GASZTRO

Sose utasítsd vissza - A legjobb marokkói fogások

2010. szeptember 6., hétfő 13:27 |

Kétszer csípős harissa, tagine az Ikeában, couscoussiére és Ras el Hanout. Tegye fel a kezét, aki tudja, miről van szó! Új sorozatunkban a legjobb, de kevésbé ismert nemzeti konyhákat mutatjuk be. Elsőként a Marokkói Királyság ételeit.

Marokkó Észak-Afrika konyhájának is nevezhetnénk. Izgalmas ízeit több kultúra – berber, arab, mediterrán,  mór – is meghatározta, gyors elterjedését a nyugati világban részben a gyarmatosító franciáknak köszönheti. Alapételei egyáltalán nem csengenek már ismeretlenül: a tagine vagy a kuszkusz elnevezések olyannyira bekerültek a hétköznapokba, hogy tagine-t már az Ikeában is lehet kapni.

Utazás nélkül is

Kora ősszel és tavasszal a legjobb Marokkóba utazni, ilyenkor nem fulladunk meg az észak-afrikai hőségtől és marokkó fülledt illatai (és a bőrcserző műhelyek fullasztó bűze) is kevésbé tömik el a turisták orrát. Akkor sincs nagy baj, ha most kimarad a marokkói utazás, konyhaművészetükön keresztül becsempészünk egy kis Marokkót mindenki konyhájába, aki velünk tart.

A legnépszerűbb ételek, amelyek minden főétkezésben szerepet kapnak, a tagine, a kuszkusz,és a marinált, grillezett húsok, esetleg halak. A tagine egyszerre jelenti a kúp alakú fedővel rendelkező cserépedényt, és az egytálételt, ami ebben készül. Az edény lényege, hogy a hosszú órák alatt, amíg a húsok és zöldségek vajpuhára főnek benne, a kúp alakú fedő a lecsapódó gőzt folymatosan visszacsorgatja az ételre, így biztosítva az egyenletes párolást. A hosszú főzési idő alatt az aromás fűszerek teljesen átjárják a húst és a zöldségeket, a végeredmény csodálatosan illatos és ízletes étel. A tagine készülhet kizárólag zöldségekből és aszalt gyümölcsökből, talán az egyik legfinomabb változat az ára miatt ritkábban előforduló bárányhússal és sóval eltett citrommal készül, de gyakori a szárnyasból és marhahússal készült tagine is.

Tagine Fotó: Havas Dóra
Tagine Fotó: Havas Dóra

A marokkói Erős Pista és társai

A marokkói konyha a közép-keletinél fűszeresebb, néhány tipikus és méltán népszerű fűszerkeveréket is használ. A harissa a marokkói erős pista, kegyetlenül csípős is lehet, de a paprika mellett fűszerek és citrom teszik igazán különlegessé. Kuszkuszhoz, levesekhez, tésztaételekhez egyaránt fogyasztják. A híres Ras el Hanout keverék rengeteg variációban lézetik, 5-40 fűszer is kerülhet bele, attól függően, hogy ki készíti.

Leginkább húsok és tagine-ok ízesítőjeként találkozhatunk vele. A chermoula pasztát is minden háziasszony a saját receptje szerint készíti, alapját a Marokkóban általánosan használt fűszerek – gyömbér, római kömény, paprika, fahéj, koriander, petrezselyem adják, majd ezeket keverik citrommal, olívaolajjal, hagymával és fokhagymával. A pasztát húsok és halak pácolásához használják, de gyakran ízesítik vele a tagine-ba kerülő alapanyagokat is.

A sorrend

Marokkóit enni

A Marokkói Királyság arab állam, Északnyugat-Afrikában található. Lakosságának nagy része arab, kis részben berber: egy részük nomád életmódot él. A marokkóiak az étkezésről úgy gondolják, a testük megtisztulását jelenti. A turisztikai tanácsok szerint ha az országban járunk, és meghívnak minket vacsorára, ne utasítsuk vissza, mert az nagy udvariatlanság, ahogyan az is, ha nem követjük a házigazdát a rituáléban. Csak jobb kézzel szabad elvenni az ételt, mert a bal kéz tisztátalannak számít, és csak a tál mifelénk eső oldaláról. Az étkezés addig tart, ameddig mindenkinek üres nem lesz a tányérja és a középső tál is. Szünetet azonban tarthatunk az étkezés közben, hogy igyunk a mentolos teából. Az étkezés kultúrájához hozzátartozik az is, hogy bármerre járunk az utcán, bármelyik sarkon találhatunk egy kis étkezdét.

A kissé bizarr pastilla
A kissé bizarr pastilla

Egy tipikus marokkói ebéd hideg és meleg salátákkal kezdődik. Főételnek tagine-t, kuszkuszt vagy grillezett húsokat szolgálnak fel, egy nagyobb szabású ebédnél ezek közül akár több is kerülhet az asztalra, majd az étkezés végén mentateát fogyasztanak. Desszertként általában sok friss gyümölcsöt fogyasztanak, de gyakran előfordul a fahéjas narancssaláta is. Az édes, szirupos süteményeket inkább délutáni teához fogyasztják.

A Harira az egyik legismertebb marokkói étel nem más, mint egy tartalmas, fűszeres csicseriborsós lencseleves, amelyet Ramadan (1 hónapos böjt) alatt fogyasztanak leginkább. A másik világhírű, ízletes, de kissé bizarr ételük a Pastilla, ami rétestésztában sült édes-fahéjas fűszerezésű (galamb)húsos sütemény mandulával és porcukorral meghintve.

A folytatásban a marokkói konyha legjobbjait készítjük el. Elsőként a zöldséges tagine-t.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.09.06 14:09:09jani_a_hegyről

    Harira leves tényleg jó, de kiváncsi lennék, hogy Marokkóban, európai higiéniához szokott gyomorral hányan vállalnák be mondjuk egy bazári soron, csak hogy autentikus legyen az élmény...
    Hát igen ez az egyik kézzel esznek, másikkal törölnek dolog cudar.

  • 2010.09.06 15:25:55Reman

    Ugyan már!

    Tessék elmenni Marrakesh-be, a Jemaa el Fna-ra.
    Persze csak este 7 óra után, amikor is az egész átalakul piacból egy össznépi vándorcirkusz kajáldádává!

    Isteni!

  • 2010.09.07 08:04:34Lila Füge

    Egy kis fertőtlenítő pálinka előtte és utána, másnap reggel egy Immodium és irány a Jemaa el Fna!

  • 2010.09.07 10:19:33zizipok

    Mi bevállaltunk rengeteg kaját Marokkóban bazársoron (souk-okban)! Soha semmi bajunk nem lett. A fertőtlenítő pálinkát véletlenül itthon hagytuk, de ezek szerint nem volt rá szükségünk. A dologhoz tartozik, hogy húst nem eszünk, így ezzel készült ételeket nem ettünk. Isteni finom szendvics féléket, levest, lencsefőzelék szerűt, tagine-t, kuszkuszt ettünk.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 13 dolog, amire jó még a hullámcsat

Nem is gondolnád, mennyi mindenre jó még ez a kis hullámos fémdarab. Tuti tippet hullámcsatra, a frizuránkon túl.

HATÁTÁTKELŐ Milyennek látom Amerikát egy év után?

Panni egy év után reflektál saját első benyomásaira, így kiderül, tényleg mindenki barátságos, de a barátot itt nagyon nehezen adják, a környezettudatosság nem erősségük, viszont a stressz sokkal kevesebb.

FILMVILÁG 2017 legpocsékabb filmjei - eddig

Melyek voltak 2017 első felének legjobb filmjei? Összeültünk hárman, és megbeszéltük. Voltak átfedések a listáinkban, de nem annyi, amennyire számítottunk, sőt néhány filmmel kapcsolatban véresen komoly vita alakult ki. Podcast.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta