A közutálat ellen: rebarbarás salátaöntet

Legtöbben fanyalognak, ha rebarbarával szeretnénk megetetni őket, mert csak a nagymama unalmas rebarbara kompótját ismerik. Jó hírünk van, a rebarbarából nem csak kompótot lehet készíteni. Bár még a kompót is lehet érdekes, csak tudni kell, mit tegyünk vele.

Savanyú, és van egy bódító, szappanos alapíze, mégis sokak kedvence lehetne a rebarbara, ha étkezési kultúránkban nagyobb szerepet kapna. Termesztésen egyszerű, nem igényel különösebb gondozást, 1-2 év alatt akár az egész kertet benövi, ha nem figyelünk oda, mégis nyitott szemmel kell járnia a piacon annak, aki rebarbarát szeretne vásárolni. A külföldi blogok és receptoldalak mostanában hemzsegnek a rebarbarareceptektől, ideje nekünk is csatlakozni, hiszen szezonja van.

Az íze miatt kiváló hűsítő

A rebarbara zöldség, a sóskafélék családjába tartozik, és ennek megfelelően nagyon savanyú tud lenni. Nagy, háromszög alakú levele mérgező, ennek ellenére van, hogy főzeléket készítenek belőle, teljes biztonsággal a szára fogyasztható. Leggyakrabban édességekbe tesszük, savanykás ízét jól lehet ellensúlyozni más szezonális gyümölcsökkel, pl. eperrel. A fűszerek közül a fehéj, a gyömbér, a vanília és a szegfűszeg jól illenek hozzá.

Íze miatt kiváló hűsítő és remek vitaminforrás. Rostokban gazdag, sok kalciumot, magnéziumot, vasat, C-, B- és A-vitamint tartalmaz. Leggyakrabban pitetöltelékként végzi, de felhasználási lehetőségei szinte határtalanok: készülhet belőle csatni, kompót, édes és fűszeres mártás húsok mellé, fagyi, szorbet, vagy akár szirup is, amiből aztán egészen elképesztő limonádét keverhetünk.

Rebarbarás salátaöntet

2 ek olívaolaj
1 rebarbara (szár)
2 gerezd fokhagyma
1 narancs finomra reszelt héja
1/2 narancs frissen facsart leve
2 tk méz
1 dl olívaolaj
csipet só
frissen őrölt bors

1 csomag ruccola
4 ek pirított szezámmag
10 szem eper

A rebarbarát mosd meg, a fás végét vágd le. Ha a héja vastagnak tűnik, a legfelső réteget húzd le, ugyanúgy mint a spárga esetén. Vágd 2 cm-es darabokra és finomra vágott fokhagymával és 2 ek olívaolajjal tedd fel egy kis lábosba főni. Közepes lángon addig főzd, néha keverd meg, amíg teljesen szétesik - ez kb. 10 perc.

Öntsd a pépet egy keverőtálba, add hozzá a narancs héját, levét és a mézet és alaposan keverd el. Sózd, borsozd, majd az olívaolajat lassan csorgasd hozzá, közben keverd erőteljesen, így besűrűsödik, állaga a majonézhez hasonlít. A ruccolát mosd meg, keverd hozzá a rebarbarás öntetet, majd a szezámmagot is. A végén szórd meg szeletekre vágott eperrel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra