A mosatlan almával gyakorlatilag mérget nyelsz

Az alma első helyre ugrott a piszkos tizenkettő listáján. De vajon még milyen gyümölcsök és zöldségek szerepelnek a permetszerrel leginkább szennyezett termények listáján?

A Mother Nature Network számolt be az Environmental Working Group által 2011-re kiadott vásárlói tájékoztató listájáról, amin a permetszerrel leginkább fertőzött ehető növények szerepelnek. Idén az alma vette át a vezetést a zellertől. Az USDA, az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium által tesztelt 700 közönséges alma 98%-a tartalmazott valamilyen permetszert.

A legfrissebb adatok szerint jelenleg a 12 legfertőzöttebb zöldség és gyümölcs a következő: alma, zeller, eper, őszibarack, spenót, import nektarin és szőlő, kaliforniai paprika, burgonya, áfonya, saláta, kelkáposzta. A 13. a koriander lett volna, amit most először ellenőrzött az USDA, és rögtön 34 féle engedély nélkül használt permetezőszer maradványát találták rajta.

A lista célja az lenne, hogy az információval segítsen a vásárlóknak elkerülni, hogy ki legyenek téve a permetszerek ártalmainak. Az EWG hangsúlyozta, hogy egy zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend fontosabb, mint hogy mennyire vagyunk kitéve a vegyszereknek, viszont a permetszer-fogyasztást úgy lehet leghatékonyabban csökkenteni, ha kerüljük a piszkos tizenkettőt, és helyettük a legkevésbé fertőzötteket fogyasztjuk (ezekről itt olvashatnak).

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek