Itt a szezonja: ikonikus spárgakrémleves mentával

Ínyencek számára a tavasz egyik fő mozzanata a spárgaszezon kezdete. Éttermekben már meg-megjelent az étlapon, és a zöldségeseknél, piacokon is találni magyar spárgát. Indítsuk a szezon egy rendhagyó sült zöldspárga levessel.

Spárgából levest, leggyakrabban tejszínes krémlevest, a fehér fajtából szokás készíteni - selymessége, lágy íze utánozhatatlan. A zöld spárga kicsit rusztikusabb, gyakrabban kerül a grillre vagy a sütőbe, és elkészíteni is egyszerűbb, mert nem kell a pucolásával bajlódni. Receptünkben most zöld spárgával készítjük el az ikonikus spárgakrémlevest.

Hozzávalók 4 főre:

1 kg zöld spárga
4 csokor újhagyma középzöld részeivel együtt
4 ek olívaolaj
0,75 l zöldségalaplé vagy víz

fehér bors

2 ek finomra vágott menta
1 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 citrom reszelt héja

A spárga végeit törd le ott, ahol maguktól elpattannak. A végeket dobd ki. A spárgát mosd meg, töröld szárazra és tedd tepsibe. Tedd mellé a megtisztított újhagymát, locsold meg olívaolajjal, sózd borsozd és forgasd össze. Tedd 200 fokra előmelegített sütőbe, és süsd kb. 35 percig, amíg a spárga megpuhul. Néha keverd meg.

A sült zöldségeket 3 lépésben turmixold le, minden adaghoz adj 2 dl meleg zöldséglevest vagy forró vizet. Tedd lábosba, közepes lángon melegítsd fel a levest, ha kell adj még hozzá a folyadékból, amíg eléri a megfelelő sűrűséget. Sózd, borsozd.

Keverd össze a finomra aprított mentát, fokhagymát és reszelt citromhéjat. Tálaláskor szórj a keverékből a levesre egy kevés nagyszemű sóval.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek