GASZTRO

A Chateau Visz lett Magyarország legjobb étterme

2011. január 21., péntek 09:07

Csütörtökön este a Dining Guide étteremkalauz átadta a legjobb étteremnek járó díjat: a 2010-es Év Étterme a Balatontól nem messze, Visz településen található Chateau Visz lett. A kastélyszálló étterme tavaly konyhafőnököt váltott, a korábbi séfhelyettes vette át az irányítást. De az Onyx és a Babel is díjjal térhetett haza.

A Dining Guide étteremkalauz zsűrije a következő éttermeket juttatta a toplistára tavaly nyáron: Alabárdos, Aranyszarvas, Babel, Delicate, Bock Bisztró, Chaetau Visz, Costes, Csalogány 26, Fausto's, Kistücsök, Onyx. A Top 10-et az év végén záruló pontozás során 60 tagú társadalmi zsűri értékelte. A verseny az utolsó pillanatig szoros volt a tavalyi győztes, a Costes és a Chateau Visz között.

Az előző évhez hasonlóan ismét egy külföldi séf által vezetett konyha nyerte el a legjobbnak járó elismerést, annak ellenére, hogy a Chateau Visz a tavalyi év során konyhafőnököt váltott - Erik Schröter helyét a korábbi séfhelyettes, Stefan Gebhardt vette át. Külön öröm, hogy vidéki étterem nyerte az első díjat, ami reméljük sok vendéget hoz az étteremnek, így talán csökkenthetik meglehetősen borsos áraikat.

A Dining Guide a hatodik alkalommal meghirdetett Év Étterme díjátadón két különdíjat is kiosztott: a top éttermek séfjei által odaítélt Séfek díját az Onyx étterem vehette át, a tradícionális magyar ételeket megújító degusztációs menüiért a Babel Delicate étterem kapott elismerést.

Amiért mindenki jött: a kóstolás

A gyors díjkiosztó után mindenki megkapta, amiért jött -  a top 10 étteremből nyolc kóstoló falatokkal kínálta a társaságot. Az estén ott volt mindenki, aki számít a magyar (csúcs)gasztronómiában, viselkedésükre - kevés kivétellel - leginkább a "jöttek, ettek, mentek" mentalitás volt jellemző. Persze mi ismét kitettünk magunkért, és kettő híján minden fogást megkóstoltunk. A Babel Delicate robbanócukorkáival ismét a szívünkbe repítette magát, nincs mese, mi idén is Pesti István mellett tesszük le a voksunkat. Sajnos nem voltunk elég gyorsak, így a nyertes Chateau Visz  ételeiről lemaradtunk, de megkóstoltuk a szalonna-aszalt szilva nyalókájukat, ami az volt, aminek hangzik: apró szalonna, és aszalt szilva darabok cukorba mártva.

Szubjektív toplistánk (abc sorrendben) a tegnap este kóstolt falatok alapján:

Alabárdos (Kacsa részletek lencsével - külön köszönet a kacsamájért, Pásztortarhonya)

Aranyszarvas (kacsamáj pástétom)

Babel Delicate (Maracuja zselé levendulás robbanócukorkával)

Bock Bisztró (Kóstoló a tegnapi vágásból - kolbász)

Fausto's (Szarvasgombás risotto mangalicapofával)

A véleményekre kíváncsiak voltak

A kiszolgálás különdíját az Aranyszarvasnak és a Fausto's-nak ítélnénk oda a tegnap esti munka alapján: az Aranyszarvas munkatársai nem hagyták csak úgy továbbállni a vendéget, mindenkinek tudni szerették volna a véleményét, mindenkihez volt néhány kedves szavuk, a Fausto's risottojának híre pedig hosszú, kígyózó sort eredményezett, de nem hagyták a vendéget unatkozni, mindenkinek pezsgővel kedveskedtek sorbanállás közben.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.21 10:44:09400m

  Sajnálom, hogy a Visz olyan drága, hogy nem tudom kipróbálni. Érdekes, hogy a zsűri őket találta a legjobbnak, mert a közbeszédben nem nagyon hallok róla, míg mondjuk a hasonló árfekvésű Costesről azért sokat beszélnek.
  Nekem marad a Bock bisztró és a Kistücsök, mert azt még meg tudom fizetni. Elfogadom, hogy a nagyon jó minőséghez nagyon drága alapanyagok kellenek, de sajnálom ;)

 • 2011.01.21 10:54:53Alf

  röff!

  übübnhg böbüng?

 • 2011.01.21 11:21:07MajorAnna

  Azért nem hallasz róla annyit, mert nem Budapesten van. Ahogy van még nagyon jó étterem az országban több, lásd Enoteca, Kistücsök stb. és róluk sem hallasz sajnos annyit, mint amennyit megérdemelnének.
  A Costes nevét is azóta lehet leginkább hallani, mióta Michelin csillagot kapott. Megérdemelten, mert Budapesten nincs náluk jobb.
  Csak hát ugye a vízfejűség...

 • 2011.01.21 13:13:20Ready to Go

  Nem lehet, hogy azért nem hall róla, mert csak minden tizedik magyar tudná megfizetni?

 • 2011.01.21 13:35:11zanzibar

  Nekem a felsorolt éttremekkel az a bajom, hogy - talán a Fausto's vagy a Kistücsök - kivételével mind egy irányba húznak: nagyon eredetiek akarnak lenni, ezért az étlapon nincs egyetlen egyszerű fogás sem. Bonyolult konyhatechnikával, össze nem illő, vagy meglepő alkatrészekből kreálnak valamit, ami inkább műremek, semmint élvezhető étel.
  Emlékszik még valaki a Bella Marta c. filmre? Amikor a főszereplőnő, maximalista chef azt mondja, hogy az igazság pillanata a báránysült v. a sült lazac (már nem emlékszem pontosan, egy basic étel) párolt spenót körettel. Az igazi szakács ezt mesteri tökéllyel állítja elő, a csodásan bonyolult ételkreációkat előállítók meg jól beégnek vele.
  Külföldön ez úgy megy, hogy vannak trendek (ott pld. senki nem emlékszik már a förmedvény molekuláris konyhára, amit most ránk erőltetnek), de mindíg nagyon díjazottak a trendbe nem illeszkedő eredetiek (pld. a nagy klasszikusok, vagy igazán tájjelegű ételt adó jó konyhájú vendéglők) is.

 • 2011.01.21 17:19:18gigicske

  Én pl. egy éve tudtam meg (vagyis állt össze a kép), hogy a Bock séfje a fűszer vaj helyett a zsírt polgárpukkasztásnak szánta.
  Pedig azt hittem csak egyszerűen természetesek.

 • 2011.01.22 00:22:40ehran

  zanzibar: "Külföldön ez úgy megy, hogy vannak trendek (ott pld. senki nem emlékszik már a förmedvény molekuláris konyhára, amit most ránk erőltetnek)," - Erre azért én a helyedben nem vennék mérget, bár nem ártana tisztáznunk, mit is értünk a "förmedvény molekuláris konyhán".

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta