Kecskehúsra gerjed Amerika

Az elmúlt évtizedekben a kecskehús lassan, de biztosan növelte népszerűségét az Egyesült Államokban: minden évtized megduplázta az előzőben elfogyasztott kecskehús mennyiségét, és a trend a minden szektort érintő válság ellenére folytatódik.

Ritka csemegéből keresett és mainstream hús lehet a kecske Amerikában, ha a mostani trend sokáig folytatódik. A kitűnő tápértékkel (rendkívül alacsony zsír és kalóriatartalom) rendelkező húsra egyre nagyobb a kereslet Amerika-szerte, jelenleg már évi egymillió eladott állatról szólnak a hírek. A kecske sok szempontból jobb befektetés a többi levágásra szánt állatnál: többet lehet adott területen tartani belőle, mint tehénből és nem tarolja le a növényzetet olyan kíméletlenül mint a birka.

Eddig egyetlen probléma volt vele: sokan nem nagyon szerették a kecskehúst. Szakértők szerint ennek oka első sorban abban keresendő, hogy sok amerikai kecskével általában csak karibi kirándulások alkalmával találkozott, ott pedig divat a legöregebb, legrágósabb állatokat levágni, úgyhogy nincs mit csodálkozni azon, hogy sokaknak nem nyerte el a tetszését a kecskehús. A legjobb húst ugyanis a hat-kilenc hónapos állat adja. Az ízlés mellett a kecskehús elterjedésének másik nagy kerékkötője az élelmiszeripar: a kecske ugyanis nem olyan hatékonyan és könnyen feldolgozható, mint a marha vagy a sertés, a hús - csont aránya rosszabb, mint azoké, így nem sokan láttak eddig fantáziát a feldolgozásában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek