GASZTRO RÖVIDHÍR

Francia sztárséfek a francia gasztronómiáért

2011. február 3., csütörtök 11:30

A francia topséfek összeültek, hogy szövetségbe tömörülve tegyenek meg mindent a francia gasztronómia hírnevének fenntartásáért és népszerűsítéséért.

Többek között olyan francia séfek gyűltek össze az Eiffel-toronyban, mint a 26(!) Michelin-csillagos Joel Robuchon vagy Alain Ducasse, hogy összefogással mentsék a mostanában sokszor alábecsült francia konyha érdekeit. Az elmúlt években egyre több kritika éri a francia szakácsokat, hogy nem hajlandók újítani, nem elég nyitottak új, másfajta alapanyagok használatára, hanem csak ülnek a babérjaikon. A francia séfek krémje ezért közösen küzd azért, hogy ne csak azok a külföldi, tanulni vágyó szakácsok profitáljanak a francia konyha örökségéből, akik később más országokban hasznosítják és fejlesztik tovább tudásukat.

Guy Savoy
Guy Savoy

Az egyik modern felfogásúnak tekintett séf, Guy Savoy így nyilatkozott:

"Nem arrogáns vagy nagyképű dolog azt állítani, hogy Franciaország a gasztronómia esszenciája. Nekünk is fel kell vennünk a kesztyűt, és nem szabad hagynunk, hogy más országok szakácsai arassák le a francia konyhákon tanultaknak köszönhetően jött siker által elnyert babérokat."

A kaput egyébként vélhetően az tette be, hogy az idei Bocuse d'Or-on (a gasztronómiai Oscarnak tekinthető díj) egyetlen francia séf sem aratott, a három legfőbb díjazott mind skandináv országból érkezett.

"A pódiumon svéd, norvég és dán séfek álltak, olyanok, akik mögött óriási büdzsé, pénzügyi befektetők állnak - mesélte a két Michelin-csillagot elnyert Alain Dutornier. "Ők már felismerték, milyen fontos a gasztronómia hazájuk turisztikai megítélésében."

A csoport céljai roppant egyszerűek: olyan szövetségbe tömörülnek, ami a francia séfek és konyha érdekeit védi, és olyan szakácsokat nevelnek ki, akik a következő generáció sztárséfjei lehetnek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta