Amikor a lángostól már rosszul vagy - ütős biokaják

Nem minden büfében kapunk a lángos mellett okés bio, vagy vega kaját, ezért ha speciális koszton vagyunk, magunknak kell gondoskodni a betevőről. A hűtést igénylő biopárizsit hagyjuk otthon, mert ha akárcsak szobahőmérsékletre kerül, akkor vége lesz, viszont a kölesgolyó bátran majszolható. Egészséges kirándulómenük után kutattunk, amik bírják a hőt és a strapát. Megvizsgáltunk 3 bioboltot, ahol megfelelően felszerelkezhetünk.

Schmidt Judit dietetikus kollégánkkal ellátogattunk három bioboltba, hogy megnézzük, a kínálatból mit érdemes nyaralni, kirándulni vinni. Az első jelölt a Nektár Biobolt volt a Ferenc krt. 42. alatt. Kicsi, de jól felszerelt üzlet ez, van hűtött- és pékáru egyaránt, de ugyanúgy megtalálhatók a bio kozmetikumok, vagy a víztisztító berendezések is. Van búzafűlé is, amit elég extrém lenne megkirándultatni, mivel inkább kúraszerűen érdemes fogyasztani.

Helyette vihetünk kombuchát, ami már sokkal életszerűbb, de simán lehet otthon főzni szálas-vagy filteres biogyümölcsteát is, vagy biocitromból limonádét csinálni. Bio rozskenyérből készíthetünk hozzá húsimitációkkal megpakolt szendvicset. A húspótlók általában hűtős termékek, de tapasztalatból tudjuk, hogy egy részük 3-4 napig is eltartható hűtés nélkül. A szavatossági idejük 2-4 hét, az árak pedig 1600-2500 Ft/kg között alakulnak.

Gabonacsemege és vega sajt az édenből

A Nektártól mindössze egy villamosmegállónyira a Baross u. 59. alatt találtuk meg az Éden Bioboltot. Van itt vega pecsenye ízű zsír (180 g) 600 forintért, búzahús szendvicsfeltét, tavaszi, csemege, paprikás ízben az Eccofood-tól (200 g) 535 forint. Tofuburgert a Tofu Company-tól (4 db. 670 forint). Tartanak bio, és nem bio vega kolbászt is, valamint a BioABC-féle gabonacsemegéket: füstölt ízűt, bio tönkölyöst, barnarizsest, csicseriborsóst, illetve a Vegabond-os gabonahúsokat, ebből paprikásat, magyaros-tönkölyöst, és tavaszit.

Sokféle szójakészítményük van, láttunk burizert-parizert, natúr és csípős virsliket. Az Alfabio-féle felvágottak is jól néztek ki, de több mint 10 féle vega sajt is szemezett velünk - a felvágottak lejárata általában 2-3 hét, a sajtoké több hónap.

A felvágottak ára az érdeklődéssel arányosan változó: a kolbászoknál általában huszonegynéhány forint 1 dkg. „Ha húspótlót viszünk, legalább ne tartogassuk sokáig, együk meg minél hamarabb. Állítólag az agárdi strandon árulnak biolángost, de ilyen időben senki nem megy arra, így nem tudtuk ellenőrizni igaz-e ez, vagy csak városi legenda. Ami bírja a hőt, és agész napos mászkálást: kölesgolyó, buláta, magvak, müzliszelet, keksz, aszalt gyümölcs, gyümölcslé” - mondta a dietetikus.

Valóban üdítő italok

Biotej: A biotej attól bio, mert olyan gazdaságokból származik, ahol az állat nem szenved. Olyan szabadon tartott tehenektől, juhoktól és kecskéktől ered az tej, amelyeket nyáron szabad ég alatt legeltetnek. Télen, amikor az időjárás hidegre fordul, ólba kerülnek, ahol biotakarmányt és elég mozgásteret biztosítanak számukra. A biotej 75 %-kal több béta-karotint tartalmaz, mint hagyományos testvérei, valamint háromszor annyi szemerősítő lutein és zeaxantin van benne, és 70 %-kal több omega-3 zsírsav. Ami az árát illeti, literje 3-400 forint. Igyuk bátran, mert boldog tehenek adják.

Búzafülé: még évekkel ezelőtt kiáltották ki az egészség kovászának, azóta csökkent az érdeklődés, de még mindig tartja magát a téma. A búzafűlét az emberiség már évezredek óta ismeri és használja. Magas tápanyagtartalmában, jótékony összetevőinek tökéletes arányában rejlik a titok - igazi jutalom ilyesmit bevinni a szervezetünkbe. A nedv búzafűszálakból nyerhető ki, és mivel annyit nem tudunk elrágcsálni, amennyiből biztosítani tudnánk a megfelelő tápanyagszükségletet, egy préselő eszközre, vagy készen vett koncentrátumra van szükségünk. A búzafűlé a tönkölybúza 5-7 napos, zsenge hajtásának kivonata, amelyben a tönkölybúza minden biológiailag értékes alkotóeleme megtalálható. Kúraszerűen érdemes fogyasztani.

Kombucha: otthon is készíthető, ha van hozzá gombakultúránk: felcukrozott fekete teába kell áztatni, majd egy héttel később a kissé megsavanyodott folyadékot leszűrni, hűtőbe rakni és kortyolgatni. Állítólag mindenre jó. Maga a gomba egy zselés jelenség, ami bébimedúzaként lebeg a tea felszínén. Legalább nyolcféle szervezetbarát élő mikroorganizmus található benne, tele értékes biokomplexekkel. Helyreállítja a bélflórát, javítja a vérkeringést és segít a stressz oldásában. Rendszeres fogyasztása meghosszabbítja az életkort és a ráncok ellen is felveszi a harcot.

100%-os sárgarépalé: Nem mindenki szereti az ízét, ezért gyakran árulják különböző gyümölcsökkel vegyítve. A 100%-os sárgarépalé koncentráltan tartalmazza a répa összes hasznos tulajdonságát. Nagy az A-provitamin-tartalma, amelyet szervezetünk A-vitaminná alakít át. Sok benne a B-, C-, E-, D- és a K-vitamin, valamint az ásványi anyag. A lében található kalcium és magnézium nyugtatja és megfelelő szinten tartja a bélfal tónusát, ezenkívül erősíti a csontokat és a fogakat is. Előnyös a bőr és a haj számára is. Tisztítja a májat, mivel elősegíti a pangó epe és a fölösleges zsírok eltávozását a szervezetből.

Zarándokhely minden biofetisisztának

A Herbaház igazi kultikus zarándokhelye minden biofetisisztának. Ők elsősorban nagyker, de az egyéni vásárlókat is kiszolgálják. Hatalmas terület, normál ár - sok biobolt innen szerzi be az anyagot. Itt olyan vega ínyencségeket találtunk, mint a babos növényi konzerv (179 forint), a bio homoktövislé (593) vagy a gombás vega pástétom (340). Van szójaszalámi olajbogyóval, szójapárizsi, búzakolbász, meg biotej is. „A tejet nyári piknikre nem erőltetném, mert megbuggyanhat, de legalább is melegen nem élvezhető (csak télen), legfeljebb hűtőtáskában, akkor már inkább rizstejet vagy zabtejet vigyünk magunkkal. Ezek is kaphatóak kis kiszerelésben – folytatja szakértőnk.

„A búzakolbász talán jobban bírja a strapát, mert nincs benne zsír, csak olaj, amitől kicsit talán folyósabb lesz a napon. A szójapárizsi, ha valaki tényleg vegetáriánus, eheti, de mondhatnám rá, műétel. Akkor már inkább javasolt a házi vagy készen vett humusz, a vöröslencsekrém, a padlizsánkrém vagy a vegetáriánus zöldségpástétom. A párizsival az a helyzet, hogy már maga az eredeti is eléggé utánzat (nem színhús, ezt tudjuk), ha ebből teljesen kivesszük a húst, akkor csak szóját enni nem olyan izgalmas, mert már eleve van is benne szójafehérje. Jobb megoldás, ha a tofut fűszerezzük be rendesen friss vagy szárított fűszernövényekkel és ebből is készülhet feltét vagy szójafasírt. Sütőben kevés olajon sütve, de a falafel is megsüthető ugyanígy és akkor az sem tocsog az olajtól.”

Fotó: Kováts Dániel

Oszd meg másokkal is!
Mustra