GASZTRO

A csokis kolbász mindent visz – kolbásztöltés csajoknak

2011. április 21., csütörtök 13:55 |

A kolbász szabad műfaj, lényegében bármilyen módon lehet fűszerezni, csokival és koriandermaggal, szegfűszeggel és fahéjjal, illetve hagyományos módon egy kis citrommal feldobva. Elrontani nemigen lehet, a legélvezetesebb fázis pedig maga a töltés. Megtanultunk kolbászt készíteni.

„Azért fontos, hogy egy nő tudjon kolbászt tölteni, mert egy kolbásszal nagyobb örömet lehet szerezni, mint egy brokkolikrémlevessel” – mondta Péter Anna gasztroblogger saját kolbásztöltő kurzusán a Blanchír főzőiskolában. A Malackaraj főszerkesztője elkötelezte magát az örömszerzés mellett, elmondása szerint gyakran érzi szükségét, hogy naponta két kiló kolbászt letöltsön.

A-kategóriás rekreációs tevékenység

Az egy alkalmas kurzust nemcsak nőknek hirdették. A résztvevők 80 százaléka mégis nő volt, akiket láthatóan jobban feldobta a munka a fekvő típusú kolbásztöltőgéppel, mint a két résztvevő fiút. Az idő előrehaladtával árnyaltabb képet kaptam arról, hogy a kolbásztöltés -  olyan előnyök mellett, mint hogy kiváltja a brokkolikrémlevest -  A-kategóriás rekreációs tevékenység.

Kétféle hússal dolgoztunk: sertéssel és kacsával, és kilépve a a vöröshagyma-fokhagyma-fűszerpaprika univerzumból, különlegesebb fűszereket kaptunk: szegfűszeget, fahéjat, étcsokit és koriandermagot. A kolbász szabad műfaj, helye van minden kísérleti konyhában, a fűszerezést elrontani nemigen lehet.

Hibás a kolbász, ha a fogadból kell szedegetned a darabokat

Mivel az előkészítési fázisban nem daráltuk a húsokat, hanem apróra vágtuk, ez a fajta, rövidebb-hosszabb ideig tartó pepecselés a stresszes napok után nagyon jól kikapcsol. „A dagadó előnye, hogy nem inas, meg tudjuk spórolni azt a műveletet, hogy egy órán keresztül kelljen inazni”- magyarázta Péter Anna, aki szerint hiba, ha egy kolbász inas, és a fogaink közül kell szedegetni a darabokat. Ez a nagyüzemi gyártású kolbászok esetén nem ritka, mert ott nem foglalkoznak az inazással.

A kacsamell előkészítése mindössze annyiból állt, hogy levettük a bőrét. Többek közt azért, mert a kacsazsír olvadási pontja alacsonyabb, mint amire a kolbász esetében szükségünk van, és azért is, hogy maradjon meg ez az értékes zsír töpörtyűkészítéshez. A kacsamell aprítása jóval könnyebb egyébként, mint a dagadóé.

Az igazi húsevő maga vágja az állatot

A mantra további részében a zsírszalonnát kockáztuk apróra, ez a lágysága miatt a legkönnyebb, ebben a fázisban lép be tehát a csapatépítő tevékenység, illetve a régi disznóvágási élmények felelevenítése. „Általában annyira eltelít a zsír és a hús szaga, hogy disznóvágásokon általában fokhagymát és hagymát szoktam pucolni. A disznóvágás után egy hétig nem is tudok húsra nézni” - mondta Fűszeres Eszter gasztroszerzőnk, aki szintén eljött a kurzusra, hogy továbbképezze magát kacsakolbászból.

Fűszeres úgy tartja, hogy az igazi húsevés ott kezdődik, ha az állatot magad vágod le. Ő maga profi csirkevágó, én még nagyon messze vagyok a húsevésnek ennek a szintjétől.

Az apróra vágott húsokat egy keverőtálban osztottuk el: egyharmad rész zsír, kétharmad rész hús, és a fűszerek. „A kolbász nem szárazáru, ne féljetek a zsírtól”- mondta Péter Anna. A kolbász ugye szabad műfaj, lényegében bármit bele lehet keverni, házigazdánk így fedezte fel, hogy a pirított koriandermag és a konyak mennyire hálás azért, ha a húskeverékbe kerül. „Eredetileg a sült oldalast kenegettem vele, majd miután maradt egy bögrével, legközelebb belekevertem a kolbászba.”

Maradtam a fahéjasnál

Fahéjas chorizo

Összetevők a Malackaraj blogon:

1 kg dagadó

két gerezd aprított fokhagyma

két teáskanál fahéj, ugyanennyi szegfűszeg, feketebors és csípős fűszerpaprika

két evőkanál édes fűszerpaprika

egy evőkanál friss, aprított oregánó

egy evőkanál ecet

só, és egy kis cukor

Ha már a fűszerezés diverzitása szóba került, megtudtuk, hogy a hagyományos magyar kolbászok közt valaha készítettek citromos kolbászt is, amelyik lényegében klasszikus fűszerezésű kolbász egy kis citrommal feldobva.

Habár bármilyen fűszert tehettünk volna a húsba, amit a helyszínen találunk, maradtam a fahéjas változatnál, amelyik a 2010-es Blogkóstolón olyan népszerű áru volt, hogy az eseményről tudósító sy kolléga ígérte, majd egyszer verset ír róla.

A fahéjat nagyon szeretem, bármibe szívesen teszek, édes és sós ételbe egyaránt. A Dívány dietetikusa szerint afrodiziákumként és hangulatjavító fűszerként is remek, de a munkának ebben a fázisában már enélkül is jó volt a hangulat.

A belek szétválasztása nőies

A már korábban beáztatott belek szétválasztása következett. Ez a kurzuson résztvevők szerint nőies tevékenység, bár szerintem inkább szerencsénk volt, hogy a vékonybél nem tekeredett meg sehol, és könnyen átfújhattuk. A belet a fekvő kolbásztöltő hengerére húztuk sűrűn, és következett a nők számára legélvezetesebb feladat, a töltés, amiről majd lehet, én írok egyszer erotikus verset.

Az elkészült kolbászok egyik felét sűtőben sütöttük meg, másik felét serpenyőben – ezek hamarabb elkészültek, körülbelül 15 perc elég volt a húsoknak. Nem lepődtem meg, hogy a kóstoláskor a csokis kolbász volt a legnépszerűbb, amelyet mustár helyett balzsamecettel ettünk. Ezzel jól le lehet zárni egy húsvét előtti böjtöt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.04.21 15:41:10AzHofi

    Atomot a csokiskolbász kitalálójának!

  • 2011.04.21 15:47:07canadacruiser

    Gratulálok, hosszú idő óta ez az első értelmes poszt itt a Velveten.

  • 2011.04.21 15:51:39canadacruiser

    AzHofi: Szereted te pl. a chilis babot? Na, tudod, hogy az mitől finom? A pár kocka klassz étcsokitól apám, amit beleteszel, attól.
    Amíg nem kóstolsz meg vmit, addig elég gáz véleményt formálni.
    De tudod mit? Egyél gulyást meg ránotthúst. Azt biztos értékeled.

  • 2011.04.21 15:52:36canadacruiser

    Jah, hogy ez nem a Velvet? Akkor azért.

  • 2011.04.21 16:35:24AzHofi

    Én egy szar senki vagyok, szeretem a gulyást és a rántott húst.

  • 2011.04.21 17:27:49bpepe

    Jaj már megint! Miért nem tudom végignézni egy videót sem?? Miért áll meg a közepénél?

  • 2011.04.21 18:05:20Attilajukkaja

    Nem kedvelem Peter Annat, mert nagykepunek, a kritikat nem toleralo blogolonak tartom, akit az Index nyomat. Ettol fuggetlenul a csokis kolbasz otletet erdekesnek tartom. Mexikoi "hatterevel" jol tudja, ha a csokoladehoz nem teszel cukrot, akkor fantasztikus izesito lehet. A kozep-amerikai csokis molek nagyon finomak es illenek a husokhoz. En foleg csiposen szeretem ezeket. De a koriander is illik hozza.
    Senki ne felejtse el, hogy a csokolade nem edes, hanem keseru!
    Canadacruiser mar tudja ;o)

  • 2011.04.21 18:06:40GONOSZ

    A kolbásszal nagyobb örömet lehet okozni, mint a brokkolikrém levessel.

    Tudom.

  • 2011.04.21 18:30:49Attilajukkaja

    kén-e egy nick?

    Nem tudom, te mennyire vagy szep, de nem is nagyon erdekel, mert en nem ez alapjan dontom el, kit szeretek. Az egy olyan adottsag, amirol nem nagyon tehetunk, kiveve a belso szepseget, ami altalaban kisugarzik a kulsore is. De ezt csak ritkan tapasztalhatjuk meg videon keresztul :o)

    A fahejat es a csokoladet sok konyha hasznalja fuszerkent. Hidd el, ha csak egy keveset hasznalsz belole, akkor fantasztikus izeket produkal.
    Az a baj, hogy a magyar ember ezeket a fuszereket az edes izzel asszocialja es el sem tudja kepzelni, hogy egyaltalan nem azok. Azt ajanlom, elobb kostolj meg egy finom (lehetoleg csipos) etelt hasonlo fuszerezessel es aztan torj palcat felettuk.
    Amugy a csokoladeban nagyon sok a szuper-antioxidans is :o)))
    Egeszseges.

  • 2011.04.21 18:33:49Attilajukkaja

    GONOSZ

    "A kolbásszal nagyobb örömet lehet okozni, mint a brokkolikrém levessel.

    Tudom."

    Ugye te himnemu vagy?
    :o)))))

  • 2011.04.21 19:12:36Attilajukkaja

    kén-e egy nick?

    Te kis kukackodo nyelveszzseni! (He-he) Ahhoz mit szolsz, ha valaki "gyakran érzi szükségét, hogy naponta két kiló kolbászt letöltsön"? Es most csak a nyelvi erdekessegekre gondolok ;o)
    Nekem a kolbasz letoltese ugy hangzik, mint egy konyv kiolvasasa (elolvasa helyett) vagy egy betu kiejtese (hangot ejtunk ki, betut csak akkor, ha nagyon ugyetlen a kezunk).
    En is naponta erzek kesztetest nehany file letoltesere a netrol, de a kolbaszokhoz teljesen mas erzelmi kapcsolat fuz.
    Vagy ez a kifejezes csak a poszt humorossagat volt hivatott emelni es olyan felrekacsintgatos "letoltesrol" van szo?

  • 2011.04.21 19:22:51Nancsi

    Péter Annát a totalcarról kiutálták, nem csak azért mert hülye volt a témához, de az írásai is szánalmasak voltak. Erre elkezd főzésről írni - ugye rengeteg női mesterszakácsot ismerünk... Áááá, menthetetlen...

  • 2011.04.21 19:35:42Attilajukkaja

    Nancsi

    Nem Annat akarom vedeni, hanem megprobalok objektiv lenni (??). Az elejen csak a Velvetre irt, aztan az Index engedelyezett neki egy sajat blogot, ami folyamatosan a cimlapon szerepel.
    Jokat is tud irni, de foleg az az erdeme, hogy osszehozott egy viszonylag utos csapatot a blogjan. En Hodos Hajnalka irasaiert teljesen odavagyok. Nagyon kedvelem ot. (Innen uzenem, hogy hajra Hajni! A hatterbol beintegettem a kameraba.)
    Szerintem is lenne nala szimpatikusabb gasztroblogos az Indexen,....de most ez van. Es a no nagyon jol menedzseli magat. Ki tudja, milyen aron?????
    Tisztelem, amit csinal, csak nem szeretem.

  • 2011.04.21 19:56:35Benikuty

    nagyon érti ez a műpina, hogyan is kell az innen-onnan összecsipegetett ötleteket, félinformációkat elmélyült, okos sajátjaként eladni. nem nehéz átlátni a szitán, de kevesen veszik a fáradtságot, hogy kicsit a dolgai mögé nézzenek. kezd celebbé válni, de nem véletlen, hogy van, ahová be sem meri tenni a lábát, mert a következő kommentelő úgy rúgja picsán, hogy porzik.
    az pedig, hogy pucér a császár, mindig kiderül:)

  • 2011.04.21 20:07:53Attilajukkaja

    Benikuty

    Szivemet melengeti, hogy latlak :o))))
    Oszinten orulok neki,....de nem vagyok hajlando reszt venni senki es semmilyen blog ocsarolaasaban, Igaz, talan eddig is reszt vettem ilyesmiben, csak nem vettem eszre.
    Viszont tanuja voltam annak, hogy P.A. nem egyszer neked is ugy szolt be a blogjan, ahogy azt nem erdemelted meg. Undorito volt!
    Tudom, hogy egy bloger nem tud mindenkinek megfelelni, de Anna tul konnyeden, csipobol szorja a durva beszolasait. Tul magabiztos es nem ismer alazatot. Ez utobbi a legnagyobb bajom vele.
    Kerlek, ne illesd ot csunya szavakkal, mert ezzel az olvasokat is serted. Ugye, ertesz engem ?

  • 2011.04.21 20:22:49MintaMókus

    Péter Anna csodálatos, mert volt öreg volvója ;)
    minden más csak mellébeszélés

  • 2011.04.21 20:24:41Attilajukkaja

    MintaMókus

    Ezt sajnos nem ertem.

  • 2011.04.21 21:04:12Attilajukkaja

    kén-e egy nick?

    "Én rendkívül szép vagyok. :-)"
    Neked el is hiszem:o)))

    Nekem kicsit visszas az, amit irsz es mivel nincsenek kobe vesett szabalyok, ezert visszakozom ott, ahol jogosnak tartom a felveteseimet.
    Pl.
    "A könyvet pedig kiolvassák."
    NEM, es nem, es nem.

    "a nyelv már csak ilyen. Nem mindig logikus.'
    Igy van. De erre barki barmikor hivatkozhatna, ha valami hulyeseegt ir. Alapszabalyok akkor is vannak, ha sok a kivetel.

    "Hódos Hajnalka meg tudtommal már nincs a Malackarajon"
    Nem tudom, ki van ott, mert mar regen nem latogatom azt az oldalt.
    A lenyeg, hogy szerettem Hajnit es tovabbi jo munkat kivanok neki! Ha sajat blogot nyitott, ertesitsetek rola.

    "PA tényleg a Total Caron próbálkozott eleinte"
    Tudom,....de en nem akkor ismertem meg ot. Miundegy.

  • 2011.04.21 21:14:47Attilajukkaja

    Reggel 9 ota vagyok muszakban. Kerlek, nezzetek el nekem, hogy neha-neha melleutok.
    Koszonom.

  • 2011.04.21 22:08:01MintaMókus

    Attilajukkaja
    volvó-autó
    volt neki.
    jobban nem tudom kibontani.
    főzésből nyilván nem egy 3 csillagos séf, de legalább próbálkozik. tökéletes lenyomata (karikatúrája?) a mai világnak. P.A. trendi, akár tetszik, akár nem.

  • 2011.04.21 22:44:01Viktor9

    nem tudtam, nem észrevenni a riporternő kellemes lila blúzát

  • 2011.04.21 23:10:13Feri nagyapa

    Aminek szöges ellentéte PA fekete blúza...

  • 2011.04.21 23:50:25Attilajukkaja

    MintaMókus
    "volvó-autó
    volt neki.
    jobban nem tudom kibontani.
    főzésből nyilván nem egy 3 csillagos séf, de legalább próbálkozik."

    Kedves Mokuska!

    Probalkozni en is probalkozom,....csak ezert nem veszek fel penzeket.

    "tökéletes lenyomata (karikatúrája?) a mai világnak. P.A. trendi, akár tetszik, akár nem."

    Egyetertek.
    Enyhe hatszellel,....de trendi.
    Sajnos!
    Vannak ennel jobb es elvezetesebb gasztroblogok is. Miert pont ezt a not ajnarozza az Index? Nem ertem.

  • 2011.04.22 00:50:10Attilajukkaja

    Jesszusom, miert nincs (szinte) egy olyan komment sem, amely szeretne/meltatna Peter Anna tevekenyseget? A no eleg ciki, de ennyire talan megsem.

  • 2011.04.22 08:26:45Péter Anna

    MintaMókus: Volvó megvan és köszöni jól, nincs szebb nála

  • 2011.04.22 12:24:50De gustibusaut bene, aut nihil

    monnyuk mi itt vidéken ritkán érezzük a kolbásztöltés trendiségét és az állatot max nyúlig bezárólag ölünk sajátkezüleg, dehát mi már csak olyen visszamaradott parasztok vagyunk hogy a kolbászba mindenképp rakunk gyesznyót meg bornyút, és még azt is tartjuk h a kolbászt megfelelő fűszerezéssel bizony elementárisan el lehet baszni...

  • 2011.04.22 13:25:21Lorem Ipsum

    Már 2x megnéztem a videót a lila felső miatt. Persze hang nélkül, mert zavart, hogy valami darálthúst eröltetnek valami bélbe...

  • 2011.04.22 16:57:10canadacruiser

    Lorem Ipsum: a darálthús az ütött, öccse :D

  • 2011.04.22 17:18:52Zigomer Trubahin

    Szerintem meg imádnivaló csajnak néz ki ez a Péter Anna, nem értem, mit fikázzátok. Az igaz, láthatólag nem az a fajta, akit leteszel valahova, és ottmarad, de aki olyat akar, az inkább legózzon. (A nő fikáz másik nőt-típusú hisztivel meg egyszerűen nem kell foglalkozni.)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta