Vannak, akiknek a jégkrém olyan, mint a kokain

Az eddig sem volt titok, hogy sok édességnek hasonló hatása van az emberi agyra, mint a drogoknak, ám egy tanulmány most kiderítette, hogy bizonyos emberekből a jégkrém pontosan olyan hatást vált ki, mintha kokainoznának.

Nemcsak a függőség, de a tolerancia kialakulása is tapasztalható bizonyos ételekkel szemben - állítja a Yale egyetem egyik pszichológusa, Ashley Gearhardt által készített tanulmány. A kísérlet során MR-rel szkennelték az alanyok agyát, miközben jégrémet adtak nekik, és azt találták, hogy bizonyos esetekben az agyi aktivitás kísértetiesen hasonlított a drogfüggőkéhez.

Az édesség elfogyasztása előtt pontosan olyan sóvárgás vett erőt rajtuk, mint a kokainistákon, és azok a nők, akik az előzetesen kitöltött ételfüggőségi teszten magas pontszámot értek el (tehát hajlamosabbak klinikai értelemben vett függőség kialakítására ételek iránt), sokkal kisebb kielégülést éreztek, mint azok, akik nem mutatták függőség jeleit. Ez nem véletlen: az agyban ugyanis a klasszikus drogtolerancia jelei mutatkoztak, tehát ahhoz, hogy az ember elérje a kívánt örömérzetet, meg kellett növelni az adagot. További hasonlóság volt még, hogy a függőségi skálán magas pontot elérők sokkal kisebb önkontrollt voltak képesek gyakorolni, amikor evésről volt szó. A kísérletet negyvennyolc fiatal, különböző testtömegű nőn végezték el, akik azért jelentkeztek a programra, hogy segítséget kapjanak étrendjük rendbetételéhez.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek