Cake Boss: Őrült dolgot akartam, amit senki más nem tud

Bartolo "Buddy" Valastro egy olasz bevándorló fia, a New York-i Carlo's Bakery tulajdonosa, aki amerikai sztároknak süt őrületes kinézetű tortákat. Cukrászdája előtt kígyózó sor áll minden nap. Negyedik generációs olasz cukrászként imádja, amit csinál, és az az álma, hogy az amerikai elnöknek süssön tortát. Cake Boss telefonos konferencia-interjút adott a Díványnak.

Vannak híres megrendelőid?

Sok megrendelést kapunk hírességektől. Sütöttünk tortát Britney Spearsnek és Miley Cyrusnak, Rihannának. Az élet különböző területeiről mindenféle emberek rendelik a készítményeinket. Néhány hete egy filmforgatásra szállítottunk tortát, ahol ott volt Robert De Niro is. Oprah-nak is sütöttem már tortát, de függetlenül attól, hogy kinek készül, mindig ugyanazzal a szeretettel készítjük a süteményeinket.

A trendek meghatározzák, hogy milyen tortákat készítesz?

A régi világ eljárásai és technikái örök érvényűek. Lehet, hogy a tíz évvel ezelőtti munkáimat ma másképp végezném el, mert azóta jobb cukrász lettem, de az biztos, hogy a cukrász trendeket is a divat határozza meg. Az, hogy ez éppen cipőkhöz, vagy női ruhákhoz kötődik, lényegében mindegy - ahogy az anyag redőződik egy női ruhán például. De jön inspiráció a természetből is, ahogy kinézek az ablakon vagy ha egy szép tájat látok. Ez elég elképesztő!

Elsősorban különleges formatortákat és esküvői tortákat készítesz. Ehhez inkább cukrásznak vagy szobrásznak kell lenned? Az íz vagy a külcsín érdekel jobban?

Mindenképpen fontosabb az íz, mint a megjelenés. Ha valami nem finom, akkor nincs miért megenni. De mégis, mindkettőhöz értened kell. Az én sikerem annak köszönhető, hogy tudom, ha valaki jó szobrász, annak szobrászkodnia kell, Ha valaki jól süt, hagyni kell sütni. Ha veszed ezt a két hozzávalót, és valahogy összehozod őket, már meg is van a sikered kulcsa. Részben ez az oka annak, hogy őrületes formatortákat kezdtem készíteni. Könnyű dolgom volt, mert az apám csodálatos receptjeivel dolgozhattam.

Mi változott a Carlo's Bakery-ben, amióta te vagy a Cake Boss?

Apám idejében egy hagyományos olasz pékség és cukrászda volt. A cukrászda részét nagyon szerettem egészen kicsi korom óta, és azt gondoltam, hogy a kreativitásomat a tortadekoráció és dizájn területén tudnám kamatoztatni. Több torát kezdtünk készíteni. Azt tudnotok kell, hogy ebben az időben a hagyományos cukrászdáknak leáldozóban volt Amerikában - a szupermarketek elkezdtek tortákat és süteményeket árulni, az emberek már nem jártak cukrászdába. Ezért arra gondoltam, hogy olyat fogok csinálni, amit egy szupermarket nem tud, olyan tortákat, amit senki más nem tud. A saját bizniszemet hoztam ezzel létre, és ezért kezdtünk őrült kinézetű tortákat sütni.

Továbbra is olaszos családi vállalkozás vagytok?

A lánytestvéreim mind itt dolgoznak. Édesanyám már visszavonult, de még így is minden nap benéz a cukrászdába. Még mindig ő a főnök, nekem mindig ő lesz a főnököm. Ő az anyám, tudjátok, hogy van ez! Két sógorom is itt dolgozik és néhány unokatestvérem. Sokan dolgoznak nekem, akiket nem látnak a vásárolók, ők mind az unokatestvéreim, legalább nyolcan. Összesen talán húsz családtag dolgozik nekem, de nem mindenkit mutatunk a tévében.

Buddy Valastro és cukrászdája, a New York-i Carlo's Bakery maga a megtestesült amerikai álom. Negyedik generációs cukrászként Buddy vitte igazán nagy sikerre a család vállalkozást, amelyet a Szicíliából bevándorolt édesapja alapított. Az amerikai filmeknek köszönhetően a sztori az unalomig ismert: a dédapa Lipari szigetén pék, tudását átadja fiának, aki a saját fiát azzal indítja útnak Amerika felé. "Inkább cukrász legyél fiam, akkor nem kell éjszaka dolgoznod!" A fiú megfogadja édesapja tanácsát, hajóra száll, majd elhelyezkedik egy cukrászdában mosogatófiúként. 1964-ben megvásárolja a cukrászdát. Korán meghal, kamasz fia, aki apját példaképének tekinti, és nyomdokaiba kíván lépni, átveszi az üzletet. Egy kis fiatalos lendületet visz a hagyományos cukrászüzlet életébe, és egyből kígyózó sorok állnak az utcán, hírességek kopogtatnak az ajtón és TV producerek adják egymásnak a kilincset. A siker olyan nagy, hogy a sorozatot a világ minden országában vetítik. Már nálunk is a TLC-n, a sorozat címe: The Cake Boss.

Hogyan látod a cukrászda jövőjét? Szeretnéd, ha a gyerekeid is folytatnák a családi hagyományt, és cukrászok lennének, majd később átvennék tőled az üzletet?

Őszinte leszek, nagyon szeretném, ha így lenne. Szerintem ez nagyszerű lenne, de semmiképpen nem fogom erre kényszeríteni a gyerekeimet. Meglesz a lehetőségük, hogy azt csináljanak az életben, amit csak akarnak. Arra fogom őket kötelezni, hogy bejárjanak a cukrászdába munkamorált és felelősséget tanulni, ezt tette velem is az apám. Azt mondta "nem kell, hogy cukrász légy, de meg kell tudnod, mit jelent felkelni reggel és munkába menni". Szerintem a munkamorál, amit korán megtanultam, része a mai sikeremnek. Szeretek dolgozni, és az, hogy egy kisvállalkozást valami sokkal nagyobbá tudtam tenni, részben annak köszönhető, hogy szeretem, amit csinálok, és nagy a kötelességtudatom. Még kicsik a gyerekeim, de már most látok néhányukban olyan személyiségjegyeket, amik nekem is vannak - az akarat, a lendület, a vágy, hogy soha ne add fel és mindig előre nézz. Látom bennük a következő Cake Boss-t, a cukrászda következő vezetőjét. Nem fogom erőltetni, magától kell megtörténnie.

Mi lennél, ha nem cukrász lennél?

Sokan felteszik ezt a kérdést, és nem tudom a választ. Álmaim munkáját végzem, nem hiszem, hogy bármi mást tudnék ilyen jól csinálni. A képességeimmel kezdhettem volna valamit az üzleti életben, vagy lehettem volna ügyvéd, de azt hiszem, nagyon untatott volna. Ennél sokkal kreatívabb vagyok, és a kreativitásommal kell, hogy kezdjek valamit. Egy kicsit kényszeres vagyok e téren.

Van olyan torta, amit még nem készítettél el, de nagyon szeretnél?

Szeretnék tortát sütni az Egyesült Államok elnökének. Nem kell, hogy Obama legyen az. Lehet ő is, de el szeretnék menni a Fehér Házba, szeretném odaadni a tortát az elnöknek, és azt mondani "ezt a tortát önnek készítettem". Szívesen sütöttem volna tortát William Herceg és Kate esküvőjére, de nem hívtak fel. Az elég menő torta lett volna.

Mennyibe kerülnek a tortáid, és mi volt a legdrágább torta, amit valaha készítettél?

A cukrászdában egy süti 2 dollárba kerül, de rendelhetsz olyan tortát, ami forog, mozog és zenél 40.000 dollárért. Adtunk már el olyan tortát, ami 40.000 dollárba került. Óriási nagy volt, mozgott, és mindenféle csodát tudott. Azt hiszem, az volt a legdrágább. Igyekszünk továbbra is olyan cukrászda lenni, ahova bárki betérhet, és vehet magának egy szelet süteményt vagy egy tortát. Nem az vagyok, aki csak a nagy, drága tortákra hajt, de amikor valamit fel kell építeni, ami sok időbe telik, akkor annak megvan az ára.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek