A gyógyító grillázsból nemcsak ház, de tank is készíthető

A népi gyógyászat köhögés elleni szernek tartotta, ráadásul a grillázs nagyobb mennyiségben még az emésztést is serkenti. Mátyás király lagziján pörkölt cukorból készült kert volt a desszert. Hazánk grillázsgurujának mézeskalácsházát még a Guinness rekordok könyvében is jegyzik.

Esküszöm, hogy semmiféle rokoni kapcsolat nincs köztünk, engem is meglepett, hogy a Magyar Grillázs Szövetség elnökét ugyanúgy hívják, mint engem. Amikor először hallottam a grillázstank szót, azt hittem ez is valami olyasmi, mint a csigaparlament, de amikor felkerestük a hazai grillázsbajnokot, megtudtuk, hogy ez valami egészen más. Édes és ropogós, ehető szobrokról van szó.

Rimóczi László, a lajosmizsei grillázsmester elmesélte, hogy élete első önálló grillázs kiállítását a Lajosmizsei Napok keretén belül rendezhette meg. Azóta rendszeres kiállítója az országban zajló esküvő kiállításoknak és egyéb grillázsos rendezvényeknek. Sikerült beírnia a nevét a Guinness rekordok könyvébe is egy 2700 darabos, szívekből álló mézeskalács házzal. Grillázsból egyébként bármit ki lehet hozni: Rimóczi munkái között bőségszaru és kacsalábon forgó palotán kívül találtunk még repülőgépet és tankot is.

A grillázs valódi hungarikum

A grillázs olvasztott cukorba kevert, apróra tört mogyoróból, mandulából vagy dióból álló édesség, melyet vékonyra kinyújtva, szobahőmérsékleten szárítanak szilárdra. A grillázs, mint csemege a X. században orvosságként kezdte útját. A népi gyógyászat szerint köhögés ellen kiváló, nagyobb mennyiségben pedig serkenti az emésztést. Mátyás királyunk a nápolyi Beatrixszel 1476-ban Budán kötött házasságakor, a lakomán a hetedik fogás pörkölt cukorból készült kert volt, cukorból olvasztott fákkal, gyümölcsökkel és madarakkal.

A dióval, illetve mandulával készült grillázs leírása Magyarországon egy 1795. után megjelent szakácskönyvben szerepel először 'kriliás' néven, de ismeretes volt még 'Török papirosként' is. A grillázs elnevezése a szakirodalomban a pörkölt torta vagy égetett cukor torta - az utóbbi elnevezés ellen jogosan tiltakoznak a grillázskészítők, hiszen a cukrot csak megolvasztani és melegen tartani kell, nem pedig megégetni. Bár a grillázs francia eredetű szó, a grillázsszobrászat igazi hungarikumnak mondható.

Egy új stílusirányzat

Grillázsgurunk egy lakodalom alkalmával ismerkedett meg a grillázs cukortortával, népies megnevezéssel perkelt vagy pörkölt tortával. Mivel kézügyességével sosem volt probléma, érezte, hogy eljött az ő ideje. A hosszas otthoni gyakorlások, az éjszakába nyúló tanulóórák évről-évre csiszolták és finomabbá tették technikáját. Egy új stílusirányzatot álmodott meg, tiszteletben tartva a régies hagyományokon alapuló grillázs művészetet. Nagy álma valósult meg azzal, hogy a Magyar Grillázs Szövetség megalakult, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szekciójaként.

Hazánk grillázsnagyhatalom

Megtudtuk, hogy ebben a szakmában nincs rivalizálás, ami elsősorban az országos érdekképviseletnek köszönhető, így elmondható, a Magyar Grillázs Szövetségben nincs széthúzás. Rimóczi eddigi legmonumentálisabb munkáját két hete fejezte be: a Szerencsi Rákoczi Várat álmodta cukorba. Maga az építmény száz kiló, ami újabb Guiniess rekord lett. Tervei szerint a következő építkezésen a Parlament lesz a minta, de ez még várat magára, ugyanis gőzerővel készül a 2012-es cukrász olimpiára.

„Magyarország mindenképp grillázsnagyhatalom, hiszen ez egy igazi Hungarikum, és célom, hogy a világban tovább népszerűsítsem ezt a művészeti ágat. A grillázs nagyon jót tesz a toroknak (egyébként létezik már diabetikus is), a mértékletes cukorfogyasztás pedig nem jelent veszélyt az egészséges emberre. Van választék, hiszen nemcsak dióból, hanem mandulából, mogyoróból és szezámmagból is készül. Egy szép grillázs nemcsak ínyencség, de egy nagyon frappáns dekor elem és ajándék is.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek