GASZTRO RÖVIDHÍR

A wasabi riasztóként is funkciónál

2011. március 11., péntek 12:21

Nemcsak a japánok szeretik, itt Európában is imádják a Wasabit. Nem véletlen, hogy ugyanúgy csípősnek érezzük mint a tormát, hiszen közeli rokonok. Mindkettő inkább az orrunk nyálkahártyáját ingerli, mint a nyelvünket marja. De nem csak étkezésre jó.

Japánban és Ázsia vizes területein nő a Wasabia japonica, vagyis a wasabi. Antibakteriális tulajdonságai miatt valószínű, hogy nem véletlenül kezdték a nyers halak mellé párosítani a japán szusit fogyasztók. A wasabigyökér a torma, a mustár és a káposztafélék rokona. Tulajdonképpen hasonló helyen nő, mint Európában a vadtorma. Természetesen a hatalmas kereslet miatt napjainkban sok helyen termesztik is.

Érdekessége, hogy belélegezve hasonló a hatása, mint a repülősónak, ezért japánban riasztóként kísérleteznek vele, siketek lakta épületekben. Ha a füstjelző jelez, wasabipor kerül a levegőbe, amitől úgy tűnik, maximum tíz másodperc alatt felébred az alvó ember.

Wasabit nem csak szusihoz fogyasztják, népszerűek a pasztájával bevont olajos magvak is, különösen Európában.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta