Dőzsölés a franciáknál - megfizethető libamáj és osztriga

Ami nálunk halászlé és mákos guba, az a franciáknál sült kappan és fatörzs torta. Összegyűjtöttünk néhány remek francia ételt, amelyik kint nem is olyan drága.

Előételnek osztriga és libamáj

A itthon nehezen beszerezhető luxusétel, az osztriga kint korántsem számít annak, anyagi helyzettől függetlenül bérelt helye van ünnepekkor – mintegy 90 000 tonna osztriga fogy Franciaországban az év végi ünnepségek során. Leggyakrabban nyersen fogyasztják, citrommal és pezsgővel, vagy akár grillezve (felnyitva, sóágyra helyezve, megborsozva és vajforgácsokkal megszórva 3 percig kell grillezni) vagy a saját levében (vagyis tengervízben) és pezsgőben posírozva, a héjába visszahelyezve mindenféle szószokkal.

Az osztriga mellett vagy az helyett kap helyet a foie gras, vagyis a hízott libamáj. Szemben az osztrigával, hízott kacsa- és libamájat itthon is viszonylag könnyedén (bár nem éppen olcsón) beszerezhetünk.

A klasszikus magyar zsírjában sült libamáj egyáltalán nem megvetendő dolog, de érdemes úgy is kipróbálni, ahogy a franciák készítik: serpenyőben remegősre sütve vagy terrine-ként. Előbbi igazi ötperces étel, a vastagabb szeletekre szelt májat teflon serpenyőben oldalanként 2-2 percig süssük. A külseje piruljon meg, de a belseje maradjon rózsaszín, remegős. Általában valami párolt gyümölcs kíséri, leggyakrabban alma. Tálalás előtt készítsük közvetlenül. A terrine készítése valamelyest bonyolultabb, viszont előre elkészíthető: Lila Füge receptjét jó szívvel ajánljuk.

Szárnyatlan szállj, sült kappan!

A főétel a francia ünnepeken leggyakrabban valamilyen szárnyas, pl. kacsa, gyöngytyúk, vagy a mindenhol népszerű pulyka. Gyakran előfordul még a fácán, de a legtipikusabb karácsonyi főfogás a sült kappan – utóbbi sajnos itthon szinte ismeretlen, pedig nem mindig volt ez így – Zilahy Ágnes 1892-es „Valódi Magyar Szakácskönyv”-ében például többször előfordul. A „kappanozott”, vagyis herélt kakasok jobban híznak, ezáltal a húsuk is finomabb. A kappan szinte mindig egyben sütve, esetleg töltve kerül a karácsonyi asztalra. Ami a köretet illeti, nincs szabály, csak a fantázia szab határt.

A büche de Noël dizájncikk

A franciák fatörzséről, a „bûche de Noël”-ről bizonyára mindenki hallott. Ez ma már ritka esetben jelenti a nálunk is fatörzsként ismert, kakaós vajkrémmel jó vastagon megkent piskótatekercset, sőt, a francia családok többsége nem is házilag készíti, hanem inkább a cukrászdák vagy szupermarketek elképesztő választékából választ.

A sütemény ma már legtöbbször fagylaltból készül, vagy egészen könnyed krémes vagy habos desszertként kerül az asztalra - egy többfogásos menü után ugyanis nehezen csúszna le a nehéz sütemény. A legmenőbb cukrászatok minden évben egészen avantgárd, designerek által megálmodott fatörzskollekciókkal jönnek ki, ezek már csak a nevükben fatörzsek. Itt jegyezzük meg, hogy az ismertebb ásványvizek, így pl. a Perrier vagy az Evian is ünnepi díszpalackot kapnak az év végére, hogy ne rontsák a karácsonyi, majd a farsangi teríték összképét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek