ÉLETMÓD

Negatív kalóriájú ételek márpedig nincsenek

ermiz 2016. május 8., vasárnap 17:20

Vannak negatív kalóriájú ételek vagy nincsenek? A SciShow friss videójából ez is kiderül. De kezdjük az elején. Maga a rágás, a nyelés és az emésztés kalóriát von el a szervezettől, vagyis ha olyan alacsony kalóriatartalmú ételt eszünk, aminek a megemésztéséhez több kell, mint maga az étel energiatartalma, akkor fogyunk. Logikus, nem? 

Kezdjük ott, hogy az étkezés értelme az, hogy a szervezet működéséhez kellő energiához jussunk, ezért nyilván nem is pazarolunk erre a folyamat túl sok energiát. A szervezet a megevett zsírban lévő kalóriák 3 százalékát használja fel a megemésztésére, míg 5-10 százalékát a szénhidrátoknál, és több mint 30 százalékát a fehérjék esetében, és ez az arány minden ételre igaz.

De akkor jöjjön egy példa. Ha egy zellerszár 10 kalóriát tartalmaz, abból a szervezet 2 kalóriát használ a megemésztésre, a maradék nyolc kalória pedig felhasználható a szervezet számára.

Alacsony kalóriatartalma miatt tehát jó kis nassolnivaló, ha fogyni akar, de ehet belőle egy raklapnyit, az az energiamennyiség nem igazán csökken, amit egy szelet csokitortával visz be.Úgyhogy felejtse el a negatív kalóriákat, és inkább figyeljen oda az étkezésére, és egyen alacsony kalóriájú ételeket.

Divatdiéták, ahogyan a szakértő látja

ST 2016. május 7., szombat 19:16

Fogyókúrázni csak okosan érdemes,  ám ember legyen a talpán, aki manapság eligazodik ebben a diétadömpingben. De hát a szükség és a tükör kegyetlen úr, így erőt veszünk magunkon. De van értelme, érnek valamit a mostanában divatos diéták? Egy dietetikus szakértő segítségével néztünk utána néhánynak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kicsit tartson ki: megállítható lesz az őszülés!

mzd 2016. május 7., szombat 09:36

Bár az ősz haj a természetesség jele, sokaknak mégis megingatja az önbizalmát az, amikor előtűnnek a fehér hajszálak. Számukra van most egy jó hírünk: a Daily Mail szerint kutatók azt állítják, a sejtek közötti kommunikáció, pontosabban annak két fajtája fontos szerepet játszik a folyamatban, hogy ennek tudatában nemsokára változtathatnak az őszülés folyamatán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Két nő van a 100 leggazdagabb magyar között

mzd 2016. május 6., péntek 14:21

Március végén jött ki a Forbes Magyarország legbefolyásosabb nőit szemléző rangsora, amit április második felében a Time 100 követett, amiből mi 10 nővel foglalkoztunk. Május eleje pedig elhozta a Napi.hu szokásos, 100 leggazdagabb magyart felsoroló kiadványát, amiből minket újfent az érdekelt, hány nő található benne. A helyzet elég szomorú: önállóan senki sem került be, Zwack Izabella a bátyjával, Berkes Mihályné pedig a férjével szerezte meg a 76., illetve a 84. helyet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hiába a látlelet, bizonyítsa be, hogy a vádlott ütötte meg!

Farkas Edina Lina 2016. május 6., péntek 11:04

A 14 hónapig tartó Bíróságfigyelő projekt önkéntesei hajmeresztő bírói attitűdökről számolnak be, amiket a szakértők szerint érzékenyítő beszélgetésekkel aligha lehet megváltoztatni: az egyetlen lehetőség a strukturált, szakmai oktatás volna. A projekt eredményei azt mutatják, jócskán volna rá igény, mégsem történik semmi változás. Pedig a PATENT Jogvédő Egyesület már évek óta szorgalmazza, hogy a hivatali szervek, köztük a bírók is megfelelő képzésben részesüljenek a párkapcsolati erőszakkal kapcsolatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tejföl és kenyér: ez volt a menü mandulaműtét után a Jánosban

mzd 2016. május 5., csütörtök 11:14

Hiába esett át mandulaműtéten, másnap reggel egy doboz tejföl és egy szelet kenyér fogadott egy beteget a budapesti Szent János Kórházban. A baj ezzel nemcsak az, hogy ez (a nem kevés társadalombiztosítás kötelező fizetése mellett) mindenki számára elégtelen, hanem az is, hogy mandulaműtét után kerülni kell a kemény ételeket (így a kenyér héját is), illetve a tejtermékeket, ugyanis azok fokozott nyákképződéshez vezethetnek, ami lassítja a gyógyulást.

A Kórházi koszt Facebook-oldalára bárki küldhet fotót, így a hitelesség megkérdőjelezhető, illetve az is előfordulhatott, hogy összekeverték két beteg reggelijét, emiatt mindenképpen szerettük volna megkeresni a kórház képviselőjét. Sikerült is elérnünk a PR és marketing osztályát, ahol viszont azt mondták, nem szeretnének nyilatkozni az ügyben.

A nagy hintőpor-balhé: ha biztosra akar menni, hanyagolja az intimtermékeket

Dívány 2016. május 4., szerda 14:53

A napokban a Johnson & Johnson második perét veszítette el a rákkeltőgyanús hintőpor miatt. Gloria Ristesund 35 évig használta a cég termékét, mielőtt 2011-ben petefészekrákot állapítottak volna meg nála. Ugyan nincs egységes álláspont arról, hogy a hintőpor rákkeltő lenne, a nő ügyvédjeinek érvelése szerint a J&J tudott azokról a kutatási eredményekről, amelyek szerint igenis karcinogén.

Távolról sincs vége, olvasson még »

1 perc intenzív edzés is elég az egészséghez! Vagy mégsem?

Edicsek 2016. május 4., szerda 11:42

A McMaster Egyetem kutatói állítják, hogy az egy perces nagyon intenzív mozgás gyakorlatilag ugyanolyan hatással lehet a szervezetre, mintha 45 percig húzna el egy közepes intenzitású edzést. Mindezt tudományosan is bizonyították, ám akadnak, akik szerint  mégsem érdemes erre alapoznia az erőnléti edzéseket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ide utazzon májusban, nem bánja meg!

travelo 2016. május 4., szerda 08:52

Vágyjon akár csillogásra és filmsztárok közelségére, teljesen agyament britekre vagy egy multikulti bulira Berlin szívében, van egy pár jó tippünk, merre induljon útnak májusban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nahát, a tudomány szerint a gének felelősek az öregedésért

Edicsek 2016. május 3., kedd 12:40

A génlottó nyerteseinek nem kell rengeteg pénzt elszórni különböző fiatalító és ránctalanító krémekre, akkor is letagadhatnak néhány évet a korukból. A holland Erasmus Egyetem kutatói sok szerint erre a magyarázat az MC1R génben keresendő, ami miatt a szerencsések több évet is letagadhatnak a korukból. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hordana sportmelltartó kiegészítő mell-leszorítót?

Menő/Ciki

Edicsek 2016. május 2., hétfő 14:21

Sportmelltartót találni nehéz, ráadásul a statisztikák szerint a nők 80 százaléka nem is találja el a megfelelő méretet, aminek az eredménye sportolás közben jelentkező fájdalom is lehet. Ennek kiküszöbölésére próbálkozik a Buband nevű cég egy pánttal, amivel szó szerint lekötözheti és kordában tarthatja a melleit mozgás közben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
502 szavazat 477 szavazat

Kullancskisokos: tévhitek és teendők, hogy elkerülje a bajt

S-W. Zsó 2016. május 1., vasárnap 14:39

Mivel az enyhe, csapadékos tél kedvezett az élősködőknek, már februárban sejteni lehetett, hogy a megszokottnál nagyobb kullancsveszély fenyeget minket, és tényleg, mintha hemzsegne a természet a súlyos betegségeket is terjesztő vérszívóktól. A legjobb védekezés talán az lenne, ha a négy fal között tartózkodnánk, de mégis ki az, aki erre vágyik tavasszal és nyáron? Szakértőt kérdeztünk arról, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk a megelőzés érdekében vagy egy kullancscsípés után.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért kell pisilnie, ha folyó víz hangját hallja

mzd 2016. május 1., vasárnap 10:43

A SciShow egyik új videójának címére azért kaptunk fel a fejünket, mert mindig is kíváncsiak voltunk arra, hogy mi a válasz a benne megfogalmazott kérdésre. Biztosan ön számára sem ismeretlen a jelenség, hogy a csobogó víz hangjára azonnal ingerenciája támad. De miért van ez így? A hajtás után kiderül! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Romtemplomok a fővárosban, és környékén

ST 2016. április 30., szombat 15:04

Itt a jó idő, és ideje felhúzni a túracipőt. De hogy ne mindig az állatkert, a vadaspark vagy az arborétumok legyenek a célállomások, nézzenek meg néhány történelmi szakrális romot. Ezek az épületek nemcsak szépek, hanem romantikusak is, így akkor is értékelni fogja őket, ha gyerekekkel, de akkor is, ha a párjával, kettesben keresi fel őket!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szőrös férfimellekkel is bemutatható az önvizsgálat

mzd 2016. április 30., szombat 08:49

Nemrég mutattunk egy mellrákellenes kampányt, ami a Check it before it's removed (Ellenőrizd, mielőtt eltávolítják) mondat kettősségére utal. Ott a középpontban a közösségi oldalak szelektív törlési mechanizmusai (ha női mellbimbó látszik ki, akkor letörlik a képet, ha férfié, akkor maradhat) álltak, nemrég viszont rábukkantunk egy újabb kampányra, amiben szőrös férfi mellekkel prezentálják az önvizsgálatot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így menstruálnak a nők az űrben

Becca 2016. április 29., péntek 14:55

Ahogyan már Takács Jónő Nóra is megmondta: „A menstruáció, igen régi jó barátunk. Ha van, az a baj, ha nincs, akkor meg az.” És, hogy maradjunk a szuper közhelyeknél, megmutatjuk mit nyomozott ki a téma szakértője, Varsha Jain arról, hogy hogyan jutnak dűlőre a menstruációval a nők az űrben. A téma egyébként nagyon érdekesnek tűnik, de az IFLScience cikke sajnos semmi újat nem mond, amit a normális életben élő nők ne alkalmaznának havi vérzésük idején. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Férfiak, óvatosan az étrend-kiegészítővel

Edicsek 2016. április 29., péntek 11:08

A vényköteles gyógyszerek terápiás dózisánál is nagyobb mértékben tartalmaz szildenafil gyógyszerhatóanyagot a Dragon Power - Növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére (3 kapszula) elnevezésű készítmény - áll az ÁNTSZ közleményében, mely szerint jelentős egészségügyi kockázattal jár, ha valaki ilyet szed.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért alszik rosszabbul idegen ágyban

mzd 2016. április 28., csütörtök 20:38

Ha hotelben vagy ismerősöknél alszik, úgy kell fel, mintha végig itta volna az éjszakát, pedig békésen pihent? Ezzel nincs egyedül, és van még egy jó hírünk, ha egész életében a dolog miértjére kereste a választ: a CBS News ugyanis egy friss kutatás eredményeihez hozzácsapva elárulta, mi a magyarázat.  

A Brown Egyetem munkatársai nem túl nagy mintán, egészen pontosan 11, nem otthon alvó emberen végeztek kutatást, és arra jutottak, hogy az első éjszaka során az egyik agyfélteke sokkal éberebb marad. A Current Biology kiadványban is megjelent eredményekből kiderül: a jelenség hasonlít arra, ahogy az állatok (bálnák, delfinek és néhány madár) alszanak, amiknek csak az egyik agyféltekéjük pihen, a másik őrködik.A jelenségnek egyébként nevet is adtak: első éjszaka hatás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Érdemes-e szakítania vagy sem? Ez most 5 perc alatt kiderül!

Dívány 2016. április 27., szerda 11:26

A Huffington Post fedezte fel a filozófus és televíziós műsorvezető Alain de Botton videóját, ahol az Élet iskolája néven oszt meg mindenféle okosságot - most éppen a szakításról, illetve válásról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Használja ki az előszezont, menjen az őrület előtt nyaralni!

travelo 2016. április 27., szerda 08:48

Sokan megszokásból akkor is csak nyáron kelnek útra, ha amúgy bármikor megtehetnék. Persze ez most nem a családosoknak szól, hiszen nem fogja csak azért kivenni a gyereket a suliból, hogy ne főszezonban nyaraljanak. De ha önt nem kötik az iskolaszünet dátumai, miért nem megy nyaralni májusban vagy június elején?

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 érdekesség, amit mostanában tudtunk meg a D-vitaminról

Brownie 2016. április 25., hétfő 15:06

Végre itt a jó idő, így egyre többet kaphatunk az úgynevezett napfényvitaminból. Az elmúlt években vizsgálatok százait végezték el a tudósok, hogy kiderüljön, a csontok és a fogak épségének megőrzésén túl milyen más hatással van szervezetünkre a D-vitamin – vagy annak hiánya. Összegyűjtöttük a legfontosabb kutatások eredményeit.

shutterstock 300889631
Távolról sincs vége, olvasson még »

Már az érintésmentes kézszárító is para

mzd 2016. április 25., hétfő 11:34

Régebben még csak viccelődtünk vele, de lassan ténnyé válik, hogy már levegőt venni sem érdemes: most ugyanis az egyik népszerű kézszárítóról derült ki, hogy hatvanszor több baktériumot fúj a kezünkre, mint a többi társa. A Huffington Post által hivatkozott kutatás részleteit megtalálja a hajtás után.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt egy új, kombinált szűrővizsgálat a méhnyakrák megelőzésére

S-W. Zsó 2016. április 24., vasárnap 20:20

Magyarországon évente körülbelül 1200-1400 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak és ezeknek mintegy egyharmada halálos kimenetelű. Világszerte a méhnyakrák a 45 év alatti nők körében a második leggyakoribb rákfajta: minden évben több mint 500 ezer nő betegszik meg és közel 240 ezer nő hal meg a betegség következtében. Elsősorban a 45-50 éves korosztályt érinti a probléma, de ma már a huszonévesek körében sem ritka. Jó hír azonban, hogy januártól Magyarországon is kapható a legújabb, kilenckomponensű HPV-elleni vakcina - amiről nemrég részletesen írtunk -, ráadásul egy már nálunk is elérhető kombinált szűréssel szinte teljes biztonsággal megelőzhetők a vírus okozta súlyos megbetegedések.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kiköpve is hatásos a sportital

mzd 2016. április 24., vasárnap 10:15

A sportitalok többnyire cukrot, sót és szénhidrátokat tartalmaznak, és azért fogyasztják őket, hogy egy gyors löketet adjanak a szervezetnek hosszabban tartó fizikai aktivitás közben. Igen ám, de az összetételük miatt rengeteg kalóriát is tartalmaznak, és emiatt is lehet jó hír, hogy elég csak kiöblíteni vele a szánkat, majd kiköpni és a hatás ugyanaz lesz, írja a Daily Mail. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Akár ideggyógyászati betegséget is okozhatnak a gócok

Edicsek 2016. április 23., szombat 19:07

A gócok a szervezetben állandó gyulladást tarthatnak fenn, ez pedig bőrelváltozásokat, szemproblémákat, belgyógyászati vagy akár ideggyógyászati betegségeket is okozhat. Sokan nem is gondolják, hogy fog, mandula, epehólyag vagy éppen prosztata gyulladása gócként szerepelhet és állhat számos betegség hátterében - írja közleményében a Semmelweis Egyetem

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 131

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés