GASZTRO

Az almachips gyárban csak ként használnak a tartósításra

2011. március 19., szombat 14:48

Szerencsére az aszalt almachips pont annyira ropogós, mint a krumpli, és nem is kell zsiradékban kisütni. Sikertörténet az ország egyik legnagyobb munkanélküliségével sújtott területén. Gyárlátogatás szubjektív szemmel.

Az almasziromgyár tulajdonosát annyira zavarta, hogy az unokái az egészségtelen burgonyachipset falják, hogy kitalálta, inkább gyárt nekik jóravaló almaszirmot, amitől nem lesznek betegek soha.

Ezt a mondatot többször is hallottam, miközben a homokozó szélén ültem a játszótéren. Ha valami befészkeli magát egy kismama legendatárába, akkor nehéz onnan kiirtani. Az igazság ettől sokkal hétköznapibb, de ez semmit nem von le az almaszirom jóságából.

Rátaláltunk az élet vizére, de kiderült, csak a tiszta vizet fedeztük fel

A Nobilis gyárban rátaláltunk az élet vizére, és megtudtuk, hogy nem a gyerekek kedvéért mártják csokoládéba az aszalt gyümölcsöket, ugyanis nekik jobban ízlik a natúr változat. Rövid gyártörténet után megkaptuk a szokásos gyártúra felszerelést: fehér köpeny, hajháló, aztán irány a sűrűjébe.

Az udvaron több száz hatalmas faládában különféle almák várták a feldolgozást, isteni volt az almaillat. Ebben a gyárban se fotózhattunk mindenhol, de néhány épületben megengedték, hogy használjuk a gépet, persze a legérdekesebb részeken nem. Kezdjük azt hinni, csak azért, mert arra vágynak, hogy mindenki személyesen menjen el hozzájuk.

Gyorskezű asszonyok kisbicskával

Az almákat egy hatalmas épületben megmossák, majd egy szerkezet - ami tökéletesen működne, ha minden alma pontosan egyforma lenne -, megpróbálja kivájni a magházat. Ahogy elnéztük, az esetek felében sikerül is neki, a többit gyorskezű asszonyok kisbicskával oldják meg, a gépsor egyik magas pontján, egy fülkében. Innen az alma zárt rendszerbe kerül, ahol felszeletelik, és elkezdik aszalni. Pár perc az egész, mire a futószalag végén megjelenik, már zörgősen száraz almaszirom lesz belőle. Az egész feldolgozás alatt csupán ként használnak vegyszerként. A kén teljesen ártalmatlan a szervezetre, de nem engedi erjedni, penészedni az almát. A borospalackokat is kénes vízzel öblítik ki töltés előtt.

A gyárban meleg van és pára. Az óriási, ház méretű aszalókat gázzal fűtik, így az almából pár perc alatt elpárolgó nedvesség megtölti az egész termet. Egy gyakorlatilag tiszta víz, hatalmas csövön keresztül ömlik a csatornába. Rögtön ez a víz kezdett el foglalkoztatni bennünket. Nem egyszerű vízről van szó, hanem arról, ami tíz perce még egy alma leve volt, és most a szennyvízzel együtt megsemmisül. Pedig egészen biztosan növelné a vitalitásunkat, vagy jó hatással lenne a potenciára, de ha arra nem, fényesebb lenne tőle a hajunk, és nem korpásodna a fejbőrünk. Legalábbis mi megpróbálnánk ilyesmiket valahogy bebizonyítani, szép üvegbe csomagolni, és jó pénzért eladni.

A csokoládéfényesítés marja a torkunkat

A gyárban nemcsak almát aszalnak, de olajos magokat is pirítanak, és más gyümölcsöket is feldolgoznak. A nők éppen aszalt meggyhez törték a csokoládét sokkilós táblákból, vésővel és kalapáccsal. A gyümölcsöt és a csokoládét egy betonkeverőszerű gépbe tették, amihez a végén valamilyen maró anyagot öntöttek. Ennek a dobozán hatalmas X hirdette, hogy valóban maró vegyszerrel van dolgunk, nem véletlen köhögünk, ha beleszagolunk a réz betonkeverő üstjébe. És hogy ez miért kell? Mert az emberek a fényes drazsékat szeretik, nem a matt bogyókat, és a fényesség ettől a vegyszertől alakul ki, aztán elpárolog. Míg a felnőttek a csokoládéba mártott almasziromért és az aszaltmeggy drazséért voltak a legjobban oda, addig a gyárlátogató gyerek az egyszerű ízek pártján állt: almaszirom többféle almából, szigorúan natúr változatban.

Nemcsak hazánkban sikeresek a gyümölcsaszalványok, a gyár szinte minden kontinensre szállít. A legtöbb felkészülést a japán rendelések igénylik: egy termék megrendeléséig akár egy év is eltelhet, hónapokig tárgyalnak a bevonómassza rózsaszín árnyalatáról, majd a csokoládés chips mellé törlőkendőt csomagoltatnak.

A papírzacskó nem védi ki a párát

A gyárlátogatás végén a csomagolóban végignéztük, ahogy az alma zacskókba kerül: pár gramm összesen, amit műanyaggal bélelt, vékony alumínium tasakba csomagolnak. Kár, hogy ez a nagyon egészséges, finom ropogtatnivaló egy igazán környezetszennyező csomagolásban kerül a boltok polcaira. Ennek sajnos oka van, csak a tökéletesen páramentesen lezárt csomagolásban marad az almaszirom ropogós, különben egy nap alatt annyi párát szív magába a levegőből, hogy megpuhul.

Itt is, mint minden olyan helyen, ahol valamit csomagolnak, megröntgenezik a csomagot bedobozolás előtt. Fém alkatrészt, fém darabokat keresnek benne. Nem tudjuk, hogy ez valós veszély-e vagy csak az amerikai fogyasztók pereinek hatására tudják eladni a szerkezetet minden gyárnak, de ezekben a csomagokban még semmi nem odavalót nem sikerült kiszűrni.

Igazi családi vállalkozás

A Nobilis Zrt. 1992-ben alakult Mátészalkán, az ország leghátrányosabb régiójában, ahol a lakosok csaknem negyede munkanélküli. Az igazi családi vállalkozás mára csúcsidőben 100 környékbelinek nyújt munkalehetőséget és 500 szatmári, nyírségi termelőnek ad biztos megélhetést. A társaság évente 800 tonna gyümölcsaszalványt állít elő és 8 ezer tonna alapanyagot használ fel. Novák Tibor a tulajdonosa, a felesége a termelésvezető, s a két lánya is itt dolgozik. De a tulajdonos két öccse is a Nobilisnál kapott munkát, sőt a tulajdonos hetvennégy éves édesanyja is, aki a pesti áruházláncok ellátását szervezi.

A cég a délnyírségi, szatmári táj jellegzetes gyümölcseit, a meggyet, almát, és szilvát dolgozza fel a bioaktív anyagok megőrzésével, tartósítószerek felhasználása nélkül. És ez igencsak meggyőző a kisgyerekes anyukák számára.

Mi igaz a nagypapás legendából?

Már rég sikeres vállalkozás volt a mátészalkai gyár, amikor a tulajdonost valóban kezdte zavarni, hogy a kisfia túl sok burgonyachipset eszik. Ezért almából szalmakrumpli alakú aszalványt gyártott, amit színes, chipsszerű csomagolásba tett. Ezt a terméket két éve hozták forgalomba.

Szeretjük az almaszirmot, elsősorban azért, mert finom, de azért is, mert a burgonyachipsszel ellentétben tényleg Magyarországon készül, szabolcsi almából, még akkor is, ha nem egy aggódó nagypapa ötlete ez a remek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.19 16:05:41Jean-Baptiste Emanuel Zorg

  "valóban el kezdte zavarni"
  nemár vazze, miért megy vki újságírónak, ha helyesen írni sem tud? kijártam az iskoláimat, de még mindig emlékszem a harmadikos be-, ki-, le-, fel-, meg-, el-, át-, rá-, ide-, oda-, szét-, össze-, vissza-, mondókánkra, a nem elválós igekötőket hivatott észben tartani. komolyan úgy érzem amikor neten olvasok ilyen anyagokat, akár indexen, akár máshol, mintha 8 általánost végzett emberkék hsz-eit olvasnám facebookon.

 • 2011.03.19 16:06:24Jean-Baptiste Emanuel Zorg

  amúgy kár volt elolvasni, most vehetek almaszirmot :D

 • 2011.03.19 16:31:34oberokos

  Kár, hogy nem igaz. Az almachipset már 1994-ben készítette a csengeri szárítóban Horváth Lajos,
  ezt nyúlták le Novákék.
  A szerncsekerék tv müsorban is lehetett nyerni 1995-ben, Mali-kari néven volt forgalomban, mert a Malimpex kft volt a gyártó, pont úgy mint a csokoládé bevonatúé.

 • 2011.03.19 16:36:30Zozi79

  Nekem meg eléggé szétszórtnak tűnik a cikk. Például mi van most akkor a vízzel? "Nem egyszerű víz" vagy "csak tiszta víz" ? Meg miért nincs pár mondat az aszalásról, vagy az is titok? Akkor ezt kellene írni.

 • 2011.03.19 16:39:07max val birca man

  Jean-Baptiste Emanuel Zorg

  Teljesen hibátlan az, amit te hibának vélsz.

 • 2011.03.19 16:49:20Zozi79

  @max val birca man

  Nem hibátlan, igaza van. "Valóban elkezdte zavarni", így lenne helyes.

 • 2011.03.19 16:51:19atlee

  Csak ként használnak... Mint minden gyári aszalványhoz,azaz szulfitot. Megakadályozza a barnulást.
  És igen, ezek a vegyületek egészségre ártalmasak.

  Gyári aszalt termékek fogyasztása kéntartalmuk miatt nem javasolt!

  Házi aszalt gyümölcsök fogyasztása egészségesebb. ;-)

 • 2011.03.19 17:45:41mildi

  oberokos, igen. ráadásul a nobilis cuccok nagyon drágák. és szinte mindenhol már csak ezeket lehet kapni..:(

 • 2011.03.19 18:08:15molinarin

  atlee:

  "A kén jótékony hatásának köszönhetően, az semlegesíti a cigarettafüst mérgező hatását, a belélegzett szennyező levegő káros hatását, illetve az ételekben lévő cianidot semlegesíti" stb. stb.

  [link]

 • 2011.03.19 18:14:22retinax

  Engem is zavar egy kicsit, hogy két almát becsomagolva 250-ért tudok megvenni, úgyhogy felvágom otthon, és betolom a sütőbe megfelelő hőfokra. Kétszázötvenért elárulom egyenként minden érdeklődőnek, hogy hány fokon lesz ropogós :DDD

 • 2011.03.19 18:41:01Jud.

  Nem tudom, hogy ártalmas-e a kén, de nekem mindig extra hasmenést okoz. Szóval nem semleges a szervezetemnek, az tuti.

 • 2011.03.19 19:24:53atlee

  molinarin:

  Ne keverjük a ként a ként tartalmazó vegyületekkel.
  Bár a cikkíró ként említ, de aszaláshoz nem elemi ként használnak, hanem a kén egy vegyületét. Az pedig nem rendelkezik az általad linkelt jó tulajdonságokkal. :)))

 • 2011.03.19 19:28:55atlee

  Ez a cikk csupán egy fizetett hirdetés, egy reklám. Fogadjuk ennek megfelelően fenntartásokkal a benne lévő információkat. :D

 • 2011.03.19 21:50:49molinarin

  atlee:
  tudnál valamilyen forrást, ahol bővebben lehet olvasni arról, hogy miben tér el a kettő hatásmechanizmusa?
  vagy leírnád bővebben?

  nem kötekedésből, hanem, mert érdekel...

 • 2011.03.19 22:55:31h4z4rd

  @molinarin: nyilván nem elemi ként, mert az gyorsan bomlik. Ha meg már valamilyen szulfid, szulfit vagy szulfát, azaz egy vegyület, amiben más anyag is van, már nem egyértelműen egészséges/semleges.

  ...mint ahogyan atlee is írta lejjebb. Tipikus PR cikk. Ha jól tudom, ezt illene is jelezni.

 • 2011.03.20 00:14:37molinarin

  köszi

 • 2011.03.20 00:39:00jani_a_hegyről

  Egy újabb promo cikk, kiváncsi lennék mennyit kapott a zsindex érte.
  Ismerjük ezeket a magyar termelőket "támogató" cégeket, hülyének néztek bazmeg?
  Külföldre dolgozik, külföldi alapanyagból, külföldi technológiával, szerintem az ötletet is külföldről nyúlták, mert máshol ez nem újdonság. Sajnálom, mert Nyírségben tényleg lenne miből dolgozni, hozzáértő emberekkel, csak erős csúsztatásokkal teli a cikk.

 • 2011.03.20 06:49:25magyar bucó

  molinarin:
  "tudnál valamilyen forrást, ahol bővebben lehet olvasni arról, hogy miben tér el a kettő hatásmechanizmusa?"

  Persze, középiskolai kémiakönyv.

  Az elemi kén sárga, szilárd anyag. Egészen finom por formában növényvédőszerekben használják gombaölőnek.
  A kéndioxid a kén égetésekor keletkező színtelen, köhögésre ingerlő szagú gáz. Gyakorlatilag mindent öl. Ezzel kénezték régen a hordókat. (Éghetetlen anyagra felvitt ként égettek a hordókban fertőtlenítés céljából.) Redukáló hatású, ezért színtelenítésre is használható.
  A szulfit a kéndioxiddal megegyező hatású, de sokkal kezelhetőbb (fehér kristályos) anyag. Savas közegben (az alma is savas!) kéndioxid lesz belőle. Azért szeretik használni, mert redukáló hatása miatt megakadályozza a gyümölcsök barnulását.
  Vannak, akik allergiásak rá, náluk már egészen kis mennyiség is köhögést, fulladást okoz. A többieknek sem hasznos, de kisebb mennyiségben ártalmatlan.

 • 2011.03.20 11:30:56patcsipalcsi

  Nem, nem az index kapott a cikkért hanem a feltehetően testes anyuka nyert ezzel egy láda alma csipszet. Elég mókás megvenni az alma kilóját 4000 Ft-ért, de hát hülyék mindig is voltak, lesznek is.
  Valaki emltette a sütőt: na abban nincs kén sem, és lehet venni alma kilóját kéccázé, ebből lesz vagy 20 deka, kén nélkül.
  És ha már anyukaként aggódik, akkor pl az almahámozás és az almasütés közös öröme sokkal egészségesebb az agynak és a szemnek, mint a odacsapni a kölköt a tévé elé.

  Nem kellene kiírni a PR cikkeknél , hogy fizetett reklámról van szó?

 • 2011.03.20 12:04:33kunkorcsiga

  egy dietetikus mondta nekem, hogyha gyereket szeretnék, akkor pl. ne egyek mirelit zöldségeket, mert azokat kénnel kezelik (hogy a fagyasztàs soràn se vestítsék el a szép színüket, àllagukat), és a kén is okozhatja azt, hogy valaki nem vagy csak nehezen esik teherbe.

 • 2011.03.20 12:46:25Gera

  Jani a hegyről: b+ lehet pr a cikk, de itt akkor is egy magyar vállalkozóról beszélünk, aki Magyarországon, magyar alapanyagból, magyar alkalmazottakkal gyárt valamit. Ha külföldre is szállít az külön jó. Hogy a technológia honnan van, az teljesen mindegy. Az ötlet pláne. Ritka ostoba ember lehetsz, pont örülni kellene az ilyesminek.

 • 2011.03.20 18:52:02mildi

  fagyasztás előtt zöldséget, gyümölcsöt inkább blansírozni, kénezni pedig a konzerveket szokás. de majd legközelebb megnézem vmelyik gyorsfagyasztott zacsin, van-e benne kén-bármi(e220-228))

 • 2011.03.20 18:52:50jani_a_hegyről

  Gera: fújjad csak a hülyeségedet, megeszed a marketing dumát, igazi fogyasztó vagy kisfiam...
  Tudhatnád, hogy itthon izraeli pénzből épül minden üzem, így vagy úgy, de biztos ki lehet mutatni itt is a tulajdonosi háttérből pár nagyorrú srácot, a gyümölcs meg akkor is Törökországból, meg Dél-Amerikából jön, ha a Nyírségben sok az alma. Szerinted miért rohad a fán itthon minden? Miért fizet az EU gyümölcsösök kiirtásáért? Gondolkozzál el ezeken és ne csak tömeg médiát olvass, mielőtt ostobáznál másokat.
  Magyar munkaerőt használnak? Hát gratulálok, a kínaiak is magyarokkal varratják éhbérért a pólót az emeletes konténerek tetején a kínai piacok mellett, mégsem örülök neki...

 • 2011.03.20 19:18:17max val birca man

  jani_a_hegyről

  Elfelejtetted hozzátenni, hogy kizárólag kóser almát használnak fel, s minden műszakban egy ügyeletes rabbi felügyeli a termelést.

 • 2011.03.20 19:46:18leppre

  Minden(!) háztartási gép szaküzletben, teccsóban, madarasban, stb. lehet venni pl. HAUSER aszalót 10kHUF-ért. Igaz, hogy nem áll el hónapokig, de higgyétek el, amint megaszaltátok az almát, fél nap alatt el is fogy.
  Két felnőtt és két övön aluli gyermek esetében. Ez kb. 3 kiló alma.

 • 2011.03.20 19:48:32leppre

  Szívesen megnézném, hogy a kénhez pozitívan hozzáállók hajlandóak lennének-e legyűrni 2-3 evőkanálnyit belőle? Tőlem lehet elemi, szulfit vagy bármilyen formában. Esetleg desszertnek az alma után? :P

 • 2011.03.20 19:54:25magyar bucó

  leppre:

  Gyakorlatilag az összes borra rá van írva, hogy szulfitot tartalmaz.
  Egyébként a kén is a létfontosságú anyagok közé tartozik, többek között a metionin nevű esszenciális aminosav tartalmazza.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta