Egy férfi a konyhában: jól is elsülhet 1. rész

Zanza!

Új sorozatot indítunk: a férfi főz. Bemutatjuk Marcit, aki civilben az Index ügyfélkapcsolati vezetője, de júliusban a Dívány gasztró vendégséfje is. Imádja az olívaolajat, véletlenül sem préseli a fokhagymát és bor nélkül be se teszi a lábát a konyhába. Szerinte saját vacsorával lehet a nőket levenni a lábukról. Tényleg finom volt, jöhet máskor is!

Marci állítja, semmi mással nem tudott még annyira levenni nőt a lábáról, mint mikor főz. Imádtuk mi is, de kifigyeltük a titkát: nemcsak ő iszik folyamatosan miközben a hagymát kevergeti, de a csajokat is itatja.

Két tészta között nekiáll énekelni

Kedvence az olasz konyha, talán a foci miatt is, és meglehetősen elszomorította, hogy nem szólhat a zene a felvétel közben. Talán jobb is, mert biztosra vesszük, hogyha mindenben engedünk neki, akkor két tészta között nekiáll énekelni.

Macceroni all' amatriciana

2 fej hagyma
1 rusztikus darab húsos szalonna (2 ujjnyi)
2-3 gerezd fokhagyma (opcionális)
1 löttyintésnyi száraz vörösbor
csilipaprika ízlés szerint
1/2 l passata (passzírozott paradicsom)

bors
40-50 dkg tészta

A tésztát enyhén sós vízben fogkeményre főzzük. Közben elkészítjük a szószt. A hagymát és a szalonnát nagyobb darabokra vágjuk, majd kevés olívaolajon előbb a szalonnát, majd a hagymát is megdinszteljük. Beleöntjük a paradicsomot és a vörösbort, majd csilivel, sóval és borssal fűszerezzük.

Ízlés szerint mehet bele fokhagyma, amit szigorúan késsel aprítunk, nem fokhagymanyomón nyomunk! Miért nem? Mert teljesen széttrancsírozza a fokhagymát. Egészen már lesz az íze, és sajnos nem jobb. Aki mindenképp a nagyon apróra vágott fokhagymához ragaszkodna, az inkább reszelje. Különben is a fokhagymanyomóból kiügyeskedni a beleragadt maradékot meglehetősen nehézkes. Kár ezzel tölteni az estét, amikor egy pohár bort is meg lehet inni a vacsorához úgy, hogy közben nem csak a fokhagyma ízét érezzük.

Séfünk szerint nincs hozzá szükség se balzsamecetre, se citromra

Szicíliai saláta

1 fej saláta (Lollo vegyesen zöld és lila)
1 maroknyi bazsalikomlevél
2 maroknyi fekete olívabogyó
1 kis üveg szardellafilé
1 nagy fej lilahagyma
1 citrom leve
olívaolaj bőségesen

A salátát mosás után vagy salátacentrifugával, vagy konyharuhával megszárítjuk. Fontos, hogy tényleg minél kevesebb víz maradjon rajta, így sokkal jobban bevonja az olaj, és nem hígítja fel a víz feleslegesen az ízeket. A salátacentrifuga nem az ördögtől való konyhai kütyü, szemben a fokhagymanyomóval.

A lilahagymát felkarikázzuk, a szardellát felaprítjuk. Végül minden hozzávalót összekeverünk. Bár séfünk szerint nincs hozzá szükség se balzsamecetre, se citromra, azért nem árt, ha teszünk az asztalra. Rajta kívül mindenki kérni fog belőle!

Blogmustra