GASZTRO RÖVIDHÍR

Vannak élelmiszerek, amik túlélnek minket

2011. március 21., hétfő 13:19

A só mellett a cukor, a juharszirup és a rizs is képes túlélni minket. Ha a tárolásra odafigyelünk, unokáinkat is megkínálhatjuk vele.

Ilyen örök darab például a cukor. Függetlenül attól, hogy fehér, barna vagy porcukorról van szó, soha nem fog megromlani, mert kémiai környezete nem támogatja a baktériumok szaporodását. Annak érdekében, hogy cukorkészletünk örökké frissen maradjon, tároljuk légmentesen záródó edényben. A tiszta vanília-kivonat is a sírig kísérhet minket, ha minden használat után egy jól záródó kupakot csavarunk az üvegre, és hűvös, sötét helyen tároljuk. A valódi vanília-kivonat drágább, mint a mesterséges, ezért gazdaságos döntés vigyázni rá.

Nem meglepő

A rizs is a túlélő élelmiszerek közé tartozik, legyen az fehér, vad, jázmin, vagy basmati rizs - írja a MNN. Az egyetlen kivétel a barna rizs, amit a magasabb olajtartalma miatt hűtőszekrényben kell tárolni. Miután megnyitottunk egy zacskó rizst, helyezzük a maradékot egy légmentesen záródó edénybe, vagy visszazárható zacskóba, hogy friss maradjon. A méz is beáll az örökké tartó élelmiszerek közé, ugyanis a tiszta méz biztos, hogy túlél minket. Hogy friss maradjon, tartsuk hűvös helyen, és ha netán kristályossá válna, az üveget áztassuk pár percre meleg vízbe, és keverjük fel, amíg a szemcsés részek feloldódnak.

Nem újdonság, de ebbe a kategóriába tartoznak a röviditalok is, hiszen több generációt is képesek túlélni. Ha egy buli után megmaradt pár üveg gin vagy whisky, nem gond, hiszen még felnyitás után is sokáig eláll. Később az ízének, színének vagy az aromájának változása alig lesz észrevehető. Tartsuk a palackokat jól lezárva, és tároljuk hűvös helyen. Óvjuk a közvetlen hőtől és napsugárzástól is.

A só örök versenyző ebben a mezőnyben: függetlenül attól, hogy sima asztali só, vagy tengeri só, a végtelenségig kitart. Akárcsak az ecet, ami nem csupán a konyhában segítség, de a takarításnál is bevethető. Habár nálunk még nincs olyan kultúrája a juharszirupnak, mint Amerikában, mégsem árt tudni róla, hogy szintén elnyűhetetlen élelmiszer, ráadásul hűthető és fagyasztható.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta