GASZTRO RÖVIDHÍR

Hamarosan csak a gazdagok ihatnak kávét

2011. március 26., szombat 14:24

Az eddig olcsó kávéfajtákat a jövőben drágán vesszük. A klímaváltozás miatt romlanak a hozamok és egyre kisebb a termőterület. Több minőségi kávéfajta akár el is tűnhet a jövőben.

A múlt évtized óta figyelhető meg, hogy folyamosan esik vissza a kávéhozam a Latin-amerikai régióiban. Ez az emelkedő hőmérséklet, az intenzívebb és kiszámíthatatlan esőzések, tehát az éghajlatváltozás pusztító hatása miatt - írja az Alternet.

A kávé (de a kakaó is) nagyon kényes növény. Az elvárt terméshozamhoz megfelelő hőmérsékletet és esőmennyiséget igényel. Mára már lehetetlenné vált bizonyos régiókban kávét termelni, ezért a kávébab nagyon megdrágult. Az is előfordulhat, hogy a legjobb minőségű kávéfajták hamarosan teljesen eltűnnek, az eddig mindenki számára elérhető olcsó típusok pedig luxuscikkekké válnak.

Fulladozó kávészemek, gombafertőzés

A kávétermelők kutatószervezete, a Cenicafé azt állapította meg, hogy a kolumbiai kávétermelő régiókban 1 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet az elmúlt harminc évben. A hegyvidéken pedig kétszer annyit. Mivel a melegebb levegő több vízgőzt is termel, az eső mennyisége negyedével nőtt, ez pedig szinte megfullasztja a terményt és lerontja a hozamot. A melegebb éghajlat másik hordaléka az, hogy télen nem pusztul ki a kávérozsdának nevezett halálos gombafaj, így több kávécserjét tud elpusztítani mint egyébként.

Drága lesz a kávé

A hiány már a New York-i szupermarketekben és a párizsi kávézókban is érezhető. A nagykereskedők attól tartanak, hogy már soha többé nem tudnak annyit beszerezni, mint azelőtt. 2006-ban Kolumbia nagyjából 720 ezer tonna kávét termelt, 2014-re pedig több mint egymilliót irányoztak elő. Tavaly ezzel szemben alig 540 ezer tonnányi termett.

Több cég is árat emelt tavaly nyáron. A Maxwell, a Yuban és a Folgers például átlagosan 25 százaléknyit. Az elsősorban Latin-Amerikából származó premier kávébab, az arabica tőzsdei ára 85 százalékkal emelkedett tavaly június óta részben a kínálati várakozások, a szélsőséges időjárás és a jövőbeni minőség okozta aggodalmak miatt.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta