GASZTRO RÖVIDHÍR

Ne egyél bálnahúst, mert meghalsz

2011. március 2., szerda 11:48

A japán Yahoo webáruházában mérgező bálnahúst árultak. A higannyal szennyezett hús az agyban és idegrendrendszerben okoz súlyos károsodásokat.

A Washington DC-ben és Londonban székelő Környezetvédelmi Nyomozóiroda (EIA) közreadta annak a nyolc terméknek a teszteredményeit, amelyeket a Yahoo! Japan Store oldalain vásároltak és egy japán laborban vizsgáltak be.

Fotó: EIP
Fotó: EIP

A vásárolt árukból öt higanytartalma lépte túl a japán kormány által megállapított felső értéket, így emberi fogyasztásra alkalmatlanok. A nyolc termékben átlagosan 1.78 koncentrációjú (ppm) higanyt találtak, ami négyszerese a biztonságosnak tekinthető értéknek.

Az egyik vizsgált bálnahúsban a koncentráció tizenhatszorosa volt a megengedettnek. Ezt "Taiji-i szárított bálnahúsként" árulták, ami azért érdekes, mert Taiji az a város, mely Az öböl című, Oscar-díjas dokumentumfilmnek köszönhetően híresült el a delfinek tömeges lemészárlásáról. Clare Perry, aki az EIA's egyik vezetője és a felmérés eredményeinek közreadója, így fogalmazott: “A Yahoo! Japan-nak is felelősséget kell vállalnia, és nem szabadna engednie, hogy mérgező húst áruljanak az oldalain. Delfinek és kisebb bálnák ezreit ölik le továbbra is Japán partjainál, ezzel pedig az emberek egészségét is veszélyeztetik."

Japán szenvedte el minden idők egyik legsúlyosabb higanymérgezési tragédiáját 1956-ban Minamatában. Egy a településhez közel működő gyár éveken át óriási mennyiségű metil-higanyt engedett az öbölbe. 1800 ember meghalt, és ezrek szenvedtek súlyos idegrendszeri károsodást.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta