Receptek kánikulára, hogy ne izzadj a konyhában

Enni muszáj, nem mehetünk minden nap a sarki büfébe csak azért, hogy ne melegedjen tovább a konyhánk. Ha minden kötél szakad, inkább fűtsük a lépcsőházat vagy tegyük az ablak alá a rezsót. Gyors, kánikulára optimalizált receptek következnek.

Fotó: Indi Samarajiva
Fotó: Indi Samarajiva

Oké, hőség van, de azért enni muszáj. Még szerencse, hogy ilyenkor amúgy se vágyunk körömpörköltre, csak valami gyors, könnyű, és lehetőleg olyan vacsorára, ami nem fűti fel a harminc fokos konyhát negyvenre. Életmentő konyhai tippek a kánikulára.

Turmixolj! - Gazpacho

50 dkg paradicsom felkockázva
50 dkg kígyóuborka felkockázva
2 dl paradicsomlé
1 nagy szelet kenyér
3 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
1 dl borecet
só, bors
1 fej hagyma apró kockákra vágva

Eredetileg paradicsomlé nem kell bele, de sokkal jobb ízű lesz vele, ezért nem érdemes kihagyni. A hagyma kivételével mindent alaposan leturmixolunk és behűtünk. Ha túl sűrű lenne, tehetünk bele kevés vizet. Tálalásnál megszórjuk a hagymakockákkal. Tehetünk a levesbe jégkockákat is.

Fotó: Boca Dorada
Fotó: Boca Dorada

Mentás sárgabarack-krémleves

1 kg sárgabarack kimagozva
2 dl tejszín
5 dl natúr joghurt
1 citrom reszelt héja és leve
1 csokor menta levele
esetleg méz
1 csipet fahéj

Minden hozzávalót leturmixolunk vagy botmixerrel pépesítjük. A tetejére tehetünk plusz tejszínhabot vagy egy-egy gombóc vaníliafagyit is.

Pesto I.

2 csomó bazsalikom levele
2 dl olívaolaj
10 dkg frissen reszelt parmezán
5 dkg fenyőmag
só, bors

Minden hozzávalót elturmixolunk és kifőtt tésztára tesszük.

Pesto II.

10 dkg aszalt paradicsom
1 doboz konzerv paradicsom
1 marék bazsalikomlevél
1 dl olívaolaj
1 kk szárított oregánó
1 pici chili kimagozva
só, bors

A bazsalikomlevél kivételével mindent a turmixba teszünk, és pépesítjük. Tálalásnál megszórjuk az apróra tépkedett bazsalikomlevéllel.

Fotó: Katrin Morenz
Fotó: Katrin Morenz

Fűtsd a lépcsőházat

A csehek nagy találmánya az elektromos sütő-főző edény, a Remoska. Egy hosszabbítóval könnyen a lakásajtó elé tehetjük, ahol maximum egy óra alatt szinte minden elkészül benne. Legegyszerűbbek a „mindent bele” vacsorák, vagyis pár szem felkockázott krumpli, egy-két hagyma, paradicsom, némi kolbász, esetleg cukkini és padlizsán, majd só, bors és valami zsiradék, hogy ne égjen le. Negyedóránként nem árt kicsit megkeverni, hogy mindenhol egyformán süljön. Aki komolyabbra vágyik, süthet benne rakott savanyúkáposztát vagy meggyespitét is.

Mégiscsak jók a német szupermarket láncok

Szerkesztőségünk gasztro részlege beszerzett egy indukciós „rezsót” az egyik szupermarketből, mindössze kilencezer forintért. Mivel előtte soha nem használtunk indukciós lapot, el vagyunk ájulva tőle, és kezdjük megérteni azokat, akik hasonló szerkezeten főznek otthon. Csak akkor kapcsol be, ha valódi vas, vagy rozsdamentes edényt helyezünk rá, és ezt érzékeli a mágneses rendszer. Sokkal gyorsabban felforralja a vizet, mint a gázláng, és éppen csak ott fűt, ahol az edénnyel érintkezik. Semmilyen hő nem veszik el, nem fűti feleslegesen a konyhát. Kikapcsolás után pillanatok alatt lehűl. Imádjuk.

Nagyanyáinknak még volt esze

A nyári konyha az emberiség egyik legnagyobb találmánya. Télen feleslegesnek tűnik, de pont abban a pár hétben, amikor a sárgabarack meggy és málna érik, életmentő lehet. Kár, hogy a mai házakhoz nem építenek ilyet, pedig igencsak környezetbarát megoldás a befőznivalót egy külön kis épületbe űzni, messze a hűvös hálószobától. Nekünk már vagy be kell kapcsolni a légkondit, vagy ennek hiányában el kell viselni a hőséget.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek