GASZTRO

A legolcsóbb menü januári spórolásra

2011. január 6., csütörtök 13:16

Gyomrot és pénztárcát kímélő mini menünket a kamrában megtalálható alapélelmiszerekre építettük, és csak néhány friss alapanyagért mentünk el a boltba. Januárban jól is van ez így, főleg karácsony után.

Januárban az ételeink legyenek kímélőek! Kíméljék a szervezetünket és a pénztárcánkat is, mert mindkettőt feltehetően jelentősen túlterheltük az elmúlt hetekben. Sokan extrém fogadalmaikat igyekeznek ilyenkor beváltani, és drasztikus fogyókúrába kezdenek. Mi csak azoknak igyekszünk tippeket adni, akik ízletes, könnyű, és gyorsan elkészíthető falatokra vágynak a nagy karácsonyi trakta után.

Gyors ebéd vagy vacsoramenünket a kamrában általában megtalálható alapélelmiszerekre építettük, és csak néhány friss alapanyagért mentünk el a boltba: sárgarépát, joghurtot és csirkemellet vettünk. Minden mást otthonról oldottunk meg, mégis jóízű, olcsó, és a gyomor számára sem megterhelő két fogást tettünk az asztalra.

Mini menü:

- Marokkói sárgarépaleves

- Joghurtban pácolt csirkemellnyárs fűszeres rizzsel

Hozzávalók:

A leveshez:

2 ek vaj

1 nagy fej hagyma

1 tk római kömény

50 dkg sárgarépa

1 l víz vagy zöldségalaplé

1 ek frissen facsart citromlé

1 ek frissen reszelt citromhéj

1/2 tk cayenne bors

1 ek méz

frissen őrölt bors

1,5 dl joghurt

A csirkenyárshoz:

70 dkg csirkemellfilé

1 tk édesnemes őrölt paprika

2 ek víz

3 ek extraszűz olívaolaj

2 ek frissen facsart citromlé

2 ek paradicsompüré

2 tk só

1 tk frissen őrölt bors

2 gerezd fokhagyma finomra vágva

2 dl joghurt

A leveshez fonnyaszd meg a durvára vágott hagymát vajon egy közepes lábosban. Keverd hozzá a római köményt, pirítsd egy percig, ügyelve arra, hogy a hagyma ne kapjon oda, majd tedd a lábosba a darabokra vágott megtisztított sárgarépát is.

Forgasd át, öntsd fel vízzel. Sózd, borsozd, és fedő alatt főzd addig, amíg a répa megpuhul. Kicsit hagyd kihűlni, és turmixold le. Tedd vissza a tűzhelyre, keverd a krémleveshez a citromlevet, citromhéjat, mézet és cayenne borsot. Ha kell, sózd meg, keverd hozzá a joghurtot is, melegítsd fel - ne forrjon! - és tálald.

A csirkenyárshoz a csirkét mosd meg, töröld szárazra és vágd ujjnyi csíkokra. A páchoz az őrölt paprikát keverd el 2 ek vízzel egy nagyobb tálban. Hagyd pihenni 2 percig, amíg sűrű paszta lesz belőle, majd keverd hozzá a csirkén kívül az összes hozzávalót. Tedd a pácba a csirkét, és legalább egy órán át pihentesd a hűtőben - akár egész éjszaka is bent hagyhatod -.

Húzd a húsdarabokat bambusznyársra, és grillserpenyőben süsd készre. Fűszeres barnarizzsel tálald.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.01.06 14:27:23Sequoyah

    És a kamrába honnan kerül a kaja? Igen a boltból... Mire ezt a 20as listát megveszem ami ide kell, ez egy marha drága menü lesz:) Melyik pénzügyi zseni számolta ezt ki? És még csodálkoznak h válság van...

  • 2011.01.06 14:35:5412fa

    ez tényleg nem olcsó. mondjuk tulajdonképpen, ha nem eszel fél kilónyi répát, és 70 deka húst (a képen jó ha 10 dekányi van), akkor nem drága.

  • 2011.01.06 14:41:06ampelmann

    70dkg csirkemell már nem olcsó. olivaolajat meg üvegestűl árulják nem kanalas kiszerelésben...

  • 2011.01.06 14:41:13yeti-ufo hibrid

    Igazán gyönyörű. De nálunk akkor is krumplis tészta lesz. Az ugyanis tényleg olcsó. :)

  • 2011.01.06 14:41:44ampelmann

    12fa! tehát a joghurtos rizs biztos finom :D

  • 2011.01.06 14:44:08Sequoyah

    Olcsó az a kaja, amiben van hús, valami köret és még 2-3 cucc (fűszer, mártás, sajt, zöldség hasonlók), amitől finom is lesz. És akkor 5 tétel a bevásárlólistán.

  • 2011.01.06 14:51:22Topy

    "Gyomrot és pénztárcát kímélő mini menünket a kamrában megtalálható alapélelmiszerekre építettük"

    azaz attól lesz olcsó, hogy az összetevők nagy részét nem kell megvenni, van a kamrában - mivel csak januári spórolásról van szó, így ez elfogadható

    de azt azért megnézném, hogy egy átlag(!) háztartásban az összetevők közül mi van meg a kamrában...

  • 2011.01.06 15:20:19mildi

    @topy
    nálunk csak római kömény nincs. :)

  • 2011.01.06 15:21:55Szocio Pata (kikvogymukblog)

    AKi ilyeneket irkál, az nem tudja, hogy él az emberek kb 90%-a. Speciál a krumplifőzelék (egy kiló krumpli, két fej hagyma, tejföl, némi fűszer) na az olcsó, ez a menüsor meg sokaknak ünnepi inkább.

  • 2011.01.06 15:24:34metalheart

    nincs otthon bambusznyársatok?

  • 2011.01.06 15:28:40mosolygós arc

    ismét egy sznob cikk

  • 2011.01.06 15:52:36Antal Dávid

    Extra szűz olivaolaj meg csirkemell, az olcsó kaja alapja. :D Na ne már. Vajas kenyér meg tea, ez az olcsó kaja.

  • 2011.01.06 15:56:34Zsozé_

    Gratulálok, ismét egy értelmetlen cikk. Olcsó kaja mi??? Nevetnem kell! Egyél egy májkrémes zsemlét vagy vegyél magvasat az egészséges és nem is olyan drága.

  • 2011.01.06 16:16:21never again

    Ehhe, honnan fordította a kedves cikkíró ezt itt?

    Leves: a spejzban megmaradt sütőtökből sütőtök-krémleves kevesebb sznobfűszerrel. Kicsit jobban hasonlít a magyar valósághoz...

    Hús: són sült csirkecomb(épp feleannyi, mint a csikremell olaj sem kell hozzá), és sima barna rizs de ha igazán olcsót akarok, akkor sima rizs vagy hagymás törtkrumpli.

    Ja, és nem írjon már takarékos kajáról az cikket, akinek még életében nem kellett spórolnia és még főzni sem tud :-)

  • 2011.01.06 16:18:58igyugyaz

    Na addig olvastam, hogy római kömény... az tuti van a kamrában.

  • 2011.01.06 16:35:07fukka636

    sültkrumpli+sülthagyma+kecsap

    na ez az olcsó kaja, nem a bambuszpálcikás fasság

  • 2011.01.06 16:52:04azattila

    Csirkemellszárny....? Ezt a címlapon olvasható képzavart, ha esetleg enyhíteni tudná az író egy csirkeanatómiai ábrával jelentősen megkönnyítené helyzetet a hentesnél. Lehet, hogy eme ritka csemege kissé drága nem?

  • 2011.01.06 18:16:31Gyarló Hintaló

    megírták már itt előttem is:
    olcsó kaja a krumplis tészta, meg a száraz kenyér forró vízbe mártva, megszórva egy kis cukorral.
    Esetleg a főtt tészta pirított szalonnával.(a sajt meg a tejföl már extra rá)

    szóval ez a blogposzt egy FAIL: "A legolcsóbb menü januári spórolásra"

    és igen, kedves Lilla, küldjél nekem egy kis csirkemellszárnyat, apám 30 éve dolgozik a húsiparban de ilyennel még nem találkozott

  • 2011.01.06 20:00:34Réka ‎

    nem értem a picsogást. Ez így tényleg nem olcsó kaja, de engem megihletett, mert:
    - pont a tegnap vettem 2kg gyönyörű murkot ~250 forintért (a felét feldarabolva betolom a lerbe némi maradék krumplival, céklával, hagymával, önmagában is finom, egy kis fetával rámorzsolva isteni, teljes értékű ebéd), a római köményen kívül minden megvan a leveshez a spájzban, nekem tetszik a recept. A másodikat pedig meg lehet csinálni combfiléből is, azt fagyasztva veszem, úgy pont negyedannyi, mint a friss mellefilé. Biztos vagyok benne, hogy olívaolaj helyett jó lenne a sima étolaj is. Ja és ezek azért elég nagy mennyiségek, szóval másnap ebédre is marad.

    Mindenkinél máshol kezdődik a takarékosság, a spórolás, a szegénység és a dőzsölés fogalma, és senkinek nincs joga mást ekézni azért, mert nála máshol van a határ. Nekem tetszett a tipp, remélem, lesznek még ilyenek.

  • 2011.01.06 21:11:26magyar bucó

    Egyáltalán nem olcsó menü...

  • 2011.01.06 21:16:57magyar bucó

    Stahl Juditnak volt egy sorozataa Nők Lapjában, gyors vacsorák hétköznapra. Bélszínt készített...
    Na, neki is pont ennyi köze volt a magyar valósághoz.

  • 2011.01.06 22:08:58Réka ‎

    Sütő.
    Amúgy nem féltelek, a szövegértési képességed hiányát rosszindulattal pótolod. Bőven.

  • 2011.01.06 22:24:06hangaagi

    Az én ajánlataim:


    [link]

    [link]

    [link]

    [link]
    [link]

  • 2011.01.06 23:11:49SlafRock

    SJ legnagyobb poénja számomra az volt, hogy akkor most ugorjunk be a legközelebbi hipermarketbe..:)
    200 km?:))
    Köménymagos leves is olcsó kaja:)
    [link]

  • 2011.01.06 23:17:49Réka ‎

    Miért is hülyeség, hogy ebből a posztból ihletet merítettem? Látod te egyáltalán, hogy miker irkálsz összevissza?
    Csak mert kényszeres hülyézhetnéked van? Ez bizony többet mesél rólad, mint rólam. De attól még nem hülyeség, hogy nekem tetszett a poszt és fel fogom használni a recepteket, igaz, olcsóbb hozzávalókkal.

  • 2011.01.07 06:57:40Réka ‎

    No igen, akad, aki nem csak a cimet olvasta el, hanem a cikket is. Nem tudtam, hogy ez neked nem sikerult, bocsi! :(

  • 2011.01.07 07:01:30Réka ‎

    Hmmmm... azt irtad, hogy en hulyesegeket irkalok, majd kozolted, hogy a cim az, ami hulyeseg. A cim tenyleg rossz, nyilvan nem ez a legolcsobb kaja. De nem is a cimet dicsertem a cikknek.

  • 2011.01.07 08:42:58domeq

    Mennyire olcsó MOST a spárga?

  • 2011.01.07 09:01:16magyar bucó

    Kb. 1000 forint fél kiló

    [link]

  • 2011.01.07 09:17:50félértelmiségi

    Ehhez nekem most kéne vennem fél kiló csirkemellet meg fél kiló sárgarépát, a többi van itthon, bőven meglenne egy ezresből, ez kevesebb, mint egy kiszállítós pizza ára, és négyen eszünk színvonalas kaját (két csipegető kislányunk van, nem 3 kamaszfiunk:). Ha így nézzük, ez nem rossz. Persze a krumplis tészta olcsóbb, és a csicseriborsót sem csomagolják a rizshez, csak, hogy a képre utaljak.

  • 2011.01.07 09:31:06desiger78

    Na jó marad a letöltött káposzta

  • 2011.01.07 09:55:37magyar bucó

    félértelmiségi:

    A kiszállítós pizza nem éppen olcsó kaja, szóval ne ahhoz hasonlítsd.

  • 2011.01.07 12:21:05400m

    Persze, meg a rántott mosogatórongy is sokkal olcsóbb, de azért induljunk már ki abból, hogy egy női online lapban kicsit változatosabb, kicsit extrább, mégis megfőzhető ételeket mutatnak be. Szerintem meg tök jó a recept, és csirkemell kivételével nálunk is van itthon minden (igen azért is pénzt adtunk, tudom...)
    Képzelem miket írnátok, ha valóban a köménymag leves receptje jelent volna meg!

  • 2011.01.07 13:06:08magyar bucó

    Nem a rántott mosogatórongyról van szó, de jó ételeket lehet készíteni ennél lényegesen olcsóbban, úgy is, hogy mindent venni kell hozzá.

  • 2011.01.10 09:46:34Macaroon

    a répa olcsó a csmell piacon 1000Ft/kg, egy böhöm zacskó római kömény mittomén 150Ft csak nálam van otthon??? én alapból tartok olívát, lidlben veszem 1000Ft/750ml, nem a kurva drága bertolli, de a recept működik sima olajjal is, trollok vagytok. és tényleg lehet combból is, simán.

  • 2011.01.10 10:04:06Macaroon

    Sertésmájkrém kilója 1000,-Ft felett:

    [link]

    Mindenki eldönteti mi az olcsó meg mi nem az.

    Az a csirkenyárs fejenként kb. 20 dkg hús ami 200Ft, 2 dl joghurt 60,-Ft, fűszerekre számolok nektek mindenre 50,-Ft-ot, zsiradékra ha nem olíva számolok mert jó fej vagyok 30,-Ft-ot két evőkanálnyira, köretnek ha sima rizst nyomtok 15 dkg 35,-Ft eddig 375Ft egy adag kaja, kérdezném, hogy drága-e?

  • 2011.01.10 10:05:26Macaroon

    hja bakker elrontottam, a joghurtból leveszek akkor az adag kaja még ennél is kevesebb, mert 2dl joghurt az egészre kell.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta