Van már altatós brownie, de be akarják tiltani

A melatonin nevű, alvási ciklust szabályzó hormont tartalmazza az a brownie, ami már piacra dobásakor hatalmas vitákat gerjesztett.

Lazy Cakes néven került forgalomban Amerikában egy süti, ami nem más, mint egy melatonint tartalmazó brownie. Az emberi szervezet által is kiválasztott, alvási ciklust szabályozó hormonból nyolc milligrammot tartalmazó édesség körül a piacra dobása óta fellángoltak a viták, Massachusetts például a betiltását fontolgatja. A süteményt ugyanis táplálékkiegészítőként és nem ételként hozták forgalomba, ami azt jelenti, hogy megúszták a költséges és nehézkes FDA bevizsgálást és szabályozást, pedig maga a termék egyértelműen az utóbbi kategóriába tartozik.

A másik probléma, hogy a süti csomagolása és marketingje a fiatalabb korosztályt veszi célba, és egy bizonyos kor alatt nemhogy nincs szüksége a szervezetnek külsőleg bevitt melatoninra, de nem is feltétlenül tesz jót - írja a Healthland.  Az ügyben nyilatkozó egészségügyi szakértők egyértelműen ez utóbbit jelölték meg a termék fő problémájának: a brownie-t amúgy is imádó gyerekeket célba venni egy ilyen dizájnnal mélyen erkölcstelen, még akkor is, ha magát a terméket nem lehet minden boltban kapni. A melatonin ráadásul - noha alapvetően teljesen veszélytelen - terhes nőknek nem ajánlott, és van, akiben alvászavarok léphetnek fel a szedésekor.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek