GASZTRO

Csótány a dupla árú káposztában: vérlázító esküvői vacsorák

2011. július 25., hétfő 14:30

Csótány a töltött káposzta tetején, spárga a hurkában, egy éve lejárt üdítők az asztalon, a márkás rövidital gagyira cserélése a mosdóban, bárány helyett sertés, a kóstolt menyasszonyi torta helyett a legolcsóbb margarinos vacak. Ritka a hibátlan esküvői vacsora, szerkesztőségünk tagjai nem is hallottak még tökéletesről. Nem véletlenül. Nincs pénz.

Amit lehet, elrontanak
Amit lehet, elrontanak

Belátjuk, hogy a tökéletes menüt nehéz kitalálni is, hiszen egészen biztosan mást tart a gasztronómia csúcsának a nagypapa, és mást a barátnő, aki épp a thaiföldi nyaralásból tért haza. De hogy egy Magyarországon klassziknak számító vacsorát - vagyis az Újházi tyúkhúslevest, a rántott húst, éjfélkor a töltött káposztát és tortát -, hogy lehet újra és újra elrontani, arról elképzelésünk sincs.

A főpincér a mosdóban lopta az Unicumot

Gábor minimum húsz étterembe beült a menyasszonyával, mielőtt kiválasztották a legszimpatikusabbat. Azt hitték, ha hét közben korrekt egy vacsora, majd a nagy napon is hasonló minőséget kapnak. Nagyot tévedtek. Ott kezdődött, hogy egy négyfogásos vacsora árának több mint a dupláját kérték a négyfogásos esküvő menüért, és az étlapon szereplő fogásokat nem szolgálták fel akkor sem, ha ez volt a kérés. Aztán az egyik tanú találkozott a főpincérrel a mosdóban, ahogy egy kommersz vacakot tölt az Unicumos üvegbe a vacsora előtt. De akkor már nem lehetett új helyszínt keresni.

Romlott kóla és plafonról potyogó csótány

Lilla pár hete egy önmagát Budapest egyik leghangulatosabb kertvendéglőjének tituláló helyen azt vette észre, hogy az asztalra kitett üdítők egytől-egyik rég lejárt szavatosságúak. Amikor szóltak a pincérnek, csak az ő asztalukon cserélték le, a többi vendégnek pofátlanul otthagyták.

Erika még a kilencvenes években volt egy olyan esküvő vacsorán a Rákóczi úton, ahol a tálban kihozott töltött káposzta tetején egy kövér csótány ült. A pincér felajánlotta, hogy kicseréli, mert épp pénteken volt csótányirtás és még a plafonról is potyognak. Még azt is hozzátette, hogy rettenetesen kellemetlen. Kár, hogy nem a levesben volt, mert addig egy csomó mindent megettek.

Az sem jelent garanciát, ha sikerül elérni, hogy vihessük az alapanyagok egy részét. Laci úgy járt, hogy a leggondosabban, direkt az esküvőre hizlalt disznóból készült töltött káposztát úgy leégették, hogy szó szerint szén és füst íze volt mindennek. Azt mondták, hogy bocsánat, kicsit odakapott. Senki nem tudta megenni, de a kutyák örültek. Ezek után a hurkában talált spárgadarabon már nem is lepődtek meg.

A vegákat megbüntetik a furcsa szokásaikért, a reklamáló vőlegényt megfenyegetik

Luca, aki vega, azt fájlalja a legjobban, hogy egyáltalán nem készülnek a vegákra, még akkor sem, ha ezt előzetesen megrendeli az ifjú pár. A legtöbb helyen a vega leves azt jelenti, hogy nem teszik bele a benne főtt húst, majd rántott gombát és karfiolt szolgálnak fel rizibizivel, ami természetesen a rántott húsok között sült.

Rékáék mindössze harminc embert hívtak meg, de úgy tervezték, hogy igazán kitesznek magukért. Bárányragut kértek, amit előtte egyeztettek a szakáccsal. Igencsak meglepődtek, amikor egy híg, almával párolt sertésragu érkezett, és a konyha ragaszkodott hozzá, hogy ez bizony bárány. A galamb helyett kacsát kaptak, és a pezsgő meleg volt, mert már nem fért a hűtőbe. Még szerencse, hogy nem fizettek előre, igaz a tulajdonos meg is fenyegette a vőlegényt, de ennek már három éve.

Jól jársz, ha csak a pezsgő meleg
Jól jársz, ha csak a pezsgő meleg

Az éttermek az ételen és személyzeten fogják meg a pénzt

Megkérdeztünk egy esküvőkön gyakran alkalmi munkát vállaló szakácsot, hogy miért ilyen alacsony az esküvői vacsorák színvonala:

„Nagyon nehéz helyzetben vannak az éttermek Magyarországon. Szerintem a kilencven százalékuk a csőd közelében van, ha kapnának egy adó vagy ÁNTSZ-ellenőrzést, az biztosan a végüket jelentené. A csoportokból és az esküvőkből élnek. Itt kell megfogniuk a pénzt, különben lehúzhatják a rolót. Csakhogy a vendégeknek sincs pénzük, ezért ők azzal a kéréssel állnak elő, hogy majd otthon megsütik az aprósüteményt, meg hozatják a tortát, és a nagykerből szerzik be a töményet. Csakhogy pont az italon lenne a legtöbb haszon, mégis a legtöbb hely belemegy, mert különben máshova mennek. Így az ételen és személyzeten kell megfogni a pénzt. Fiatal, tanulókat hívnak felszolgálónak, kisegítő szakácsnak, és ügyeskednek az alapanyagokkal. Nem azt mondom, hogy rosszat használnak fel, de igyekeznek minden megmaradt ételt újrahasznosítani. Egy kis szódabikarbóna a húson csodákra képes. Azért ha nekem lesz esküvőm, biztosan otthon lesz, és inkább hűtőkocsit bérelek, de csak a barátaimra bízom a kaját.”

Voltak már olyan esküvőn, amitől még egy gyorsétterem is jobb lett volna?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.07.25 15:42:44liliom

    Ha valaki mindenen spórolni akar...
    Rengeteg minőségi hely van, ezért nem értem, mirét mondja a "szakértő", hogy az éttermek 90%-a csődközelben van. Nyilván nem véletlenül. A mi esküvőnk menüje tökéletes volt, a vacsorát azóta is mindenki emlegeti. Nem véletlenül kell egy évvel előtte lefoglalni a helyszínt. És biztos, hogy nem drágábbak a cikkben emlegetett csodáktól.

  • 2011.07.25 16:05:00mojoking77

    Huha, akkor en iszonyuan szerencses ember lehetek, mert az elmult tizen-X eskuvon, beleertve a sajatomat is, egyik fenti problemaval sem talalkoztunk.(Esetleg, ha jobban belegondolok, egyszer nyugoskodott egy vega ismerosom, hogy erezte a hus aromajat a rantott sajton.. Kellemetlen) Nem lehet, hogy egy picit mar megint tullot szenzaciohajhaszasban az iro? Oda kell figyelni, es kompromsszumokat kell kotni, de soha sem a minosegen. Ha valakinek nincs penze, ne hivjon 200 embert, csak szervezzen egy kissebbet, es kezdjen el legalabb egy evvel az eskuvo elott keresni ettermet. Pest kornyeken az igazan jok altalaban egy evre elore vannak lefoglalva...

