A legtehetségesebb európai szakácsok: a disznóvér-specialistától a szőlőkockázóig

Két Michelin csillagos sztár és kevéssé ismert, kísérletező vadóc is található azon a listán, ami Európa legtehetségesebb fiatal séfjeit gyűjti össze. A kontinens már számos olyan séfet villantott, akik zord külsejük ellenére leveszik a nőket a lábukról.

Franciaország és Anglia holtversenyben vezeti azt a listát, amit Bruce Palling, a Wall Street Journal szakírója állított össze Európa legígéretesebb fiatal szakácsairól. A két ország három-három tehetséget tudott felmutatni, ezen kívül a svéd, spanyol, olasz és dán gasztronómia büszkélkedhet egy-egy séffel. A lista igen sokszínű, egyszerű, keresetlen bisztrókonyhát vivő séf és kísérletezgető, fineszes fogásokat föladó egyaránt szerepel. Michelin csillagot ugyan még nem mindegyik kapott, de a két vagy három csillagos étteremben eltöltött tanulóévek mindegyikük rezüméjében szerepel.

Christian Puglisi, Dánia

Restaurant-relae

Tavaly augusztusban nyitotta meg első saját éttermét, miután lehúzott egy szezont Ferrán Adria El Bullijában, és pár évet sous-séfként eltöltött a koppenhágai Nomában. Palling szerint igazi őstehetség, kreálmányai néha hajmeresztően egyediek, és megosztják a közönséget. Az extrém sós lében pácolt majd marinált makréla citromhéjpürén tálalt karfiollal az egyik legjobban sikerült fogása.

Alaxeander Gauthier, Franciaország

La Grenouillère, Montreuil Pas-de-Calais

Húszas évei második felében szerezte vissza a Michelin csillagot családi éttermüknek, pályája azóta töretlenül emelkedik. Alain Ducasse párizsi Plaza Athenée-jében éttermében tanult, legfőbb szórakozása, hogy különös alapanyag kombinációkkal lepi meg a betérő közönséget, ilyen például a fürjtojás zúzott kelbimbón reszelt fokhagymával és kockázott szőlővel.

MATHIEU ROSTAING TAYARD, Franciaország

Le 126, Lyon

Paling szerint a Le 126 Lyon jelenleg legizgalmasabb étterme, és ez a 27 éves séf mindössze harmadmagával viszi a konyhát. Egyszerű, letisztult bisztrókonyha, semmi fakszni: a menüt sima fekete táblára írják föl, négy fogás harmincöt euró.

GREG MARCHAND, Franciaország

Frenchie, Párizs

Nagy Britanniában és New Yorkban tanult, jelenleg Párizsban dolgozik, és körülbelül két hónapot kell várni egy asztalra az éttermében. Szintén az új bisztrókonyha irányzat követője, persze a kellő egyedi hangsúlyokkal.

PIER GIORGIO PARINI, Olaszország

Povero Diavolo, Rimini mellett

A Három csillagos La Calandre-ban dolgozott, mielőtt a Rimini melletti Povero Diavoloba ment. A Fűszerek királyaként is emlegetik, mert olyan fantáziadúsan használja őket. Leghíresebb ételsora tíz fogásból áll, és mindegyikhez kizárólag helyben termelt alapanyagot használ.

IÑIGO PENA, Spanyolország

Narru, San Sebastián

A rizs- és halételekre szakosodott Penának olyan mezőnyben sikerült kitűnnie, amelyben a legnagyobb az egy főre eső innovatív és jó szakácsok száma. Alapanyagcentrikus konyhát visz, a tányér, amivel hírnevet szerzett magának egy csirkeétel: kicsontozott csirkeszárny          (Luma Gorri fajta), nagyon könnyedén elkészített, szinte csak átmelegített tojássárgájában és burgonyával.

MAGNUS NILSSON, Svédország

Fäviken

A 8500 hektáros birtok közepén fekvő Faviken étteremben nem nehéz a helyi alapanyagok beszerzése, hiszen tulajdonképpen minden megtermelhető, amit az éghajlat lehetővé tesz. Az egykor két csillagos étteremben tanuló Nilsson ennek minden előnyét kiélvezheti, konyhája első sorban helyben előállított nyersanyagokból építkezik. Legérdekesebb fogása egy enyhén sózott pisztrángkaviár ropogósra sütött sertésvérrel.

BRETT GRAHAM, Egyesült Királyság

The Ledbury, London

Az ausztrál származású Graham nemrég kapta meg a második Michelin csillagját, és a Zagat kalauz őt nevezte meg a legjobb angliai séfnek. Éttermébe olyan nevek zarándokoltak el, mint René Redzepi, Ferran Adrià és Alain Ducasse.

STEVIE PARLE, Egyesült Királyság

The Dock Kitchen, London

A huszonöt éves séf Európai munkák, illetve a Londoni River Cafében eltöltött idő után 2009-ben nyitotta meg nyugat-londoni éttermét, és kifinomult, mégis egyszerű fogásaival hamar fölhívta magára a figyelmet, és nem sokkal később neki ítélték az Év Fiatal szakácsa díjat.

TIM SIADATAN

Trullo, London

Munkanélküli tinédzserként kezdett érdeklődni a szakácsművészet iránt, Jamie Oliver kezei alatt tanulta ki a szakmát, és most az övét tartják London legjobb, legbarátibb árú olasz éttermének. A fogásai bátrak és rusztikusa, faszénen sült fürjet és makrélát, esetleg ökörszívet grillez, de híres a borjúszelete, amit gyermekláncfű bimbóval párosított.

Oszd meg másokkal is!
Mustra