GASZTRO

A szeretet záloga: ravioli házilag

2010. július 28., szerda 11:05 |

Raviolit a legelvetemültebb olasz asszonyok sem készítenek minden nap házilag, főleg nem manapság. A művelethez mindenképp szükséges egy tésztagép, és egy kis akaraterő, és megismerhetjük a ravioli teljesen új dimenzióját.

Tésztagép egy normális háztarásba általában akkor kerül, amikor a fagyigép, nem sokkal a kenyérsütő után. Ez sok esetben soha nem történik meg, de ha mégis, érdemes néha elővenni a konyhaszekrény tetejéről, leporolni, elolvasni a nem túl bonyolult használati utasítást és elkápráztatni azokat, akiket szeretünk: egy adag saját kezünkkel – és tésztagépünkkel – készített raviolival.

A határok feszegetése tésztagéppel

Amikor a toszkán főzőiskola elején megláttam az előkészített alapanyagokat, és a tésztagépet sűrűn forgatni kezdtem, arra gondoltam, hogy én bizony nem fogok tésztát gyártani. Mindeféle gasztromániáim ezidáig nem terjedtek ki a házi tésztakészítésre, akármennyire is tisztában vagyok az így készült tészta erényeivel. Na ez most megváltozott. Ha nem is minden nap, néha igenis neki fogok állni a műveletnek, mert annyira azért mégsem bonyolult. Az eredmény pedig összehasonlíthatatlan a boltban kapható raviolival.

1. A tésztához mindössze 2 hozzávalót kell alaposan kidolgozni: lisztet és tojást. 6 főre 50 dkg lisztet és 5 tojást kell számolni. Egy jobb robotgép ezt a műveletet el is végzi helyettünk, fontos, hogy a kampós tésztakart használjuk, azzal keverjük egyenletesre a tésztát. Ez kb 15 percet vesz igénybe. Kézzel is gyúrhatjuk, akkor addig kell dögönyözni, amíg ruganyos, fényes, egyenletes tésztát nem kapunk.

2. Ezután a tésztagéppel kinyújtjuk a tésztát – érdemes a használati utasításban leírtakat követni -,többször áteresztjük a gépen a tésztát, hogy megfelelő vékonyságú és egyenletes alapanyagot kapjunk.

3. A hosszúra nyújtott téglalapokat gondolatban elfelezzük és a feléig, egymástól kb. 5 cm-re elhelyezzük rajta az előre elkészített töltelékkupacokat.

4. A tészta másik felét visszahajtjuk a töltelékre, de előtte egy felvert tojással megkenjük a tészta szélét, a töltelékek között is – ez lesz a ragasztó.

5. A töltelékek körül óvatosan kinyomkodjuk a levegőt, hogy főzés közben ne fúvódjon majd fel a ravioli, mert ebben az esetben kipukkad és elveszítjük a tölteléket.

6. Derelyevágóva kötbevágjuk a megtöltött tésztát és ezzel el is készült a nagy mű.

7. Forrásban lévő sós vízb tesszük, 15 perc alatt készre főzzük.

8. A ravioli kb. kétszeresére dagad főzés közben, fejenként 4-5 darabbal számolj előételnek, 6-8 darabbal főételnek.

Hozzávalók a töltelékhez és öntethez:

½ kg spenót leforrázva, kinyomkodva

½ kg ricotta

1 tojás

2 tk ek só

4 ek reszelt parmezán sajt

1 tk őrölt szerecsendió

csipet feketebors

12 dkg vaj

2 gerezd fokhagyma héjastul

5-6 zsályalevél

A leforrázott spenótot alaposan nyomkodd ki, tedd vágódeszkára és aprítsd durvára. A ricottát tedd egy tálba és keverd össze a kissé felvert tojással. Add hozzá a spenótot, parmezánsajtot, és a fűszereket, alaposan keverd össze. Töltsd meg a raviolit a fent leírtak szerint.

A vajat olvaszd fel a durvára vágott zsályával és a fokhagymagerezdekkel. A fokhagymáról ne szedd le a héját, így csak egy kevés kellemes aromát ad át a vajnak. Amikor a vaj felolvad, alacsony lángon gyöngyöztesd 1 percig, majd zárd el a lángot.

A kifőtt raviolit öntsd le a vajas öntettel, reszelj rá parmezánt és azonnal tálald.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta