GASZTRO RÖVIDHÍR

Ételnév-generátor gasztronáciknak, játszásra

2011. július 29., péntek 11:18

Ferran Adria idén (július 30-án) végleg bezáró El Bullija nem lehetett volna ötször a világ legjobb étterme, ha nem olyan fogásokat szolgálnak fel benne, amilyenről máshol álmodni sem mernek.

Ennek persze megvolt az az átka, hogy az úttörő és forradalmi eljárásokkal készített fogásokat sokan kimódoltnak, manírosnak tartották, az ételköltemények nevei is gyakran szolgáltak tréfák céltáblájául. Jeremy Singer-Vein, a Slate magazin újságírója tüzetesen átvizsgálta az étterem honlapján közölt, 1983 és 2005 között felszolgált 1200 fogás nevét, elemezte azok ritmikáját, hangtani mintáit, és megalkotott egy algoritmust, amelynek segítségével pontosan olyan kacifántos ételneveket lehet alkotni, mint amilyeneket a sztárséf ad a fogásoknak.

A Slate honlapján található játék segítségével bárki próbára teheti a csúcsgasztronómiában való jártasságát, bár lehet, hogy inkább szerencsét kellene írnunk, az algoritmus ugyanis tényleg annyira jól sikerült, hogy inkább csak tippelgetni lehet, hogy a három feldobott név közül melyik kettő az igazi, és melyik a kamu.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta