GASZTRO RÖVIDHÍR

A mosatlan almával gyakorlatilag mérget nyelsz

2011. június 15., szerda 11:05

Az alma első helyre ugrott a piszkos tizenkettő listáján. De vajon még milyen gyümölcsök és zöldségek szerepelnek a permetszerrel leginkább szennyezett termények listáján?

A Mother Nature Network számolt be az Environmental Working Group által 2011-re kiadott vásárlói tájékoztató listájáról, amin a permetszerrel leginkább fertőzött ehető növények szerepelnek. Idén az alma vette át a vezetést a zellertől. Az USDA, az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium által tesztelt 700 közönséges alma 98%-a tartalmazott valamilyen permetszert.

A legfrissebb adatok szerint jelenleg a 12 legfertőzöttebb zöldség és gyümölcs a következő: alma, zeller, eper, őszibarack, spenót, import nektarin és szőlő, kaliforniai paprika, burgonya, áfonya, saláta, kelkáposzta. A 13. a koriander lett volna, amit most először ellenőrzött az USDA, és rögtön 34 féle engedély nélkül használt permetezőszer maradványát találták rajta.

A lista célja az lenne, hogy az információval segítsen a vásárlóknak elkerülni, hogy ki legyenek téve a permetszerek ártalmainak. Az EWG hangsúlyozta, hogy egy zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend fontosabb, mint hogy mennyire vagyunk kitéve a vegyszereknek, viszont a permetszer-fogyasztást úgy lehet leghatékonyabban csökkenteni, ha kerüljük a piszkos tizenkettőt, és helyettük a legkevésbé fertőzötteket fogyasztjuk (ezekről itt olvashatnak).

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta