Szerda esti vacsora: fél óra alatt, 1500 forintért

Hazájában, Olaszországban a rizottó előétel, a világ minden más országában inkább főételként tekintenek rá. Ha elég nagy adagot készítünk belőle, egy tartalmas vacsora mindenképpen kijön belőle.

Sokan gondolják, hogy macerás dolog rizottót készíteni, pedig csak fél órányi türelem kell hozzá, mert kevergetni kell. Ennyi időt minden este eltöltünk a vacsora készítésével, ma este főzzünk hát rizottót! Citromosat, mert ebben a melegben talán nem kívánjuk még annyira a tejszínes, nehéz ételeket.

Egy jó rizottóhoz két dologra mindenképp szükség van: kerek szemű rizsre és egy kis maradék húslevesre, vagy zöldség alaplére. Jó, ha akad egy kevés vaj és parmezán sajt is, de ez már tényleg csak az élvezetek fokozásához szükséges.

Citromos rizottó 4 személyre:

25 dkg kerek szemű rizs
7,5 dl zöldség alaplé
2,5 dl száraz fehérbor
1 citrom kifacsart leve és reszelt héja
3 dkg frissen reszelt parmezán
1 póréhagyma fehér részei
2 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
1 nagy ek vaj
nagyszemű tengeri só
frissen őrölt bors

Egy nagy lábosban közepes lángon felhevítjük az olíva olajat, rádobjuk a felkarikázott póréhagymát és az összetört fokhagymát. Magasabbra vesszük a lángot és a hagymára öntjük a rizst. Kicsit átpirítjuk, majd visszavesszük a lángot közepesen erősre és felöntjük a bor felével. Kevergetve hagyjuk, hogy magába szívja a nedvességet, és ezt a műveletet ismételjük először a borral, majd az alaplével. Egyszerre kb. 1 dl folyadékkal dolgozunk.

Időközben sózzuk, borsozzuk, és hozzákeverjük a citrom levét és a reszelt citromhéjat. Amikor a rizs fogkemény, hozzákeverjük a parmezánt és a vajat, elzárjuk a lángot. Azonnal tálaljuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek