ÉLETMÓD

Készül az oltás a tamponszindróma ellen

Dívány 2016. június 17., péntek 09:00

Nemrég írtunk arról, hogy már létezik okostampon is, ami állítólag nagyon hasznos találmány, hiszen, ha valaki - ki tudja milyen okból - elfelejtett időben tampont cserélni, annak komoly egészségügyi következményei lehetnek. A Science Daily most egy olyan új felfedezésről számolt be, ami tényleg segíthet abban, hogy a toxikus sokk (avagy a tampon)szindróma még kevesebb emberre jelentsen veszélyt, bécsi kutatók ugyanis kifejlesztettek egy oltást, amivel megelőzhető lesz ennek az életveszélyes fertőzésnek a kialakulása. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A hasra szerelhető ételcsapolóval fogyasztanák le az elhízott embereket

etelka 2016. június 16., csütörtök 13:21

Tabletta? Nem! Kapszula? Nem! Csodaszer? Talán! Az FDA  (Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerellenőrző Hatóság) jóváhagyott egy új eszközt, amely a kórosan elhízottak számára jelenthet kitörést a kövérségből - számol be a nagyszerű hírről a Daily Mail. A meglehetősen bizarr eszköz valójában egy cső és egy szelep, melyet a hasfalon keresztül a gyomorba vezetnek be.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem a kávé miatt fogunk rákban meghalni!

ermiz 2016. június 16., csütörtök 09:43

Van egy jó hírünk meg egy rossz: a kávétól nem kap rákot, a forró italok viszont potenciálisan rákkeltőek. Ezt közölte a Nemzetközi Rákkutató Intézet (International Agency for Research on Cancer-IARC) tanulmányára alapozva az Egészségügyi Világszervezet (WHO). 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeret jókat enni? Idén erre nyaraljon!

travelo 2016. június 15., szerda 10:43

Nyaralás közben a reggelit, az ebédet, a vacsorát és a köztes időket kitöltő nasikat élvezi a legjobban? Mutatunk 3+1 célpontot, ahol nem fog csalódni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyszerűbb leszokni a dohányzásról, ha a menstruációjához igazítja

Edicsek , moana 2016. június 14., kedd 17:15

A Pennsylvaniai Egyetem legújabb kutatása szerint a nőknek nagy segítség lehet a dohányzásról való leszokásban, ha az egészet a ciklusukhoz igazítják

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogyni akar? Ezeket mindenképpen tudnia kell az anyagcsere felturbózásáról!

Brownie 2016. június 14., kedd 09:22

Nap mint nap szembejönnek velünk olyan információk, hogy mivel turbózhatjuk fel az anyagcserénket. Úgy beszélünk róla, mintha azt egy pirulával, fűszerekkel, zöld teával vagy sprintfutással könnyedén befolyásolhatnánk, pedig ez nem ilyen egyszerű. Sajnos a tudósok számára is sok minden homályos az anyagcsere mechanizmusával kapcsolatban, így nem csoda, hogy a laikusok is tévhitben élnek. Összegyűjtöttük azokat a tényeket, amikre eddig fény derült, hogy érthetőbb legyen ez az alapvető, mégis rejtélyes biológiai funkció - és annak a fogyásban vagy hízásban betöltött szerepe.

shutterstock 188498762
Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, hogy pontosan mi okozza a mogyoróallergiát

Brownie 2016. június 13., hétfő 08:12

Nyilván a földimogyoró, de egy nemzetközi kutatócsoportnak nemrég sikerült olyan génmanipulált földimogyorót termesztenie, ami nem vált ki allergiás reakciókat – írja az IFLScience.com. Ehhez persze azonosítaniuk kellett a hüvelyesekben azokat a géneket, amelyek a kellemetlen tünetekért felelősek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ismerje meg a lányt, aki 21 évesen vette meg az első bikinijét!

Dívány 2016. június 12., vasárnap 11:18

Most már tudjuk, hogy ki(k)nek köszönhetjük a bikinitest kifejezést, ami annyi nőnél okoz önértékelési zavarokat, ha közeleg a szezon. A 21 éves Lesley Miller számára is ismerős a probléma, ő 21 éves korábban vette meg az első fürdőruháját, korábban ugyanis annyira szégyellte külsejét, hogy eszébe sem jutott ilyesmiben mutatkozni. Azóta persze sok minden változott, most már az interneten is meg merte osztani első bikinis fotóját, hátha ezzel segíteni tud azokon, akik hasonló problémákkal küzdenek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az alföldi tanyavilágot még mindig Móricz írja

Farkas Edina Lina 2016. június 11., szombat 20:05

Nyomasztó történetek helyszíne és elmaradottság  – leginkább ezek ugranak be, ha a dél-alföldi tanyavilágra gondolunk. Az elképzelések nem állnak messze a valóságtól, a mára jócskán visszaszorult tanyavilág egyes régiói most sem a legvidámabb helyek Magyarországon. Ilyen a dél-alföldi kisváros, Mindszent külterülete is, ahol még mindig vannak olyan helyek, ahol villany és ivóvíz nélkül élnek emberek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 tanács, amit hanyagoljon a diplomaosztón

Brownie 2016. június 11., szombat 09:47

Eljött a ballagások és diplomaosztók ideje, amire a szülők, pedagógusok és az oktatók is alig vártak, hiszen ilyenkor az élet nagy bölcsességeivel áraszthatják el a kétségbe esett vagy izgatott fiatalokat. Az ünnepségeken nemcsak az ősrégi búcsúdalok ismétlődnek évről évre, de az olyan klisészerű jó tanácsok és okosságok is, mint a Küzdj az álmaidért! vagy a Soha ne add fel!  Az inspirálónak szánt útmutatások között azonban van néhány, ami többet árt mint használ. Amy Morin pszichoterapeuta, a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyv szerzője meg is osztott ezek közül néhányat a Psychology Today oldalán. Tanuljon belőlük ön is!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Méghogy a nők nem tudnak focizni!

nemoszi 2016. június 10., péntek 16:09

Egyik kedvenc archív felvételeket csoportosító oldalunk, a British Paté tett közzé egy jó kis válogatást a női futball történelméről, hisz június a foci hónapja lesz – igaz, nem a női focié.

Pedig a nők is tudnak, ha akarnak, sőt, már 1890-ben több női futballklub be volt jegyezve Nagy-Britanniában, és a belépőkkel rengeteg pénzt kerestek a focizó nők – ezek az összegek főként jótékonysági célokra mentek el. 1920-ban, a karácsony utáni Boxing Day-en a Goodison Parkban például 53 ezer ember volt kíváncsi arra (plusz a kapukon kívül ragadtak), hogy hogyan játszik a Dick Kerr’s Ladies csapata a St Helen’s Ladies ellen csapatával (előbbi nyert 4-0-ra) – írja a Thefa.com.

1921-ben sajnos az angol labdarúgó-szövetség egyszerűen betiltotta a női focit, mondván ez a mozgásforma nem tesz jót a nőknek, és egészen 1969-ig kellett várni, hogy megalakuljon az angol női labdarúgó-szövetség, melynek bajnokságait és eredményeit itt tudja áttekinteni! 

A British Paté fekete-fehér felvételein többek közt 1959-ből láthatunk edzés- és meccsjeleneteket, de az 1914-18 közötti időből megmaradt jelenetek is szuperek (0:43-tól). 1943-ból (2 percnél) a cipőfelvételt is megnézhetik (korabeli kommentárral), 1966-ból egy nagyon saras meccsbe pillanthatunk bele.

A nagymama mosolya is sötét titkokról árulkodhat

moana 2016. június 9., csütörtök 17:08

Nagyon sok erős és megdöbbentő kampányfilm születik a családon belüli, illetve a nők ellen elkövetett erőszakról. A brit segélyszervezet, a Women's Aid  legújabb kisfilmjében például arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak a fiatal anyáknak, hanem a nagymamáknak is lehetnek nyomasztó, sötét titkaik, amikről senkinek nem akarnak vagy nem tudnak beszélni. 

"Az idősebb nők sokszor láthatatlanok, és könnyű nem észrevenni, hogy valójában min mennek keresztül. Ezeket a nőket képviselem, meg akarom nekik mutatni, hogy nincsenek egyedül, nekik is joguk van segítséghez, ha bántalmazzák őket" - nyilatkozta a nagymamát alakító színésznő, Tessa Peake-Jones az Adweeknek.

Teresa Parker, a Women's Aid munkatársa elmondta, a kampányfilm a fiatalabb generációknak is szól, hiszen nekik is tudniuk kell, hogy a családon belüli erőszak nem korspecifikus, anyáik, nagyanyáik is érintettek lehetnek. "Azt a tévhitet is szeretnénk eloszlatni, hogy a bántalmazás csak a szegényebb családokban történik, ezért játszódik a filmünk egy középosztálybeli otthonban " - tette hozzá. Megjegyezte, az áldozatok nemcsak fizikai sérüléseket szenvednek, az abúzusnak komoly lelki vonzata is van, erre is nagy hangsúlyt fektettek a film készítésekor. 

Ennek a kampánynak egy szomorú magyar aktualitása van, az Országgyűlés igazságügyi bizottsága szerdán nem vette tárgysorozatba Szél Bernadett (LMP) és Szelényi Zsuzsanna (Együtt) közösen benyújtott határozati javaslatát a kapcsolaton belüli erőszak visszaszorítását célzó isztambuli egyezmény elfogadásáról.

 "Ötödszörre szavazta le ma a kizárólag férfiakból álló Igazságügyi Bizottság azt a javaslatomat, hogy a Parlament tegyen határozott lépéseket a nők és gyermekek elleni erőszak megfékezésére. Minden ötödik magyar nőt ér bántalmazás és minden héten meghal egy nő vagy gyermek bántalmazas miatt. Tűrhetetlen!" - írta Szelényi Zsuzsanna Facebook-oldalán.

Ha ismerjük a DNS-ünk, az egész világ a rokonunkká válik

dívány.hu 2016. június 8., szerda 19:02

Egy magától értetődő evidenciára hívták fel a figyelmet a Momondo utazásszervező cég ötletes és hatásos reklámvideójában, amit itt lent megtekinthet.

Egy kísérlethez 67 véletlenszerűen kiválasztott embert kértek meg arra, hogy elemezhessék a DNS-üket, hogy megmutassák, a világ mely részéről származnak.

Természetesen mindenkiről kiderült, hogy hiába gondolta azt, hogy ő 100 %-ban valamelyik nemzet polgára, valójában a világ legalább 7-8 pontjára jellemző karaktere van a DNS-ének. A reklám mögött az az üzenet, hogy a DNS-ünket megismerve sokkal közelebb kerül hozzánk a világ, kiderül, hogy igazából mindannyian egymás rokonai vagyunk valamennyire.

Természetesen a reklámhoz egy játékot is hirdettek, a kísérlet résztvevői elutazhattak minden országba, ahonnan származnak, de az egyszeri internetezők előtt is megnyitották ezt a lehetőséget, ha elég szerencsések.

Arasson levendulát itthon, fürödjön borban a spanyoloknál!

travelo 2016. június 8., szerda 16:08

Ha festői levendulamezőkről álmodik, esetleg egy őrült borfesztiválon vagy ingyenes koncerteken eresztené ki a gőzt, akkor megmutatjuk, hova érdemes elutaznia. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kutyát akar? Kiszámoltuk, mennyibe fájnak házi kedvenceink!

Dívány 2016. június 7., kedd 14:15

A kiindulópont, hogy szeretnék egy kutyát. Soha nem volt még kutyám és most úgy érzem eljött az ideje. Irigykedve nézem mindig a kutyatulajdonosokat, amikor sétáltatják kedvenceiket, dobálják nekik a botokat. Ilyet én is szeretnék. Meg hát a kutya az ember legjobb barátja. De mielőtt meglesz az új családtag, én, mint felelősségteljes jövendőbeli kutyatartó, gondoltam körüljárom, mire is készüljek, elvégre nem célom, hogy néhány hét múlva beadjam egy menhelyre, vagy épp megutáljon az összes szomszédom. Értek meglepetések: szem előtt kell tartani az önkormányzati állattartási rendeletet, a társasház házirendjét, kell egy megbízható állatorvos és a kezdéshez több tízezer forint is kellhet. 

0lkuZh.gif
Távolról sincs vége, olvasson még »

A túl sok és a túl kevés menstruációs vérzés is betegségre utalhat

ST 2016. június 7., kedd 08:43

A nők menstruációs vérzésének mértéke igen változatos. Amennyiben azt tapasztalja, a normálisnál több egészségügyi betétet kell használnia, akkor meglehet, hogy valamilyen betegség húzódik a hátterében, ám ugyanolyan problémának számít a túl gyenge vérzés is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Világos étteremben egészségesebb dolgokat rendelünk

mzd 2016. június 6., hétfő 06:39

Február végén megírtuk, hogy a csukott szemmel evés egész jó kis diéta, ugyanis ha nem látjuk, mit eszünk, akkor kevesebbet fogyasztunk belőle. Van azonban egy jó hírünk azoknak, akik fogynának, de mindig elfelejtik magukkal vinni a kendőt az étkezésekhez, a Daily Mail egy friss kutatásra hivatkozva azt írja, ha világos étterembe térünk be, akkor egészségesebb ételeket rendelünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egészséges öregedés nincs, csak sikeres

Dívány 2016. június 4., szombat 17:29

Az idei Brain Bar Budapest témái között szerepelt a Föld és a világűr, a robotok és a kreativitás, a természetes és a mesterséges intelligencia, a gazdaság és a biológia, a tudás és az információ, a háborúk és a videojátékok kapcsolata, valamint Magyarország és Európa jövőképessége.

Ha pedig a jövőről beszélünk, akkor szembe kell néznünk saját halandóságunkkal is, valószínűleg ezért is volt az egyik meghívott előadó Rudi Westendorp öregedéskutató is, aki nagyon szórakoztató 20 percben mondta el, hogy miért is öregszünk (spoiler: köze van a szexhez, pontosabban a fajfenntartáshoz), hogy nekünk már miért is nem kell annyira félni ettől a folyamattól és hogy a halhatatlanság csak az istenek kiváltsága. Sajnáljuk, ez van, viszont jó hír, a fiataloknak egyre nagyobb esélye van arra, hogy egy évszázadig éljenek.

Ki az a Rudi Westendorp?

Hollandiában született 1959-ben, a Leideni Egyetemen orvosnak tanult. Eleinte az epidemiológia és intenzív orvoslás érdekelte, majd a gerontológia és a geriátria felé fordult. Később kinevezték egykori egyetemén az időskori betegségekkel foglalkozó osztályán vezetőjének, 2008-ban pedig megalapította saját kutatóintézetét Leidenben, majd 2012-ben ő lett a holland Medical Delta VITALITY! programjának vezetője. Két évvel később megjelent Öregség öregdés nélkül (Oudworden zonder het te zijn) című könyve, ami óriási siker lett, 2015-ben Dániába költözött, és most a Koppenhágai Egyetem munkatársa.

Távolról sincs vége, olvasson még »

22 trükk és tipp a kényelmes utazáshoz

Becca 2016. június 4., szombat 09:23

Az egyik legjobb dolog a világon, ha az ember utazhat. Főleg akkor, ha mindezt úgy teszi, hogy közben spórol, nem idegesíti fel magát azon, hogy nem fér be a bőröndbe, olcsón talál jó szállást és el sem téved az ismeretlen országban. A Matadronetwork oldalán találtunk egy jó kis infografikát a zavartalan utazáshoz szükséges trükkökkel és tippekkel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért nem bírja szusszal azt a pár lépcsőfokot

Brownie 2016. június 3., péntek 13:42

Önnel is megesett már, hogy miután felsprintelt egy kisebb lépcsősoron, meglepően zihálva esett be egy fontos találkozóra, mintha mondjuk egy félmaratont futott volna? Ha esetleg megfordult a fejében, hogy hiába edz szorgalmasan, mert így sem bírja szusszal a röpke lépcsőzéseket, akkor megnyugodhat, a kifulladásnak ugyanis nem sok köze van a fittséghez. Bizony, még a profi futóknál is előfordul. Ha kíváncsi rá, miért, görgessen tovább!

shutterstock 33021253
Távolról sincs vége, olvasson még »

Dolgozni kellene, de inkább a Facebookon lóg? Akkor ez önnek szól!

mzd 2016. június 3., péntek 09:02

Felugró, pittyegő értesítések, emailek hada és a közösségi oldalak csábítása – csak néhány dolog, ami munka közben elterelheti a figyelmünket a fontos dolgokról. Ha önnek is ismerős a probléma, akkor van egy jó hírünk: az On Stride Financial infografikáján olyan tippeket találtunk, amelyek segítenek ennek leküzdésében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha teheti, ne kánikulában vetesse ki a bölcsességfogát!

Dívány 2016. június 2., csütörtök 11:48

Az elmúlt tíz évben megnőtt a bölcsességfog eltávolítások száma, ennek az egyre tudatosabb fogszabályzás az oka. Ha nem megfelelően nő a fog, gyulladást, fájdalmat okoz, akkor nem érdemes halogatni a beavatkozást, és Vannak ugyan jelentős kockázatok, de komolyabb szövődmény csak nagyon ritkán fordul elő - áll a Semmelweis Egyetem közleményében. A hajtás után elolvashatja, mire kell figyelnie, ha az orvosi segítség elkerülhetetlen.

Ha nem fáj, néha akkor is mennie kell

A 18 és 30 év közötti korosztály elsősorban a fogszabályzó orvosa javaslatára veteti ki a bölcsességfogait. Vannak azonban olyan szülők is, akik már 8-10 éves korban el szeretnék távolíttatni gyermekük még csíra állapotban lévő bölcsességfogát, mert a panoráma röntgen szerint rossz lesz a fog pozíciója, nem tud majd előtörni, és így később számtalan gondot okozhat. Ugyanakkor érdemesebb megvárni a 16-18 éves kort, addig ugyanis még az állkapocs is fejlődik, és előfordulhat, hogy végül gond nélkül kinőnek a bölcsességfogak. A csíra állapotú fog eltávolítása ráadásul a fogorvosnak is nehezebb, mint a már 2/3 részt kifejlődött fog.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Júniusban irány a tengerpart: fapadossal olcsón megúszhatjuk

travelo 2016. június 1., szerda 15:02

A hirtelen jött nyár miatt már nem bírja nyaralás nélkül, és szívesen útnak indulna a tengerpartra már ebben a hónapban? Összeszedtük azokat az oda-vissza húszezer forint alatti áron megvehető, júniusi fapados repülőjegyeket, amikkel csodás strandokra juthat el pár óra alatt. (Fontos! Az alábbi árak a cikk írásakor, május 31-én aktuális állapotokat tükrözik.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sajnáljuk, a chia mag mégsem csodaétel

Edicsek 2016. június 1., szerda 09:26

Nem állítja a Refinery29 a legújabb cikkében, hogy a chia mag nem jó, valóban vannak pozitív hatásai, csak éppen nem olyan jelentős, amennyire megőrül érte mindenki. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezzel győzhető le a stresszevés!

ermiz 2016. május 31., kedd 12:36

Előfordult már olyan önnel, hogy egész nap csak a frigójában lévő fagylalt képe lebegett a szeme előtt? A birminghami Alabama egyetem egy új tanulmánya arra mutatott rá, hogy a közvélekedéssel ellentétben, egy kemény edzés után kevésbé vagyunk éhesek.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 136

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés