GIV3616 a neve annak a vegyületnek, amit a közelmúltban mutattak be az Amerikai Kémiatudományi Társaság konferenciáján, és amelyet egyelőre szimplán keserűség blokkolóként emlegetnek - adta hírül a slashfoods.
Az ohiói Givaudan Flavors Corporation tudósai által kikísérletezett vegyület az ételhez adva blokkolja a keserű íz érzékeléséért felelős ízlelőbimbókat, ezzel növelve bizonyos ételek népszerűségét. A felfedezés nagy szolgálatot tehet a lakosság 25 százalékának - becslések szerint ennyi ugyanis azok száma, akiket az élelmiszertudósok íz-túlérzékenynek nevezne, és akik a keserű íz miatt képtelen olyan ételek elfogyasztására, amelyek fontos vas, cink és kalcium forrást jelentenek (a gyerekek is szenvednek ettől, de őket válogatósnak szokták nevezni). A vegyület ezen felül különösen keserű gyógyszerek bevételénél is jól jöhet.