GASZTRO

Keressük a legjobb napközis menzakaját!

2011. március 24., csütörtök 14:06

Bevalljuk, volt olyan étel a napköziben, amit igenis szerettünk, de otthon soha nem esszük, legalábbis nem úgy. Melyik volt a legjobb kaja a napköziben? Piskótakocka csokiöntettel, vagy fülzsíros tészta, esetleg a tejbegríz?

Ha megkérdezném, hogy mit utáltatok legjobban a napközis menzán, biztos vagyok benne, hogy kapásból felsorolnátok legalább tíz ételt. Ezekről pontosan el tudja mondani mindenki mind a mai napig, hogy milyen volt a szaga, mekkora mócsingok úsztak benne, vagy hogyan cuppant le a kanálról a péppé főzött rizs köretként a még vizes, mosogatólé szagú tányérra.

A piskótakocka csokiöntettel igazi ünnepnap volt

De ha azt kérdezném, hogy mi volt a legjobb, akkor két-három étel után megállna a tudomány. Pedig aztán csak kiderült, hogy a málnaszörpös tejberizs, vagy a mindig légiesen könnyű bukta igenis finom volt, csak valahogy nem került olyan gyakran az asztalra, mint ahogy azt egy nyolcéves elvárná. Megkérdeztük az összes kollégát, barátot, és családtagot, mit szerettek a napköziben. Nem csodálkoztunk azon, hogy az első öt étel édes. Igazából szinte az összes szavazat erre az ötre futott be, a sor végén már csak pár szavazatot kapott ételek találhatóak.  Beszéltünk olyan anyukával, aki harminc éves korára fejtette meg a napközis tejbegríz tökéletes elkészítésének a módját, de komoly vita alakult ki a túrós tészta kapcsán: szalonna pörccel, porcukorral, esetleg mindkettővel a legjobb? A fülzsíros tésztára öten szavaztak csupán, de a neve miatt mindenképp itt a helye a listán. Ez valamilyen szétfőtt spagetti, ún. olaszos szósszal, amiben sok cukor és oregáno volt. Nevét  a tányér szélén narancssárgára fagyó zsírcseppekről kapta, állítólag felejthetetlen gasztronómiai élmény.

Nehéz volt tíz kedvenc ételt felsorolni

A nehezen összecsikart ételekre szavazhattok, nektek melyik a kedvencetek.

A nyertes étel „eredeti” receptjét és technológiáját megpróbáljuk megszerezni a menzagyártól, és kipróbáljuk otthon is, hogy sikerül-e napközis ételt főznünk?

Szavazzatok!

A legfinomabb menzakaja

  • 870
    Piskótakocka csokiöntettel
  • 160
    Tejberizs málnaszörppel
  • 375
    Tejbegríz fahéjjal
  • 258
    Bukta
  • 73
    Túrós tészta porcukorral
  • 293
    Grízes tészta
  • 300
    Rizses hús
  • 287
    Sárgaborsó főzelék menzafasírttal
  • 230
    Sertéspörkölt kagylótésztával
  • 111
    Fülzsíros tészta

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.03.24 14:20:20Horasz

    paradicsomos káposzta?

  • 2011.03.24 14:41:13vkorsi

    rakott kel

  • 2011.03.24 14:47:31Lyenő királylány

    Igen! Paradicsomos káposzta!!!

  • 2011.03.24 14:48:56forty-two

    Sárgarépafőzelék,milánói,grízes tészta,zöldborsó főzelék,túrós tészta,hús rizi-bizivel.És persze a csokis piskóta két liter csoki öntettel.

  • 2011.03.24 15:02:15DDani

    Milánói!!! A receptjét feltétlenül kérjétek el nekem! :-) Köszi!

  • 2011.03.24 15:03:32TinyGirl

    a tuti sztem a meggymártás főtt-sült hússal és pirított darával! überkirály volt!

  • 2011.03.24 15:18:44yeahwhatever

    Az Anyukam menza szakacs volt vagy 20 evig a mi altalanos iskolankban. Ha valaminek szeretnetek a receptjet szoljatok, de ne felejtsetek el, hogy legalabb 20- 30 fore kell megfozni, hogy kozelitsen az ize :-) milanoi az nalunk is kiraly volt, a toltott csirkecomb, a fozelekek. Mennyire tud hianyozni.

  • 2011.03.24 15:21:31lara60

    Paradicsomleves betűtésztával.
    Aranygaluska vanília és csokiöntettel.

  • 2011.03.24 15:25:05gonoszboszi

    Azaz! Paradicsomleves. Szegény anyám sose tudta otthon reprodukálni. :-D

  • 2011.03.24 15:26:42HUN_Sector

    azóta is visszasírom a grízes tésztát az úgynevezett Hitler-szalonnával (ami a lekvárt helyettesítette)

  • 2011.03.24 15:37:15opati666

    Kelkáposztafőzelék (friss kenyérrel), a la: Hatvani 5. számú Általános Iskola. (hetekig el lehetne rajta élni)

  • 2011.03.24 15:47:58worxland

    parkáp, parlev, tarhonya, a listáról a grízes tészta

  • 2011.03.24 15:50:40püré

    lecsós virsli tarhonyával?

  • 2011.03.24 15:51:09idunn

    hát és a menzamakaróni? :D

    amúgy én a rántott halat imádtam, azóta se ettem olyan finomat.

  • 2011.03.24 15:53:47püré

    Iszonyat zsíros, cafatos raguleves?

  • 2011.03.24 16:20:12kariptimi

    @Horasz
    IGEN! Én is azt hiányoltam. Meg valami vadashoz nagyon gyengén hasonlítható szószban úszó húst - tésztával adták. :-)

  • 2011.03.24 16:37:04édeskisvirág

    én mindig kaptam repetát :) és nem szégyellem , hogy van olyan íz , amire jó szívvel gondolok 20-25 év után is, holott imádok és tudok is főzni, de igen is...nyam :)

    viszont szerintem az uzsonna tragikusabb volt, fél szelet kenyér, kicsi vaj és a szelet felvágott félbevágva...

  • 2011.03.24 16:48:37nofish

    nem tudom mi ez a nagy rajongás a piskótakockáért... mindig üresen kértem, az a töményen édes langyos csokikulimász csak elb@szta...
    a menzás főzelékek voltak a jók meg a spagetti/makaróni.

    de a resztelt májjal, rántott hallal és a marhahús+főttkrumpli+meggymártás kombóval ki lehetett kergetni a világból. még a szagát se bírtam elviselni a földszinten :)

  • 2011.03.24 17:13:12sharkfood

    A zöldborsófőzelék volt utánozhatatlan, otthon olyan finomat nem lehet készíteni, szegény Anyámat mennyit gyötörtem érte. És a tökfőzeléket is a menzán szerettem meg mert kapor nélkül adták.

  • 2011.03.24 17:17:02deregulated

    Székelykáposzta :D

  • 2011.03.24 17:17:49Los Alamuszi

    csatlakozom az előttem szólókhoz:
    paradicsomos káposzta,
    főtt hús meggymártással (ma is csak azzal eszem!)
    és uzsonnára tepertőkrémes kenyér!

  • 2011.03.24 17:18:26deregulated

    valamint paprikás krumpli virslivel :)

  • 2011.03.24 17:33:07djzozzx

    Nekem a milánói makaróni volt a kedvencem meg a
    fánk amihez adtak habot is ami tojásfehérje felverve őszibaracklekvárral és cukorral

  • 2011.03.24 17:56:54Tjuca

    opati666! mi is azt ettük, csak az egyesben :-)

  • 2011.03.24 18:00:22lina.hb

    paradicsomos káposzta
    máglyarakás
    zöldborsós, gombás sertés pörkölt tésztával
    rakott káposzta alig savanyú káposztával

    Milyen főzeléket adtak bélszín rolóval? :)


    A tarhonyás húsban meg krumpli is volt. Én is szoktam így készíteni.
    Sztem nem nehéz 10 ételt össze szedni...
    Nálunk az általánosban és a középiskolában is nagyon finoman főztek a menzán. A fősulis viszont teljességgel ehetetlen volt. Inkább főzetem...

  • 2011.03.24 18:09:50Chastar

    Én 6 évig kollégista voltam, (egyedül a spenótfőzelék-tükörtojás párost nem szerettem, mert édesen csinálták)+ 2 év katonaság, talán nincs is olyan (magyar) étel amit nem eszek meg.

  • 2011.03.24 18:11:57nofish

    tarhonyáshús :DD és tényleg volt benne krumpli!

    viszont én bőven a főiskolás éveim alatt tudtam meg mi az a máglyarakás... sose volt ilyen a menzán... meg a fentebb említett "habos fánk"...

  • 2011.03.24 18:15:00lina.hb

    nofish:
    A máglyarakás receptjéért ill. elkészíttetésért ovis és ált. iskolás korban nyúztam anyut. A középiskolában már mi sem kaptunk. Viszont a fősulin már én fogtam vele pasi pocakot :D

  • 2011.03.24 18:18:47valika 60

    A csurgatott tojás levest imádtam, a rakott káposztát,a sárga borsó fözeléket pörkölttel.A gulyás levest, utánna két nagy fánkkal, lekvárral.A babgulyás vitte a pálmát. A palóc leves meg a bukta.Ezeket a kajákat a mai napig is szeretem.

  • 2011.03.24 18:23:08scaffolder

    A tejbegríz volt a legfinomabb! Anyámat állandóan nyúztam, hogy olyant csináljon nekem otthon is. Persze soha nem volt olyan. Majd sok évvel később, mikor egyik volt menzás nénim házát újítottuk fel, akkor kérdeztem meg tőle, hogy mi volt annak a tejbegríznek a titka. Igen egyszerű: nem tiszta tej, hanem 50% arányban vízzel higítva, és a búzadarának is csak a fele volt benne, mint kellett volna! :)

  • 2011.03.24 18:31:04Miizu

    ez fasság, a mi menzánk jó volt

  • 2011.03.24 18:33:34nofish

    csokis fánkkal kapcsolatosan mai napig eszembe jut hogy egyik osztálytársam egy jóízű harapás után egy (döglött) darazsat talált a csokikrémben, onnantól kezdve nem szerettük annyira... de gondolom ilyen "kellemes" élménye mindenkinek akad :)

  • 2011.03.24 18:51:29Micirke

    Csaszarmorzsa :)

  • 2011.03.24 19:55:34uZsoNNa

    volt valami makos, felfujt suti, amit kockaba vagva adtak, es az orok kedvenc a BORSOS TOKANY!!! En ott imadtam a spenotot, anyaet a mai napig nem eszem, de mar van sajat receptem. Plusz a leves, amitben golflabdanyi husgolyok voltak, es mindig csk 1gyel tobb gomboc kerult a talba, mint amennyien az asztalnal ultunk. :)
    2 dolgot nem szerettem csak.
    A sargarepa-fozeleket es a rakott kelkaposztat.

  • 2011.03.24 20:31:27MissMarple

    Kelkáposztafőzelék, rakott káposzta, sonkás kocka, rizskók, húsgombócleves, paradicsomleves, rántott tonhal, sárgaborsó főzelék, lencsefőzelék, szárazbab főzelék sült kolbásszal... hú de imádtam őket.

  • 2011.03.24 21:39:12szanalmas

    namaste2:

    Szerintem a gránátos kockát nem is lehet megcsinálni kevls szemékyre ugyanúgy, ettem már mindenfélét de egyik sem volt olyan jó.
    Paradicsomleves respect.

    A "sport leves" viszont gyilkos volt! Brrr...

  • 2011.03.24 22:22:58oroszmaffia

    grízes tészta...nyammi...:-))) Tejbegríz, piskóta kocka, paradicsomos káposzta, hideg gyümölcsleves. Ezeket imádtam. Érdekes, diákkoromban mindig utáltam a menza kaját, most pedig boldogsággal gondolok vissza rájuk, és szívesen ennék mégegyszer egy klasszikus menzán. Azért az uzsonnák sem voltak semmik...az a túrós kenyér, és az igazi menzás tea.:-)

  • 2011.03.24 23:43:30white lion

    ha a meggymartasos fott husra gondolok, beindul a nyalelvalasztasom, de a masik, amit imadtam, es nagyon szeretnem tudni, mi volt az, az a valamilyen husos (?) kenyer volt, amit uzsonnara adtak. ha valaki tudja, mire gondolok, ne legyen rest megosztani:)

  • 2011.03.25 03:09:52uZsoNNa

    szerintem az a husos, az a huskremes kenyer lehetett, ami tejfol+margarin+loncshuskonzerv.
    (a halkremes is ilyesmi lehetett, csak a loncs helyett nyilvan sprotnival)

  • 2011.03.25 10:13:51semmizse

    Óvodás unokahúgom éppen a napokban vágta szegény anyám fejéhez egy ebédnél, hogy fúj, milyen rossz ez a paradicsom leves, az oviban sokkal jobbat csinálnak. :) Persze. A konzervparadicsom sürítményben levő guargumi és Na-glutamát íze tényleg nem reprodukálható egy saját kertben termett és sk. befőzött paradicsomlében... :)

    Különben meg a menzás reggelire/uzsonnára kapott halkrém! Azóta is próbálom kisakkozni, mi volt benne. Isteni finom volt! Menzás teával természetesen. Apropo: a menzás tea is megérne egy misét, annak is titkosak az összetevői...

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta