GASZTRO RÖVIDHÍR

Vannak, akiknek a jégkrém olyan, mint a kokain

2011. április 8., péntek 15:15

Az eddig sem volt titok, hogy sok édességnek hasonló hatása van az emberi agyra, mint a drogoknak, ám egy tanulmány most kiderítette, hogy bizonyos emberekből a jégkrém pontosan olyan hatást vált ki, mintha kokainoznának.

Nemcsak a függőség, de a tolerancia kialakulása is tapasztalható bizonyos ételekkel szemben - állítja a Yale egyetem egyik pszichológusa, Ashley Gearhardt által készített tanulmány. A kísérlet során MR-rel szkennelték az alanyok agyát, miközben jégrémet adtak nekik, és azt találták, hogy bizonyos esetekben az agyi aktivitás kísértetiesen hasonlított a drogfüggőkéhez.

Az édesség elfogyasztása előtt pontosan olyan sóvárgás vett erőt rajtuk, mint a kokainistákon, és azok a nők, akik az előzetesen kitöltött ételfüggőségi teszten magas pontszámot értek el (tehát hajlamosabbak klinikai értelemben vett függőség kialakítására ételek iránt), sokkal kisebb kielégülést éreztek, mint azok, akik nem mutatták függőség jeleit. Ez nem véletlen: az agyban ugyanis a klasszikus drogtolerancia jelei mutatkoztak, tehát ahhoz, hogy az ember elérje a kívánt örömérzetet, meg kellett növelni az adagot. További hasonlóság volt még, hogy a függőségi skálán magas pontot elérők sokkal kisebb önkontrollt voltak képesek gyakorolni, amikor evésről volt szó. A kísérletet negyvennyolc fiatal, különböző testtömegű nőn végezték el, akik azért jelentkeztek a programra, hogy segítséget kapjanak étrendjük rendbetételéhez.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta