Egy férfi a konyhában: jól is elsülhet 1. rész

Új sorozatot indítunk: a férfi főz. Bemutatjuk Marcit, aki civilben az Index ügyfélkapcsolati vezetője, de júliusban a Dívány gasztró vendégséfje is. Imádja az olívaolajat, véletlenül sem préseli a fokhagymát és bor nélkül be se teszi a lábát a konyhába. Szerinte saját vacsorával lehet a nőket levenni a lábukról. Tényleg finom volt, jöhet máskor is!

Marci állítja, semmi mással nem tudott még annyira levenni nőt a lábáról, mint mikor főz. Imádtuk mi is, de kifigyeltük a titkát: nemcsak ő iszik folyamatosan miközben a hagymát kevergeti, de a csajokat is itatja.

Két tészta között nekiáll énekelni

Kedvence az olasz konyha, talán a foci miatt is, és meglehetősen elszomorította, hogy nem szólhat a zene a felvétel közben. Talán jobb is, mert biztosra vesszük, hogyha mindenben engedünk neki, akkor két tészta között nekiáll énekelni.

Macceroni all' amatriciana

2 fej hagyma
1 rusztikus darab húsos szalonna (2 ujjnyi)
2-3 gerezd fokhagyma (opcionális)
1 löttyintésnyi száraz vörösbor
csilipaprika ízlés szerint
1/2 l passata (passzírozott paradicsom)

bors
40-50 dkg tészta

A tésztát enyhén sós vízben fogkeményre főzzük. Közben elkészítjük a szószt. A hagymát és a szalonnát nagyobb darabokra vágjuk, majd kevés olívaolajon előbb a szalonnát, majd a hagymát is megdinszteljük. Beleöntjük a paradicsomot és a vörösbort, majd csilivel, sóval és borssal fűszerezzük.

Ízlés szerint mehet bele fokhagyma, amit szigorúan késsel aprítunk, nem fokhagymanyomón nyomunk! Miért nem? Mert teljesen széttrancsírozza a fokhagymát. Egészen már lesz az íze, és sajnos nem jobb. Aki mindenképp a nagyon apróra vágott fokhagymához ragaszkodna, az inkább reszelje. Különben is a fokhagymanyomóból kiügyeskedni a beleragadt maradékot meglehetősen nehézkes. Kár ezzel tölteni az estét, amikor egy pohár bort is meg lehet inni a vacsorához úgy, hogy közben nem csak a fokhagyma ízét érezzük.

Séfünk szerint nincs hozzá szükség se balzsamecetre, se citromra

Szicíliai saláta

1 fej saláta (Lollo vegyesen zöld és lila)
1 maroknyi bazsalikomlevél
2 maroknyi fekete olívabogyó
1 kis üveg szardellafilé
1 nagy fej lilahagyma
1 citrom leve
olívaolaj bőségesen

A salátát mosás után vagy salátacentrifugával, vagy konyharuhával megszárítjuk. Fontos, hogy tényleg minél kevesebb víz maradjon rajta, így sokkal jobban bevonja az olaj, és nem hígítja fel a víz feleslegesen az ízeket. A salátacentrifuga nem az ördögtől való konyhai kütyü, szemben a fokhagymanyomóval.

A lilahagymát felkarikázzuk, a szardellát felaprítjuk. Végül minden hozzávalót összekeverünk. Bár séfünk szerint nincs hozzá szükség se balzsamecetre, se citromra, azért nem árt, ha teszünk az asztalra. Rajta kívül mindenki kérni fog belőle!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek