A banán nem unalmas

Egy szokatlanul egyszerű és ízgazdag édesség hideg téli estékre. Variálhatod, ahogy neked tetszik: rummal és fahájjal vagy konyakkal és vaníliával készíted el?

A banán itthon jellemzően téli gyümölcs, mégis a leghíresebb banános édesség egy fagyikehely, a banana split. Ez nem feltétlenül ellentmondás, télen is jól tud esni a fagyi, de ha mégis valami melengetőbb édességre vágsz, inkább süsd meg a banánt. Nem kell bő olajban, panírozva - bár úgy is finom, elég néhány fűszerrel, kevés cukorral és alkohollal kísérve a sütőbe tolni, és máris kész a laktató, forró édesség. Akár vacsora helyett is fogyaszthatod, annyira tartalmas. Lehet turbózni vaníliafagyival vagy vaníliaöntettel is. Az alapreceptet kedved szerint variálhatod, az alkohol lehet rum, whisky vagy konyak, a fűszer vanília, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, csillagánizs, vagy ezek kombinációja.

Hozzávalók 4 személyre

4 kisebb banán
1 lime reszelt héja és 2 ek kifacsart leve
1 vaníliarúd kikapart magjai
2 csipet őrölt szerecsendió
2 ek barnacukor
2 ek konyak
2 ek vaj

Vajazz ki egy közepes hőálló tálat (vagy négy kicsit), a banánokat vágd tetszés szerinti szeletekre (karikára vagy hosszában ketté). Keverd össze a fűszerekkel, konyakkal, lime levével és reszelt héjával, illetve a konyakkal. A tetejére tehetsz egy kevés vajat, da anélkül is működik. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd 10-12 percig, amíg a cukor karemellizálódik és banán megpuhul. Melegen tálald.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek