no

10 étel, amitől beállsz (majdnem)

Mindenki számára ismert tény, hogy vannak olyan anyagok - az egyszerűség kedvéért nevezzük őket brogoknak -, amelyek elfogyasztása megváltozott, kellemes vagy kellemetlen tudatálllapottal jár. Azt már nem mindenki tudja, hogy hétköznapi élelmiszereink közül is van pár, ami ilyen hatóanyagokat tartalmaz.

Csilipaprika

A csili csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza, amit már régóta sikerrel hasznosítanak fájdalomcsillapítóként bizonyos reumás tünetek enyhítésére - írja az io9. Emellett legendák keringenek arról, hogy egy rendes adag kapszaicin az emberi szervezetben szép kis endorfin flesst válthat ki. Erre ugyan tudományos bizonyítékot még nem találtak, ám, ha valaki próbált már igazán csípős paprikát, az tudja, hogy be lehet tőle állni.

Pulykahús

A többi szárnyashoz hasonlóan a pulykahús is értékelhető mennyiségben tartalmaz triptofánt, ami egy aminosav, és a szervezet szerotoninszintjét jótékonyan befolyásolja. A triptofánban gazdag ételek megelégedettséget, nyugalmat okoznak az elfogyasztójában, többek között a könnyű elalváshoz is nagyban hozzájárulnak.

Édesburgonya (batáta)

A legtöbb keményítőt tartalmazó zöldséghez hasonlóan az édesburgonya is megemeli a szerotoninszintet. Amivel még rátesz a megelégedettség érzésre egy lapáttal, az az extra adag A-vitamin, ezt ugyanis a batáta igen nagy mennyiségben tartalmazza.

Spenót

A Popeye-rajzfilmek sok mindent tanítanak az embernek a fizikáról, kémiáról és a biológiáról, de a legfontosabb a spenóttal kapcsolatos: ha valaki spenótot eszik, akkor jól fogja érezni magát. Ez a zöldség magas magnézium-tartalmának köszönhető, aminek stresszcsökkentő hatása közismert.

Lazac

A közkedvelt hal szép mennyiségű DHA-t, azaz docosahexaenoic-savat tartalmaz. A DHA az agyszövet egyik fontos alkotóeleme. Kutatások kimutatták, hogy a megfelelő DHA-bevitel segíti az agyi funkciókat, „okosabbá” tesz, és javítja a memóriát is – Japánban például vizsgaidőszakok idején ugrásszerűen megnő a DHA-t tartalmazó kiegészítők fogyasztása.

Kakaó

A kakaóbabban több olyan vegyület is található, ami földobja az embert. Az anandamid például pontosan azokat az agyi receptorokat célozza meg, amiket a marihuána is. A therobromin vagy xanteóz hasonló, bár gyengébb hatású, mint a koffein. A kakaóbab tehát egyszerre nyugtat meg és pörget föl – igaz, hogy csak rövid ideig, és csak gyengéden.

Aréka dió vagy bétel

Az Ázsia egyes részen népszerű bétel vagy bételdió rágás közben olyan vegyületeket enged ki magából, amiknek a kávéhoz hasonló élénkítő hatású, elnyomja az éhséget – kár, hogy a fogakat feketére festi.

Cukor

A cukor, mint a szervezet egyik legjobb és legegyszerűbb energiaforrása, szintén produkálhat az emberben droghoz hasonló hatásokat (az orvosok körében nem ismeretlen a cukorfüggőség sem). Ha az ember egyszerre sok cukrot fogyaszt, akkor akár euforikus, felpörgetett állapot is előállhat (angolul ezt sugar rushnak nevezik), amit aztán szomorúbb, depressziós időszak követhet.

Kávé

A kávéban koffein van, ami közismert stimuláns: fogyasztása felpörgeti az embert, éberebbé tesz, az érzékenyeknél alvászavart, kézremegést, heves szívdobogást okozhat.

Szerecsendió

Ha az ember nagyon nagy mennyiségű szerecsendiót fogyaszt el, akkor a különböző hallucinogénekhez hasonló tripet élhet át. A probléma, hogy ehhez olyan nagy mennyiséget kell elfogyasztani a dióból, ami hányással és komoly hasmenéssel jár. És a túladagolásba bele is lehet halni.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra