Javulhat az íz-túlérzékenyek életminősége

Egy különleges vegyülettel csökkentenék bizonyos ételek keserűségét ohiói tudósok, ezzel segítvén hozzá a túlérzékeny nyelvűeket ahhoz, hogy meg tudják enni pl. a spenótot.

GIV3616 a neve annak a vegyületnek, amit a közelmúltban mutattak be az Amerikai Kémiatudományi Társaság konferenciáján, és amelyet egyelőre szimplán keserűség blokkolóként emlegetnek - adta hírül a slashfoods.

Javulhat az íz-túlérzékenyek életminősége

Az ohiói Givaudan Flavors Corporation tudósai által kikísérletezett vegyület az ételhez adva blokkolja a keserű íz érzékeléséért felelős ízlelőbimbókat, ezzel növelve bizonyos ételek népszerűségét. A felfedezés nagy szolgálatot tehet a lakosság 25 százalékának - becslések szerint ennyi ugyanis azok száma, akiket az élelmiszertudósok  íz-túlérzékenynek nevezne, és akik a keserű íz miatt képtelen olyan ételek elfogyasztására, amelyek fontos vas, cink és  kalcium forrást jelentenek (a gyerekek is szenvednek ettől, de őket válogatósnak szokták nevezni).  A vegyület ezen felül különösen keserű gyógyszerek bevételénél is jól jöhet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek