajnos ő már nem süt semmit, mert tavaly október 2-án hunyt el, 85 évesen. A filmbéli süteményhez nem találtunk hiteles receptet - valószínűleg a szereplők is kelléket ettek, nem pedig a gyártásvezető sütötte a lepényeket a forgatáson - de találtunk helyette egy 1920-ból való angol receptet, ami hasonló élményt ígér.

Meggyes lepény:

1/2 kg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg zsír
1 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
5-10 dkg cukor
2 ek tejföl
0.5 kg magozott meggy

Elkészítés:

Keverjünk össze fél kiló lisztet egy csomag sütőporral. Adjunk hozzá 10 deka zsírt, 1 tojást a sárgájával együtt. Ehhez két kanál tejfölt, kevés sót és ízlés szerint 5-10 deka cukrot. A tésztát deszkán gyúrjuk össze alaposan. A tészta felét egy nagyobb tepsi aljára tesszük. A kimagozott és jól megcukrozott meggyel kb. ujjnyi vastagon fedjük be, ezután 1 csomag vaníliás cukrot szórjunk rá, egyenletesen.

A tészta másik felét helyezzük rá, majd kenjük meg tojással a tetejét – fontos, hogy villával több helyen szurkáljuk meg. Tegyük a forró sütőbe. Ha kivettük, szeleteljük a tésztát négyszögletes darabokra és tálalás előtt hintsük be porcukorral. Ha nincs meggy helyett lekvár is megteszi töltelék gyanánt.

Keresztapa spagettije

„Ez nem személyes. Ez szigorúan üzlet.” – mondja Michael Corleone A Keresztapában. A tészta egy dolog, mert lehet szétfőtt vagy kemény, de ha a szósz rossz, akkor a végeredmény okozhat meglepetéseket... pedig ezek a fiúk nem szeretik a meglepetéseket. Ha nem akarsz lófejet az ágyadba, tegyél magadnak egy szívességet... ügyelj a szószra! Mert abban lakik a spagetti lelke.

Az autentikus alapanyagok beszerzése érdekében látogassunk el igazi olasz boltba: van egy olasz delikát a Szépvölgyi úton is.

A spagetti szósz receptje - 1972-es filmből

2 egész paradicsom, hozzá 12 apróra vágott szilva vagy cigánymeggy
2 evőkanál olívaolaj
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 kicsi, vagy 1 nagy doboz paradicsompüré
1 teáskanál bazsalikom és 1 tk. oregano (ezt nem látni a filmben, de kell bele)
Fél kiló hús, vagy főtt kolbász, vagy szeletelt húsgombóc
2 evőkanál száraz vörösbor
1 / 4 csésze cukor

Közepes lángon melegítsük az olajat, majd rakjuk rá a fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsomot is és főzzük puhára. Keverjük hozzá a paradicsompürét, a bazsalikomot, oregánót. Adjuk hozzá a húst. Keverjük addig, amíg a hús teljesen felveszi a szósz színét. Keverjük hozzá a bort és a cukrot. Hagyjuk lassú tűzön legalább 20 percig, alkalmanként keverjük meg.

Vazelines kenyér: meredek ételek a Simpson családból

A Warming Glow.com csapata reprodukált néhány fogást a népszerű amerikai rajzfilmsorozatból, hogy megtudják, mennyire lehet hinni a rajzolt alakok gasztronómiai tippjeinek. Hogy a kísérlet hiteles legyen, lefényképezték egymás arcát az első falatok után, ami mindent elárult. Az egyik alany egyenesen macskahányáshoz hasonlította a kész ételt. Kipróbálták milyen a pités Tom Collins koktél, a Worcestershire szósz kólával vagy a vazelines kenyér. A tanulság annyi, hogy ha egy fogás ehetetlenül hangzik, valószínűleg az is.

Kathy Bates konyhájából - sült zöld paradicsom

Hazánkban az éretlen paradicsommal jobbára savanyúság formájában találkozunk, pedig az amerikai konyhában fontos szerepet játszik, ugyanis egyfajta citrusos-gyümölcsös ízt kölcsönöz az ételnek. A Sült zöld paradicsom c. film a '90-es évek elején futott, főbb mellékszerepben Kathy Bates-el, aki az egyhangú életén fordítani kívánó, túlsúlyos háziasszonyt játszik: a véletlen úgy hozza, hogy a kórházban megbarátkozik Ninnyvel, egy ellenállhatatlan idős hölggyel, aki elmeséli fiatalkori kalandjait. Megtudja, hogyan készült Whistle Stop városának kisvendéglőjében a híres sült zöld paradicsom.

A zöld paradicsomból készíthető leves, savanyúság, pikáns lekvár, vagy lehet sültek mellé köret is. Fontos, hogy a zöld paradicsom kemény, éretlen és valóban egyenletesen élénkzöld legyen. Beszerzési forrás: piacok, biopiacok, őstermelők.

Sült zöld paradicsom:

4 nagyobb zöld paradicsom
só, őrölt bors
2 egész tojás
2 evőkanál tej
5 dkg liszt
15 dkg kukoricaradara
3 dkg reszelt parmezán
(tálaláshoz: zöldsaláta, olívaolaj balzsamecet)

A paradicsomok közepét kivágjuk, majd kb. 1 centi vastag szeletekre karikázzuk. Sózzuk, borsozzuk, és 10 percig állni hagyjuk egy rácsfélén, hogy lecsöpöghessen – ugyanis a sózás hatására levet enged. A csökkent létartalma miatt könnyebben lehet majd kisütni. Ezután konyhai papírtörlővel teljesen megszárítgatjuk a szeleteket, majd bepanírozzuk őket (villával felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet. Sózzuk, borsozzuk. A szeleteket először kevés lisztbe, majd tojásba, végül a reszelt parmezánnal összekevert kukoricadarába forgatjuk.) Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, majd a szeleteket mindkét oldalukon 3-3 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük. Konyhai papírtörlőn leitatjuk. Olívaolajjal és balzsamecettel összeforgatott zöldsalátával kínáljuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek