GASZTRO

Ilyen kell nekünk is - Éjszakai kajaparti a piacon

2011. április 27., szerda 08:16

Zártkörű, óriási népszerűségnek örvend és minden fiatal oda jár mostanában - enni. A San Franciscóból indult éjszakai piac és kajapartival a termelők megspórolnak egy csomó pénzt, a szakácsok kipróbálhatják magukat, a bulizó fiatalok meg jókat esznek. Remek kezdeményezés, jó lenne itthon is az ilyen.

Este hatkor nyit, hajnali kettőkor zár, van élőzene, diszkógömb, ezer fős tömeg, és sok-sok étel. A San Franciscó-i underground éjszakai piac és kaja parti (vagy ahogy a New York Times újságírója nevezi: food rave) tavaly kezdődött, és elég hamar sorozattá nőtte ki magát. A képlet egyszerű: őstermelők és szakácsok árulják a portékáikat, a bejutó közönség pedig vásárol és eszik.

Fotó: Andria Lo
Fotó: Andria Lo

Win-win, ugyanis az eladók megspórolnak egy csomó pénzt az egyébként kötelező engedélyeken, a vevők meg közvetlenül a termelőtől, illetve a szakácsoktól vehetik meg, amit megkívánnak, jóval kedvezőbb áron, mintha egy normális (értsd: a törvényi szabályozás szerint piacnak, illetve étteremnek minősülő) piacon vagy étteremben fogyasztanának.

Egyfajta inkubátorként kisvállalkozások számára

Az eseményt szervezők egy jogi kiskaput kihasználva tudják megkerülni az ottani szigorú egészségügyi és köztisztasági szabályozást: az éjszakai piacot zárt klubként hirdetik meg, ahová csak a tagságit kiváltó, és a működési szabályzatot írásban elfogadó személyek léphetnek be. A működési szabályzat elolvasása után mindenki kézjegyével igazolja: tudomása van arról, hogy az itt felszolgált ételek nem estek át azokon az egészségügyi ellenőrzéseken, amiken egyébként át szoktak, és az esetleges problémákért nem terheli felelősség sem a szervezőket, sem az árusítókat. A tagsági kiváltása ingyenes.

Fotó: Albert Law
Fotó: Albert Law

Az ötlet a harmincéves Iso Rabins fejből pattant ki, aki a piacot azért indította el, mert sok olyan őstermelő barátja volt, aki nem tudta eljuttatni az áruját a vevőkhöz. Nem engedhette meg magának ugyanis az engedélyek kiváltását. Ahhoz, hogy valaki saját terményt, vagy saját maga által főzött ételt árulhasson, San Franciscóban közel ezer dollárt kell kifizetni különböző engedélyekre és biztosításokra. (A termékbiztosítás: 250, az egészségügyi engedély 500, a különböző éves tagdíjak 100, egy elárusítóhely pedig napi 50 dollárba kerül. ha nemcsak eladni, de főzni is szeretne, akkor konyhát óránként 45-75 dolláros áron bérelhet.)

Viharos gyorsasággal felkapott trend

Egy vállalkozás kiadásai ezen a kajapartin viszont ennek a töredéke: főző, illetve eladóhelyet alkalmanként egy ötvenesért, plusz az ötszáz dolláron felüli bevétel tíz százalékáért kapnak. Iso Rabins, az első ilyen piacot szervező ForageSF vezetője elmondta, hogy a rendezvény egyfajta inkubátorként szolgálhat kisvállalkozások számára, lehetőség arra, hogy kipróbálják magukat, hogy van-e kereslet arra, amit csinálnak - anélkül, hogy a komoly pénznek számító ezrest kockára tennék. Ettől persze sokkal felszabadultabban dolgoznak a szakácsok is, van kedvük kísérletezni, bátrabban próbálnak ki újdonságokat, hiszen ha nem jön be, akkor nem az étterem jó hírét teszik kockára.

A piac elképesztő népszerűségét egyrészt a rendezvény eseményszerűségével és titokzatosságával magyarázzák, másrészt a gyorséttermi generáció megnövekedett tudatosságával, valamint az élelmiszeripari óriások elleni protestálással.
A Twitteresek és kajabloggerek által viharos gyorsasággal felkapott trend már Washingtonban és Atlantában is követőkre talált, sőt, a hírek szerint London és Amszterdam is csatlakozott.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.27 11:28:09Gyarló Hintaló

  Ez egy szuper kezdeményezés, de itt nálunk a bürokratizmus útvesztőjében szinte kivitelezhetetlennek tartom.
  Nálunk is benne lenne 1000 dollárba, hogy egy kisbüfét elindítsál, csak nem fogod tudni kitermelni a rengeteg fizetnivalót.....

  de zsíír lenne egy ilyen rendezvény nálunk is,

  FOODRAWER vagyok a javából!!

 • 2011.04.27 11:34:56nagyvárosi lány

  akkor meg? "zsír lenne ilyen rendezvény nálunk is", miért ne lehetne elindítani? szerintem meg menni kell és csinálni, ha jó, a wamp is létrejött valahogy, ott is van ételszekció, biztos vagyok benne, hogy ki lehetne járni egy ilyet is.

 • 2011.04.27 13:18:59Cs

  nagyvárosi lány:

  Mert gyünnek a hatóságok. Jön az ÁNTSZ meg az állategészségügy, hogy külön hűtő az ilyen húsoknak, külön hűtő az amolyan húsoknak, még egy a tejtermékeknek, meg a tojásoknak, meg zöldségeknek, meg hogy hol a kétmedencés mosogató, meg a külön kézmosó, meg az atyaúristen. Aztán jönnek a közteresek tartani a markukat és/vagy elzavarni aztán meg jön tűzoltó bezáratni az egészet mert veszélyes... kb ezért.

 • 2011.04.27 13:22:48ibn_battuta

  Azért az éjszakai kajapiac intézménye nem kaliforniai ötlet. Délkelet-Ázsiában és Ázsia más részein régóta megy ez; az ottani élet teljesen természetes része, hogy az emberek sötétedés után tömegesen esznek mindenféle finomságot (részben azért, mert így elkerülhető a nappali forróság). De pl. a marokkói Marrakech késő esti kifőzdéi is már nagyon régóta működnek.

 • 2011.04.28 00:42:09Symbol Developer

  foodrave.hu bejegyzés alatt..

  Lekéstem róla :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta