GASZTRO

Egyél banánt, amíg van!

2011. január 13., csütörtök 13:43

A ma egyik legelterjedtebb déli gyümölcs nehezen hozzáférhető egzotikummá válik, ha egyáltalán marad belőle valami. Könnyen előfordulhat, hogy már a mi gyerekeink sem esznek majd banánt.

A hatvanas években majdnem bekövetkezett a mostanában sokat emlegetett tragédia: az akkor termesztett Gros MIchel banánfajtát egy gombafertőzés elpusztította. Akkor áttértek a Cavendish fajta termesztésére, ez az a banán, amit ma az egész világon - nagyon kevés kivétellel - fogyaszthatunk. Igaz, sokkal kevésbé ízletes, mint korábbi társa, de jól bírja az utazást, és közben pont be is érik, így a világ minden pontján ugyanazt az ízt, és ugyanolyan sárga banánokat kapunk.

A genetikusok és a kutatók keresik a megoldást

A baj az, hogy a banánnövények genetikailag szinte teljesen azonosak, így könnyen megbetegednek, mert védtelenek a kórokozókkal szemben. Néhány éve a Cavendish fajtát is tizedeli a gombafertőzés, így könnyen előfordulhat, hogy a ma egyik legelterjedtebb déli gyümölcs nehezen hozzáférhető egzotikummá válik, ha egyáltalán marad belőle valami. Amíg a banánszerető világ szeme a genetikusok és a kutatók felé fordul, mi receptjeinkkel arra buzdítunk mindenkit, hogy egyen banánt, amíg lehet.

Első javaslatunk egy igazi téli vitaminbomba déli gyümölcsökből. Az ananász-narancs-banán hármast arra teremtették, hogy együtt kerüljenek a poharunkba.

Hozzávalók 2-3 adaghoz

1 ananász

1 narancs

1 banán

1 gerezd citrom vagy lime

Az ananászt hámozd meg, a közepét vágd ki. A gyümölcs húsának felét tedd gyümölcscentrifugába, és facsard ki a levét - vagy helyettesítsd ananászlével, ha nincs géped, a gyümölcsöt pedig edd meg -. A narancs levét szintén facsard ki.

A banánt, a maradék ananászt, az ananászlét és a narancslét tedd turmixgépbe, facsarj bele egy kevés citrom vagy lime levet és az egészet alaposan turmixold le. Egészségedre!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.13 14:47:21911 Turbo

  A banánt is hámozd + !

 • 2011.01.13 16:30:45magyar bucó

  Nem tűnik valószínűnek, hogy nem lesz banán. Sok fajtája van, amiből ki tudják fejleszteni a következő monokultúrához való fajtát.

 • 2011.01.13 17:00:51Stefan_Schneider

  remélem kitalálnak valamit. Banán nélkül nem tudok élni.

 • 2011.01.14 10:14:17Blossom

  "Akkor áttértek a Cavendish fajta termesztésére..."
  ha mar a 60-as evekben ilyen egyszeruen kifejlesztettek egy uj fajtat,hogy egy felmondattal elintezted, akkor nem aggodom. Azota sokat fejlodott a tudomany, pont ilyen egyszeruen ki fognak fejleszteni egy harmadik fajtat,mondjuk egy olyat,ami az izeben Gros MIchel(?),ereseben Cavendish.

 • 2011.01.14 15:41:27énszerintem

  Rengeteg fajta banán van, csak nehezen szállíthatóak-tárolhatóak. Dél indiában ettem vörös szögletes banánt, kis sárga citromízű banánt, zöld banánt, főzni való banánt, minden kisbolt sarkáról lelógott 1 fürt banán.
  Éljen a banán, vagy ahogy Nógrádba mondják, bánaón.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta