Paul McCartney vegetáriánus-szakácskönyvet adott ki

Az egykori Beatles-tag Paul McCartney már hosszú ideje vegetáriánus, így elérkezettnek látta az időt, hogy ne csak zenéjével, de egy saját vega-szakácskönyvvel is gazdagítsa az emberiséget.

A zenész The Meat Free Monday Cookbook című könyvében arra buzdít, hogy kevesebb húst együnk. A kötetből nem hiányoznak McCartney kedvenc vegareceptjei, például a sültbabos tacos és a szuper zöldségsaláta, de más hírességek is kivették a részüket a receptgyártásból. A modell Twiggy például egy mozzarellás tésztával járult hozzá a gyűjteményhez, Kevin Spacey pedig halloumival és gránátalmával bolondított lencseragujával szerepel az ötletgazdák között.

Hétfőnként ne egyél húst!

McCartney egyébként a családja „húsmentes hétfő”-kampányára építette a könyvet. A kezdeményezés 2009-ben indult azzal a céllal, hogy rávegye az embereket: hetente legalább egy napig ne egyenek húst. Az ötlet alapja az az ENSZ-jelentés volt, amely szerint az állattartás és a húsipar a felelős a légkörbe került üvegházhatású gázok egyötödéért.

Az ex-Beatle szerint, ha hetente csak egy napig is mellőzzük a húsfogyasztást, jót teszünk a környezetünkkel, ráadásul spórolunk is. Egy ilyen nehéz gazdasági helyzetben a heti egy húsmentes nap jelentősen megcsappanthatja a kiadásokat – tette hozzá. Nagy-Britanniában 40 ezer példányban adták ki a szakácskönyvet, a következő hónapokban pedig Ausztráliában, Franciaországban, Németországban, Hollandiában és Finnországban is megjelenik. A Meat Free Monday kampány is profitál a dologból, ugyanis minden, a könyvből származó bevétel hozzájuk folyik majd be.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek