Gyors és olcsó szerda esti vacsora: grillezett sajtos szendó

Az ősz beköszöntével eljön a komfort ételek időszaka is. Az angolban azokat az ételeket nevezik comfort food-nak, amelyek testileg, lelkileg képesek átmelegíteni, épp ezért ősszel és télen kerülnek leginkább a előtérbe. Mai receptünk gyorsan és olcsón elkészíthető.

A komfort ételek általában nehezen illeszthetők szigorú diétába, nem a bikini szezon ételei ezek, sokkal inkább a kis téli zsírpárnák kialakításában és borongós időben a lélek ápolásában játszanak fontos szerepet. Ezeket az ételeket a sok olvadt sajtról és egyéb komfortot adó, zsírosabb hozzávalóiról ismerhetjük meg. Az egyik nagy klasszikus a grillezett sajtos melegszendvics, ami serpenyőben, sok vajjal, jó  minőségű zsíros sajttal készül. Most még kihasználhatjuk az édes paradicsom üdítő ízét is a csodamelegszendvics készítésekor.

Tippek a tökéletes grillezett sajtos szendvicshez

- a kenyeret szeleteld vékonyra, hogy jól átsüljön

- ne süsd a szendvicset túl magas hőfokon, mert a kenyér megég, de a sajt nem olvad el belül

- használj nagy serpenyőt, hogy egyenletesen süljön a szendvicsed

- légy merész, és turbózd fel a sajtos szendvicset más hozzávalókkal, kísérletezz különféle sajtokkal és kenyérfajtákkal

Grillezett sajtos szendvics

2 nagy szelet kenyér
5-7 dkg zsíros sajt (gouda, cheddar, akár vegyesen) nagylyukú reszelőn reszelve
3 dkg szobahőmérsékletű vaj
2 nagy karika paradicsom

A serpenyőt közepesen erős lángon melegítsd fel. Az egyik kenyérszelet külső oldalát vajazd meg a szobahőmérsékletű vaj felével és vajas oldalával lefelé tedd a meleg serpenyőbe. Halmozd rá a reszelt sajt felét, tedd rá a paradicsomkarikákat és erre tedd a maradék sajtot. Fedd be a másik szelet kenyérrel, aminek a külső oldalát a maradék vajjal vajazd meg. Süsd a szendvicset közepes lángon addig, amíg az alsó oldala megpirul és a sajt elkezd olvadni. Fordítsd meg és nyomd le egy spatulával, hogy a sajt a közepén is teljesen elolvadjon. Ezt az oldalát is süsd pirosra. Akkor van kész, ha a sajt elkezd kifolyni a széleken.

Oszd meg másokkal is!
Mustra