  • 2011.07.25 16:25:49Apafarkas

    Egyébként a nagy létszámú esküvő (120+) inkább lehet rentábilisabb, mint a kisebb. Az egy főre jutó költségek alacsonyabbak, a bevétel meg kb arányosan nő (nászajándék+menyasszonytánc)

  • 2011.07.25 16:45:40Momina

    1. A cikkíró információit vagy a fantázia szülte 2. vagy sokadik kézből származnak (beszélt olyannal, aki látott már olyat, aki hallott róla)
    3. vagy igen szűk körből merített,
    4. vagy én vagyok igen szerencsés,
    de még életemben nem hallottam hasonlókról sem. Hálistennek egyik esküvőn sem történt ilyen, amin voltam, a saját esküvőnkön pedig (köszönet a Pesti Vendéglőnek) tökéletes volt a kaja-pia, 2 év után is felemlegetik a vendége. Volt aki kétszer kérte ki a főételt. Szerintem a jó helyválasztáson kívül annyi a titka, hogy nem szabad a menün és a személyzet borravalóján spórolni. Persze soványabb pénztárcánál sajnos a násznép számán kell spórolni és annyi embert meghívni csak, amennyinek - pozitív előjellel - emlékezetes estét tud nyújtani az ifjú pár.

  • 2011.07.25 17:55:02reeingre

    Csatlakozom az előttem szólókhoz. Direkt nem tartottunk nagy esküvőt. Úgy voltunk vele, hogy csak azt hívjuk meg aki tényleg fontos nekünk, de őket legalább rendesen vendégül látjuk. Mi is szerencsések lehettünk, mert abszolút az étlapon szereplő árakkal számoltak, normál áron számolták az italokat és bár rövid ital nem volt előre beleszámolva az árba, azt a kb. egy kört amit rendeltünk nem számolták fel. Nem a húsleves-rántotthús-káposzta szentháromságot kértük, hanem ragulevest vipóban, bélszínt, rablóhúst stb. és mégis annyira jöttünk ki mint ismerősömék az említett húsleveses menüvel. Árajánlatot kell kérni, osztani, szorozni és ha fejenként az étlapon szereplő ár többszöröse jön ki akkor búcsút venni a helytől.

  • 2011.07.25 17:57:32nowy

    Mekkora kamu sztori,hogy a vendég találkozott a főpincérrel a mosdóban unicum töltögetés közben.Na persze,a főpincér olyan hülye,hogy az esküvő előtt a vendégmosdóban töltöget.

  • 2011.07.25 18:19:57rosiegirl

    Nem tudom miféle étterem ahol CSÓTÁNY potyog a plafonról és nincs zárva, sőt olyan vendégsereget se ismerek akik az első csótány után nem állnak fel és hagyják el a helyszínt iszonyú botrány keretei között.
    A mi esküvőnkön a kaja nagyon finom volt és tartalmas. Persze nem extra kajákat rendeltünk (bár volt lehetőség rá és biztos vagyok benne, hogy az is jó lett volna). Mindenki dicsérte a kaját. A sör és a bor is finom volt, az üdítőkkel se volt baj. A pincérek a szállóhoz tartoztak és nagyon profik voltak. A tortát és a sütit mi vittük, de a tortát nem is vállalták volna, hogy megsütik.
    Persze nem a legelső és nem a legolcsóbb helyet választottuk. Amit fényképek alapján neten kinéztem és nagyon tetszett az életben valami förtelem volt. Szóval igen vannak csúnya és igénytelen helyek, de nem hiszem, hogy csak és kizárólag az esküvőn romlik le egy jó hely színvonala...

  • 2011.07.25 18:34:22divany_admin

    Igazából nagyon jó hallani, hogy ilyen jó tapasztalataitok vannak, mi úgy láttuk, hogy kevés a jó példa. Nagyon nagy örömmel vennénk, ha emailben (divany kukac divany pont hu)vagy kommentben elküldenétek, hogy ti hol jártatok jól, mi lennénk a legboldogabbak, ha egy pozitív tipplistát is megjelentethetnénk itt. Akik még félnek attól, hogy az étel rontja el az esküvőjüket, biztosan nagyon örülnének neki! Előre is köszi mindenkinek!

  • 2011.07.25 18:44:02ad3423324

    és ezeket az éttermeket miért nem lehet megnevezni?

  • 2011.07.25 18:58:48magyar bucó

    liliom:
    Attól még lehet csődben, hogy jól főznek és jól néz ki a hely. Ha bevételek nem érik el a kiadásokat, egy mislen csillagos étterem is csődbe mehet. Volt is rá példa...

  • 2011.07.25 18:59:01divany02

    @ad3423324
    Úgy érted, a cikkben szereplőket?

  • 2011.07.25 19:00:43magyar bucó

    ad3423324:
    Mert beperelnek és nem tudod bizonyítani az állításodat. Ha nincs jegyzőkönyv a csótányról, égett káposztáról, dns vizsgálat a sertés/bárány húsról, akkor esélyed sincs a bizonyításra.

  • 2011.07.25 19:31:41divany02

    Így van, de nem is éreznénk jogosnak, hogy egy-egy vélemény alapján mondjunk ítéletet. A Tékozló Homár tök jó terep erre, és jó is, hogy van ilyen. Ha újságíróként, személyes tapasztalatként írjuk le, hogy szar volt a vacsora, akkor meg futhatunk Strasbourgig, hogy elismerjék ehhez a jogunkat :/

  • 2011.07.26 00:08:12f renc

    Ez minden bizonnyal úgy szokott lenni, hogy a főpincér a vendég mosdóban a vendégek érkezésekor tölti át az italt:) Még szerencse, hogy nem volt túl lusta, mert akkor a násznép asztalánál ült volna le az egyik székre, és ott tölti át..

  • 2011.07.26 08:33:58mottoo

    Egy páran itt piszkosul védik a mundér becsületét. Azt hiszem ők a vendéglátósok.

  • 2011.07.26 09:19:52Nyuladék

    Én nagyon szívesen megírom, hogy hol jártunk jól az étteremmel. 2 éve volt az esküvőnk és egy nagyon korrekt helyet sikerült találnunk. Mindenre figyeltek, a vacsora csodálatos volt. Kis létszámmal számoltunk, nem spóroltunk, de nem is szórtuk a pénzt szándékosan. A fent nevezett hely a Ruben étterem (Budapest, Magyar utca 12-14., www.rubenrestaurant.hu/) Imádtuk a helyet, kicsit elegáns, a kellemes fényektől mégis otthonosan meleg. A vendégeink és mi is nagyon elégedettek voltunk velük. Innen is üzenem nekik, hogy KÖSZÖNJÜK!:)

  • 2011.07.26 09:22:32Catwalkpimkie

    Szélsőséges cikk... a mi esküvőnkön is szuper volt a menü. Igaz, hogy csak 20 vendéget hívtunk egy pici olasz étterembe, olasz volt a menü és külön főztek a vegáknak. Az alkoholos italok nagy részét vihettük. Annyira meg voltunk elgedve, hogy 30% borravalót kaptak..

  • 2011.07.26 11:06:55Csöpp (the one and only)

    Nagyon szélsőséges egy cikk... mi az, hogy "Ritka a hibátlan esküvői vacsora, szerkesztőségünk tagjai nem is hallottak még tökéletesről."???????
    A mi esküvőnk egy vidéki étteremben volt (Festal) ahol uazt kaptuk, amit kértünk, csótányok meg minden más nélkül. Árban is nagyon megfelelő volt és mindent frissen és melegen hoztak ki. Ami kaja megmaradt azt fel is csomagolták és hazavittük. Nem érte, hogy miért kell olyan szavakat használni, h SOHA, ha ez egyértelműen baromság...

  • 2011.07.27 10:09:37ghilea

    Talán egy jó trükk lehet, ha a pár nem dugja ki a lábát a takaró alól, és csak annyi embert hív, és olyan helyre, amit tisztességesen meg tud fizetni. Süteménnyel, tortával, alkohollal. Tisztességesen fizető vendéggel nem csinálnak ilyet a vendéglátósok, az tuti.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta