Így készül az egymillió forintot érő fogás

A McDonald's rendezett egy szakácsversenyt, amit senki nem tartott cikinek. Három szakács küzdött azért, hogy Bíró Lajos, Péter Anna és Horváth Ágnes, az étteremlánc magyarországi ügyvezető igazgatójának kegyeit elnyerje. Pavlicsek Csabának sikerült olyan ételt a zsűri elé varázsolnia, ami mindenkinek ízlett. Íme a recept.

Amikor a McDonald's McGourmet címen szakácsversenyt rendezett, senki nem gondolt arra, hogy korrekt eseményen vehet részt. Szerzőnk a show után csak annyi kifogással élt, hogy kicsit hosszúra nyúlt az esemény, de ennek ellenére jól szórakozott. Bár azt is írta, valószínűleg a versenyzők ezzel biztosan nem értenének egyet, hiszen a zsűri nem bánt velük kesztyűs kézzel.

Az egyik legnagyobb hazai példakép Bíró Lajos séf úr

Bíró Lajos kóstol
Bíró Lajos kóstol

"Fontosnak tartom a zsűrizéskor, hogy hiteles, szakmájukat maximális szinten értő és művelő emberek bírálják a versenyzők munkáit. Olyanok, akik a kritikáikat is megmondják, akik véleményére lehet adni, hisz ebből lehet a legtöbbet tanulni. Úgy gondolom, hogy ez a McGourmet Szakácsversenyre teljes mértékben igaz volt, emiatt a kritikákat megszívlelendő tanácsként fogom fel" - mondta a győztes, azaz Pavlicsek Csaba a Díványnak.

Állítólag már a verseny előtt Bíró Lajostól tartott a leginkább, de persze erről a lehető legudvariaskodóbb formában volt csak hajlandó megemlékezni. "Minden kritikából sokat tanultam, ugyanakkor számomra az egyik legnagyobb hazai példakép Bíró Lajos séf úr, ezért természetesen az ő bírálata volt számomra a legmeghatározóbb - tőle tartottam a legjobban." Az esemény végén Pavlicsek Csaba 1 millió forintot tehetett zsebre, amit szakmai fejlődésére fordíthat. Tervei szerint a párizsi L'Ecole Lenotre iskolában  megy, de ha ez nem jön össze az olaszországi Gasztronómiai Tudományok Egyetemén szeretne továbbtanulni.

Pavlicsek Csaba kizárólag a Dívány olvasóival osztotta meg azt a receptet, amelyet a zsűri a legjobbnak ítélt az eseményen. Íme az egymilliót érő fogás:

Porhanyós csirkemellfilé, formázott vadgomba raguval, házi burgonyalepénnyel, paprikás mártással, petrezselymes olajjal

Alaplé: Hideg vízben felteszünk főni csirkefarhátat, ha felforrt, lehabozzuk, utána bezöldségezzük ízlés szerint sárgarépa, karalábé, petrezselyemgyökér hozzáadásával, sózzuk, egész borsozzuk, majd lassú tűzön 2-2,5 órán át főzzük. Ha kész sűrű szövésű ruhán leszűrjük. Ezt használjuk a mártásunk alapjául.

Paprikás mártás: Vajon megpirítunk 1 fej finomra vágott vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát, ha megpirult, félrehúzzuk a tűzhelyről, megszórjuk házi fűszerpaprikával. Ezután visszatesszük a tűzhelyre, kevés alaplevet öntünk rá, majd hozzáadunk 1 közepes fej felkockázott paradicsomot, és egy kisebb, felkockázott tv-paprikát, továbbá a csirkemellek formázásával le esett nyesedéket. Ha kissé megpirult, hozzáadjuk a többi alaplevet. Így lassan, 30-40 percet főzzük, ha kész, botmixerrel leturmixoljuk, majd visszatesszük a tűzhelyre, ahol 2 evőkanál tejföllel és 1 evőkanál tejszínnel hőkiegyenlítéssel dúsítjuk mártásunkat, kóstoljuk, ha szükséges ízesítjük.

Gomba ragu: 15 dkg baconszalonnát felcsíkozunk, 1 gerezd fokhagymát kés lapjával összetörünk, majd finomra vágjuk, együtt pirítjuk a szalonnával, ehhez adjuk hozzá a tetszőlegesen darabolt erdei gomba keveréket és hirtelen megpirítjuk. Végül sózzuk, fehér borssal fűszerezzük, finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Csirkemell filé: A csirkemelleket formázzuk, úgy, hogy egy darab szép mellet kapjunk. Sóval, fehér borssal bedörzsöljük. A serpenyőt jól felforrósítjuk, mindkét oldalára vaj és olíva olaj keverékében aranybarna kérget sütünk. A sütőt 70 fokra előmelegítjük, majd serpenyőstől betesszük a melleket 6-8 percre a sütőbe.

Burgonyalepény: A burgonyát megtisztítjuk, majd félbe vágjuk, és a fél burgonyákat vékony szeletekre vágjuk. Egy kiolajozott tepsibe elterítjük a burgonyaszeleteket, majd erre egy réteg vékonyra felszeletelt vöröshagymát teszünk. Ízlés szerint ez készíthető még szalonnával, sonkával, bármivel, ami jellegéhez passzol. Sózzuk, borsozzuk. Készítünk egy sűrű, sós palacsintatésztát szódavíz nélkül, majd ezzel 2 cm vastagon befedjük a burgonyát. A tetejére pár csepp olajat csepegtetünk, majd előmelegített sütőbe téve, 200 fokon 35-40 percet sütjük. Petrezselyemolaj Fogunk egy csokor petrezselymet, ezt olíva olajjal és egy csipet sóval összeturmixoljuk.

Magyaros bruschetta

Bruschetta vagdalék: 4 db közepes tv paprikát kicsumázunk, majd félbevágunk, az erezetet eltávolítjuk. Vékony csíkokra felvágjuk, majd ezeket a csíkokat nagyon apró kockákra daraboljuk. 6 db közepes paradicsomot negyedekbe vágunk, kimagozunk, majd szintén apró kockára daraboljuk. Ehhez 2 gerezd fokhagymát, és 1 kiskanál finomra vágott lilahagymát adunk, az öntettel összedolgozzuk.

Öntet: Ízlés szerint olíva olajat, citromlevet, fehérborecetet, erőspistát kikeverünk, ehhez adunk finomra vágott petrezselymet. A végén sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal dúsítjuk, ha szükséges.

Fotó: Kováts Dániel
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek