GASZTRO RÖVIDHÍR

Valaki 8 millió forintot fizetett egy üveg pezsgőért

2011. június 8., szerda 15:26

Világrekord született egy, a finnországi Alandban nemrég megrendezett aukción: egy XIX. századi balti-tengeri hajótörésből származó Veuve Clicquot francia pezsgő 30 ezer euróért - azaz közel 8 millió forintért - kelt el.

A ritka kincs annak a 145 darabos készletnek az egyik darabja, amelyet egy kétárbocos szkúner roncsának a feltárásakor találtak – írja a Luxpresso. Az üveg Clicquot-t végül egy szingapúri internetes licitáló szerezte meg, miután heves licitcsatát vívott a mariehamni (az Aland-szigetek székhelye) árverésen egy amerikai vevővel.

Egy másik, Juglar-féle pezsgő - a márka még a XIX. század elején kifutott - 24 ezer euróért, azaz több mint 6 millió forintnak megfelelő összegért talált gazdára. Egy alandi sommelier, Ella Grussner Cromwell-Morgan megkóstolta a Juglart, amely elmondása szerint édes volt, magas savtartalommal. Emellett friss, citrusos ízvilágúnak írta le, amelybe némi sárgabarack-aroma is vegyült. Az egyelőre azonosítatlan hajót, amelynek roncsában a búvár Christian Erikson és csapata a ritka kincsekre bukkant, a becslések szerint 1780 és 1830 között építhették. A kutatók azt feltételezik, hogy a szkúner éppen Miklós orosz cár udvarába tarthatott.

A korábbi pezsgőeladási rekordot egyébként egy 1959-es Dom Pérignon tartotta, amelyet 2008-ban 42 ezer dollárért (7.600.000 forintért) értékesítettek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta