Csokoládé zokogásig tél végére: nyerj velünk forrócsokit!

Annyira unjuk már a telet, hogy minden lehetőséget meg akartunk ragadni, hogy jobb kedvünk legyen. Elmentünk hát tesztelni két csokoládézót, és az egyikben az olvasóinknak is ajánlottak egy kóstolót. A terítéken Gombóc Artúr fétise: az ezerarcú csokoládé számtalan alakban formázható, fajtáját tekintve pedig végtelen a lista: akad diabetikus, fehér, chilis és kakukkfüves.

A csokoládé segít a téli levertség ellen - írtuk egy tanulmányra hivatkozva nemrég, és innen merítettük az ötletet egy kedélyjavító csokoládékörútra.

Már a kis pincehelyiségbe vezető lépcsők tövében elkezdődik az időutazás, békebeli hangulat, retro plakátok és egy 1922-es évjáratú mérleg fogad, melyet már sokan akartak megvenni. 12 éve nyitott a Lyan Chocolate. "Szaloncukorral kezdtünk, intézmények és alapítványok részére" – meséli a tulajdonos Barta Éva. Miután a trendek a kézzel készült édességek felé mutattak, ők is elkezdték. Az egyedi csokik közé tartozik a fudge, a pálcikás forró csoki, a sült marcipán, a sütésálló csoki, a tömbmarcipánok és a csokipasztillák.

Amint láttuk, a különféle csokoládékat származási hely és kakaótartalom szerint kategorizálták, a manapság még divatos csokiszökőkutakhoz is van bőven alapanyag. "Olyan édességek vannak, amiket az ember nem csak ajándékba, hanem saját magának is vehet.”

A csokoládé nem okoz függőséget

Csokaholizmusnak nevezték el a csokoládéfüggőség nevű, rejtélyes tünetegyüttest, mintha ez az édesség valamiféle drog lenne. Dietetikusunk utánajárt a csokoládéval kapcsolatos városi legendáknak. Tartalmaz boldogsághormont? Van-e élénkítő hatása? Be lehet tőle állni? Okoz-e tényleges függőséget? - kiderül itt.

Stahl Judit lájkolja

A bolt összművészeti találkozóhely is: a sarokban egy vitrin áll, benne cukorszobrok (tragant) Erdős Hanna cukrász olimpiai- és világbajnok munkái. Megtaláltuk a márványlapos boszorkánykonyhát is, ahol az édességek formát öltenek.

"Néha meglátogatnak a szakma képviselői is, ők általában inkognitóban érkeznek, terepfelmérésre. Vannak alap termékeink, amiket csak a régi vásárlóink kedvéért tartunk, mert nem szeretnénk elveszteni őket"- mondta a tulaj, aki elmondta, büszke arra is, hogy  Stahl Judit is belinkelte a honlapját egy receptben.

"Nem tudok ráállni arra, hogy csak a nagyon spéci és drága csokikat áruljuk. Igyekszünk szélesebb vásárlói kör pénztárcájához igazítani a kínálatunkat, szem előtt tartva a jó minőségi szint megőrzését. Az árképzés hátterében csak annyi áll, hogy a vásárló hajlandó legyen megfizetni. Szeletelhető és félkész termékek a profilunk, alapanyag beszerző hely is vagyunk. Főleg belga, német és francia alapanyagokkal dolgozunk.”

Szinte mindent megkóstoltunk, ami elénk került

Megtudtuk, hogy a jelenlegi favorit és az üzlet újdonsága a karamell fudge, ám ez a karamell nem az a karamell, amit gyerekkorunkból ismerünk: van benne csokoládé is. A marcipánok dívája a narancsos marcipán, melyben nem lekvár van, hanem valódi narancspaszta. Mellette sült marcipán aszalt gyümölccsel. A fudge-ok között különleges a szarvasgombás-aszaltszilvás változat, de találtunk még chilist, amaréna meggyest, áfonyást, rózsaborsost és ír whiskyst. Ami az árakat illeti 480-680 Ft/100g körül mozognak.

Most az olvasó is megkóstolhatja

A forrócsokit is megkóstoltuk, és tapasztaltuk, hogy az adagok töménysége az általunk ismert bolti forrócsoki többszöröse. „Ez nem kakaó, kakaózni máshol kell” – folytatja.

A chilis forrócsokival szemben sokaknak van aggályuk, amiatt, hogy túl csípős lehet tőle az ital. A chili finoman robban a szájban, mégsem mar, nem tolakodik. Az élmény hazavihető, otthon egyszerűen elkészíthető, pálcikás forrócsokit is kapni itt, többféle ízben. Van ét-, fehér és tejcsoki alapú, többek között narancsos-chilis, grillázsos-narancsos, kávés-cappuchinos, ír krém-whiskys.

Válaszolj egy kérdésre és nyerj!

És, hogy teljes legyen az élmény: az első 5 Dívány olvasót, aki helyesen válaszol az alábbi kérdésre, partnerével együtt vendégül látják az üzletben egy-egy forró csokira. Erdős Hanna melyik országban lett világbajnok egyedüli női versenyzőként? Segítséget a Lyan weboldalán találsz, a helyes választ pedig erre a címre várjuk: szerkesztoseg@divany.hu

Néhány egzotikus ritkaság

Folytattuk a csokoládékörutat: a Csokoládia következett. Leginkább Dickens-regényekben olvasni ilyen apró és otthonos üzletekről, ahol szívesen látnak. A polcokon, mint valami elegáns dohányboltban a szivarok, különböző csokoládémárkák sorakoznak tematikus sorrendben, köztük sok olyan egzotikus ritkasággal, melyekről nem is hallottunk.

A helyben készített kézműves bonbonok egységára 145/dkg. Málna mánia, Tokaji aszú, Szeszes málna, Baileys, Verdi golyó, hangjegyekkel dekorált Erkel kocka, chilis, kakukkfüves és kamillás. Megtudtuk, hogy olasz, francia és belga alapanyagokkal dolgoznak, az ízesítés pedig vagy bio vagy organikus termesztésből származik.

A csokit úgy kell kóstolni, mint a bort

A csokoládét is hasonlóan kell kóstolni, mint a bort. A csokoládéban is létezik terroir, sőt, vannak olyan igazán különleges csokoládék, amiket pár fáról gyűjtenek csupán, de olyan kakaóbab liget is létezik, ahol a virágokat, az őket megporzó rovarok hiányában egyesével, csipesszel porozzák be hozzáértő női kezek. Csokoládékurzuson jártunk és megtudtuk az alábbi szabályokat:

♣ A kóstoló helyiségnek lehetőleg 20°C körüli hőmérsékletűnek kell lennie.

♣ Ne legyen semmilyen zavaró illat, pl. szobai illatosító, virágcsokor, ételszag stb.

♣ Ne használjunk, túl intenzív arcszeszt, dezodort, ruhaöblítőt, parfümöt, az utóbbi hölgyeknél nagyon fontos.

♣ Náthásan ne kóstoljunk.

♣ Kézkrémet csak 1 órával a kóstolás előtt használjunk.

♣ Lehetőleg, közvetlen a kóstolás előtt ne fogyasszunk kávét, fűszeres ételeket, ne együk tele magunkat.

♣ A legideálisabb a nyelvünk semlegesítésére a szénsavas, lehetőleg neutrális ásványvíz.

Szilágyi Antal boltvezető elmondta, a Csokoládia egy éve létezik családi vállalkozásként. "Húsz éve Németországban éltünk egy rövid ideig, már ott megtetszett az általunk ismert édességboltoktól merőben eltérő csokoládézók hangulata. Az a tapasztalatunk, hogy sokan inkább a kismennyiségű, de prémium minőséget helyezik előtérbe".

Az üzletvezető szerint kedveltek a táblás csokoládéink és a csokoládé figurák is. Sokan keresik a terület és ültetvény szelektált sorozatokat. "Ezek a csokoládéink nádcukorral készülnek és hagyományos módon finomítottak, azaz nem tartalmaznak lecitint és csak 1%-os valódi Bourbon vaníliát. Kedveltek a csokoládé – boros szettjeink is. Egyre többen érdeklődnek ennek a két nemes fermentált termék összeházasításának végeredménye után."

Szilágyi Antal közgazdász végzettségű, a felesége pedig húsz éve végzett a Gundelben cukrászként.Több nyugat-európai manufaktúrában jártak már, folyamatosan képzik magukat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek