GASZTRO RÖVIDHÍR

Van már altatós brownie, de be akarják tiltani

2011. május 27., péntek 10:44

A melatonin nevű, alvási ciklust szabályzó hormont tartalmazza az a brownie, ami már piacra dobásakor hatalmas vitákat gerjesztett.

Lazy Cakes néven került forgalomban Amerikában egy süti, ami nem más, mint egy melatonint tartalmazó brownie. Az emberi szervezet által is kiválasztott, alvási ciklust szabályozó hormonból nyolc milligrammot tartalmazó édesség körül a piacra dobása óta fellángoltak a viták, Massachusetts például a betiltását fontolgatja. A süteményt ugyanis táplálékkiegészítőként és nem ételként hozták forgalomba, ami azt jelenti, hogy megúszták a költséges és nehézkes FDA bevizsgálást és szabályozást, pedig maga a termék egyértelműen az utóbbi kategóriába tartozik.

A másik probléma, hogy a süti csomagolása és marketingje a fiatalabb korosztályt veszi célba, és egy bizonyos kor alatt nemhogy nincs szüksége a szervezetnek külsőleg bevitt melatoninra, de nem is feltétlenül tesz jót - írja a Healthland.  Az ügyben nyilatkozó egészségügyi szakértők egyértelműen ez utóbbit jelölték meg a termék fő problémájának: a brownie-t amúgy is imádó gyerekeket célba venni egy ilyen dizájnnal mélyen erkölcstelen, még akkor is, ha magát a terméket nem lehet minden boltban kapni. A melatonin ráadásul - noha alapvetően teljesen veszélytelen - terhes nőknek nem ajánlott, és van, akiben alvászavarok léphetnek fel a szedésekor.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta