ÉLETMÓD

Gombás fertőzések: ügyeljen a higiéniára és az immunrendszerére!

ST 2016. augusztus 7., vasárnap 16:47

A nyári időszak nemcsak a felhőtlen boldogságról, a napsütésről, a nyaralásról és a bulikról szól. Ilyenkor sajnos erősen elszaporodnak a gombás fertőzések is, amik a test szinte bármelyik területén jelentkezhetnek.  Megelőzésükhöz nemcsak elővigyázatosnak kell lenni, hanem arra is figyelni kell, hogy az életmódunk megfelelő legyen, hiszen az immunrendszer gyengesége a fő oka annak, hogy a gombák kontrollálatlanul képesek szaporodni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Takarítási menetrend: ezek a napi, heti, havi és éves teendők

Dívány 2016. augusztus 7., vasárnap 13:35

Számtalaníszor írtunk már arról, hogy mik a legmocskosabb helyek otthon vagy az irodában, illetve arról, hogy mit hányszor illene takarítani, tisztítani. Persze nehéz mindezt fejben tartani, és mindenkinek megvan a bevett rutinja. Ha mégsem vagy éppen változtatni szeretne rajta, akkor ajánljuk a Good Housekeeping menetrendjét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A friss levegő jót tesz az önbecsülésünknek

(sze) 2016. augusztus 6., szombat 18:10

Azt eddig is tudtuk, hogy természetben lenni egészséges. Most azonban egy tanulmánnyal azt is alátámasztották, hogy az önbizalmunkra is pozitív hatással bír a szabad levegőn töltött idő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

4+1 különleges helyszín, ha már unja a jógastúdiókat

S-W. Zsó 2016. augusztus 6., szombat 07:59

Ha unja a jógázást a négy fal között, esetleg már rá is szokott a szabadtéri jógára, akkor ennek a hírnek örülni fog: Budapesten egyre több rooftop bárban lehet már befelé fordulni és meditálni. Az elmúlt hetekben több helyen is kipróbáltuk, milyen a város felett gyakorolni. Hol délelőtt, hol naplementében nyomtuk az ászanákat, de olyan télbiztos tetőteraszt is találtunk, ahol egész évben várják a magasban jógázni vágyókat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekért érdemes útra kelni augusztusban

travelo 2016. augusztus 5., péntek 17:18

Ingyenes családi fesztivál Pécsen, felejthetetlen operaelőadások és idilli kirándulások Salzburgban, őrült paradicsomhajigálás Spanyolországban. Ne bánkódjon, ha nincs még augusztusra programja, mire a cikk végére ér, több is lesz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyen dinnyemagot, jó lesz!

Dívány 2016. augusztus 5., péntek 09:42

A fenntarthatóság egyik alapköve, hogy megpróbálunk mindent felhasználni, (szinte) semmi nem kerülhet a kukába. Gyerekként a görögdinnye magvából például ékszereket gyártottunk, de kiderült, hogy akár meg is ehettük volna, ugyanis többek szerint egészséges nassolnivaló. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tárolja gyógyszereit a hőségben!

Dívány 2016. augusztus 4., csütörtök 15:43

Van egy rossz hírünk, a kánikulában nemcsak arra kell odafigyelni, hogyan éli túl az utat a munkahelye és az otthona között, vagy mondjuk az éjszakát, vagy hol és hogyan tárolja az ételeit, hanem arra is, hova teszi a gyógyszereit, hiszen "a magas hőmérséklet általában gyorsítja a gyógyszerek hatóanyagainak lebomlását, emiatt pedig csökkenhet egy-egy készítmény hatása is. Sőt, egyes szereknél akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek" - figyelmeztet a Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennyit mozogjon, ha nem akar meghalni az ülőmunkától!

(bj) 2016. augusztus 4., csütörtök 12:25

Ha 8 órát ül a munkahelyén, bizonyára érzi, hogy ezzel nem kedvez egészségének. És igaza is van; már számos kutatás bebizonyította, hogy az ülőmunka bizony egészségtelen. Azért van egy jó hírünk: egy nemzetközi tudóscsoport ugyanis bebizonyította, hogy már napi egy órás fizikai igénybevétellel kiküszöbölhetők az ülőmunka okozta egészségügyi kockázatok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jobb szexet várunk a nyaralástól, de általában csalódnunk kell

(sze) 2016. augusztus 3., szerda 12:34

A Durex kétezer felnőtt részvételével készített egy felmérést, amiből kiderült, hogy az emberek 52%-a reménykedik abban, hogy nyaralás alatt a hétköznapinál jobb lesz a szex, ugyanakkor 60%-uk bevallotta, hogy a gyakorlat nem ezt igazolta. Ez a szám nem túl meglepő, mivel az emberek 40%-a kevésbé hajlamos kezdeményezni, ha partnere a telefonját nyomkodja az ágyban, és 41%-uk bevallotta, hogy a nyaralós estéket ugyan egymás mellett ülve töltik, de külön képernyőket nézve.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A CrossFit veszélyei a levált retinától a bevizelésig

Dívány 2016. augusztus 3., szerda 11:30

Crossfitezik az egész világ. Jó, nem az egész világ, de amióta Greg Glassman és Lauren Jenai 2000-ben kitalálta ezt a mozgásformát, rengeteg rajongója lett. A CrossFit olimpiai súlyemelésből, poilometrikus -, erőemelő - és gimnasztikai gyakorlatokból áll, és az egész testet átmozgatja. A népszerűséggel pedig együtt jár, hogy ellenzői, kritikusai is adódnak - a Train With Brain blog írója és szerkesztője egyik cikkében hevesen bírálta ezt a fajta edzésmódszert. Állítása szerint a CrossFit nem más, mint ügyes marketing, és amellett, hogy semmivel sem funkcionálisabb, mint bármelyik súlyzós edzés, kimondottan sérülésveszélyes. Nemrég a Vox össze is gyűjtötte, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek arra, aki crossfitezni kezd.

shutterstock 256985293
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek az étrend-kiegésztők, amik tényleg segíthetik a fogyást

Dívány 2016. augusztus 2., kedd 18:43

Ahhoz, hogy a fogyás után elért testtömeg hosszú ideig fennmaradjon, a legtöbb esetben az életmód megváltoztatására van szükség, ami sok kitartást, odafigyelést és akaraterőt igényel. Ennél sokkal könnyebb utat kínálnak a különféle – gyors fogyást ígérő – étrend-kiegészítők. 

Évente közel 2000 új étrend-kiegészítőt dobnak piacra, melyek között egyre több a gyógynövénytartalmú szer. Ez a fogyasztó szemszögéből ítélve megnyugvást jelenthet, mivel sokakban a természetes eredetű gyógynövény az ártalmatlansággal fonódik össze, ezáltal kisebb a gyanú, hogy az egészségre veszélyt jelent. Sajnos ez egy erős gyökeret vert tévhit, mert a hatóanyag ártalmatlanságát illetően fontos kérdés többek között, hogy milyen növényből, a növénynek melyik részéből és milyen módszerrel nyerik ki a hatóanyagot. Előfordult már olyan eset, amikor egy alapvetően növényi eredetű fogyasztószerről kiderült, hogy véletlenül mérgező növény került bele, aminek több tucat belga nő veséje látta kárát, akiknél veseelégtelenséget okozott - írja legújabb hírlevelében a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ).

shutterstock 301460216

A hasonló esetek elkerülése miatt érdemes mérlegelni, hogy mennyire szükséges az adott szer alkalmazása, milyen információk állnak rendelkezésre az ártalmatlanságát illetően, milyen a termék összetétele és a minősége. Célszerű, ha ebben a kérdésben szakember (pl. dietetikus) segítségét kérjük - tanácsolja az MDOSZ, ami össze is gyűjtötte, hogy melyek a testtömeg csökkentésében hatásosnak vélt hatóanyagok és melyeknél nem bizonyított ez a hatás. Részletek a hajtás után!

Tudta-e, hogy

  • hazánkban három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott?
  • a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása 2009-hez képest közel ötödével csökkent, holott napi ételünk felét kellene a zöldségeknek és gyümölcsöknek kitenni, és ez a mennyiség növelését kívánná meg?
  • komoly problémát okoz az étrend-kiegészítők, köztük a fogyasztószerek hamisítása? A csalóka fogyasztószerekben például hashajtók, vízhajtók, és stimulánsok lehetnek „valódi” hatóanyagként.
  • az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján elérhető egy negatív lista, amely az étrend-kiegészítőkben alkalmazni nem javasolt növényeket tartalmazza?

Forrás: MDOSZ

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magunknak köszönhetjük a rövidlátás rohamos terjedését?

Brownie 2016. augusztus 2., kedd 14:53

A múlt század óta globálisan és drasztikus mértékben terjed a rövidlátás. Felmérések szerint Délkelet-Ázsiában a hatéves gyerekek körében negyven, a fiatal felnőtteknél pedig már 80-90 százalék a rövidlátók aránya, és bár nyugaton nem ennyire drámai mértékben, de szintén növekszik a számuk. „Európában a 25-29 évesek közel felét érinti a probléma és elgondolkodtató, hogy a miópia előfordulása az 1960-as években születetteknél az 1920-as években született emberekéhez képest megduplázódott” – írja Chris Hammond, a King's College London szemész professzora a The Conversation oldalon. Szakértőket kérdeztünk arról, hogy mi állhat a járványszerű terjedés hátterében, és hogyan lehetne megelőzni vagy késleltetni a miópia kialakulását.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A futástól sokkal okosabb lesz

Edicsek 2016. augusztus 1., hétfő 17:49

A futás nemcsak az izmokat dolgoztatja meg, hanem az agyat is. Az eredetileg a Cell Metabolism című folyóiratban megjelent, de a New York Timesban is feldolgozott kutatás azt vizsgálta, hogy az aerob testmozgás hogyan hat az agyra. Jó hír azoknak, akik rendszeresen futnak, hogy a hobbijuk kifejezetten jó hatással van az egyik legfontosabb szervünkre, legalábbis az amerikai National Institutes of Health (Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet) legújabb tanulmánya szerint. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A vékony lányokat miért ér csesztetni?!

Farkas Edina Lina 2016. július 31., vasárnap 15:48

Amikor Palvin Barbara Sport lllustrated szereplése után az Instagramon sorra kapta a negatív, súlyfeleslegére utaló kommenteket, a sajtó egy emberként vette védelmébe a topmodellt és szólaltak fel a body shaming ellen. Ezzel természetesen mi is egyetértettünk – azzal viszont már kevésbé, hogy a sovány alkatúak kritizálása, becsmérlése ugyanakkor minden különösebb visszhang nélkül lehetséges. Mintha a vékony alkatúaknak járna a megszégyenítés. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A rózsaszín zajtól jobbat alszik és a memóriája is pengébb lesz

Lina 2016. július 31., vasárnap 10:44

Áthánykolódott éjszakák, hajnalig tartó agyalások, fáradt ébredések, és a kétségbeejtő érzés, hogy soha nem fog álom jönni a szemünkre. Ez az állapot egyáltalán nem ritka a XXI. század embere számára, ugyanis sajnos egyre gyakoribb, hogy valaki alvási problémákkal küzd. Kutatók csapatai próbálnak rájönni, hogy mivel lehet gyógyszerek nélkül leszedálni az agyat, és úgy tűnik, hogy bizonyos hangok kimondottan jó hatással vannak az alvásunkra. Egy német kutató,  dr. Jan Born szerint ha úgynevezett rózsaszín zajra alszunk el, az nemcsak pihentetőbb alvást segíti elő, hanem a memóriánkra is jó hatással van.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Strandszezon: Így kerülheti el a hüvelyfertőzéseket!

ST 2016. július 30., szombat 15:13

Ha nyár, akkor strand! És sajnos sok nőnek, ha strand, akkor hüvelyfertőzés. Ha szeretné nyugodtan élvezni a hűs vizet, akkor ezekre mindenképpen figyeljen oda!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó kezdeményezés a csak nőknek szóló fesztiválkemping?

Menő/Ciki

Edicsek 2016. július 29., péntek 17:30

Egy szlovén fesztiválon láttunk olyat, amivel eddig itthon még nem találkoztunk, pedig teljesen logikus, túl sok pluszköltségbe sem kerül, viszont a komfortérzeten javít: ez pedig a Single Ladies kemping. Egy olyan őrzött kemping, ahol az egyedül érkező lányok sátorozhatnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »
447 szavazat 568 szavazat

5+1 tetőterasz, ha város felett bulizna

Dívány 2016. július 29., péntek 15:50

Ha nyár, akkor kiülős helyek. A fővárosban szerencsére egymást érik a teraszos vendéglátóipari egységek és szórakozóhelyek, és ha úgy tartja kedve, az utca forgalma helyett a nyári eget is bámulhatja a barátaival, hiszen rooftop bárokból sincs hiány, nemrég még tetőterasz verseny is volt

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amikor az élmények jelentik a gyógyulást

Divany.hu 2016. július 29., péntek 13:26

A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Gyermek-és Ifjúságpszichiátriai Osztályán élményterápiás módszerekkel segítenek a mentális problémákkal küzdő gyerekeken, akik közül sokan itt kapnak először hathatós segítséget. Az osztályvezető főorvossal, dr. Máttyus Annával és kollégáival az élményterápiás módszerek hatékonyságáról, és a jelenleg is folyó élményterápiás táborokról beszélgettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 fura és különleges futóverseny a világ minden tájáról

Dívány 2016. július 28., csütörtök 19:25

Egymást érik a különböző maraton és futóversenyek itthon is, de most annak néztünk utána, hogy milyen megmérettetések közül választhat az, aki már unja a hazai pályát és valami igazán nagy kalandra vágyik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy nagyon jó indok, hogy miért ne legyen a mérlegelés megszállottja

Dívány 2016. július 28., csütörtök 09:30

A fogyást legjobban úgy lehet követni, ha folyton a mérlegre állunk, és nézzük, hogyan mutat egyre kevesebbet az eszköz, ugye? Hát, ha tényleg szép és formás testre vágyik, akkor a kilók számánál sokkal fontosabb, hogy milyen a testünkben a zsír és az izom aránya. Ezért csalóka a BMI számolgatása is - bizony lehet, hogy a sportolóknál ez az index magas, miközben nagyon valószínű, hogy egészségesebb és fittebb mint az, aki azonos súlyú vele, de nála kicsit mások az arányok, és nem, a vékonyság sem jelenti feltétlenül azt, hogy ne lehetnénk hájasak, és ha nem mozdul a mérleg nyelve, az lehet, hogy annak köszönhető, hogy izmosodik.

Nem hisz nekünk? Akkor nézze meg a My Sweat Life bloggerének fotóját.  Kelsey Wels az első képen 65,77 kg, a másodikon, 55,33 kg, a harmadikon pedig 63,5 kg, és a hármas fotóhoz mellékelt szövegben arra kér mindenkit, hogy szálljon le a mérlegről, és ne higgyék azt, hogy a súly a fejlődés fokmérője, és ne hagyják, hogy a kilók bárhogyan is befolyásolják az önbizalmukat. 

Persze ő sem mindig gondolta így, a terhessége előtt 59 kg volt, és utána 55 kg lett a célsúly. Ezt pár hónap alatt el is érte, most mégis 8 kilóval többet nyom. Az ok? "Végre megtanultam, hogy a fejlődés valódi fokmérője az erő, az állóképesség, az egészség és hogy mennyire érzem magam boldognak. Soha nem voltam még ennyire izmos, soha nem volt ilyen alacsony a testzsír-százalékom, soha nem voltam ilyen egészséges és soha nem éreztem magam ilyen jól a bőrömben. Ha nem intettem volna búcsút a mérlegnek olyan régen, akkor már rég feladtam volna" - írja Wells, aki azt javasolja, hogy mások tegyenek így.

Szexi kolosztómiás zacskó? Igen, már ilyen is létezik!

Dívány 2016. július 27., szerda 19:24

Emlékeznek még Bethany Townsendre, aki úgy döntött, a Crohn-betegség nem állíthatja meg abban, hogy megvalósítsa álmait, és csak azért is modell lesz belőle? Vagy Zoey Wrightra, akinél három évvel ezelőtt diagnosztizálták a colitis ulcerosa nevű bélbetegséget, és kolosztómiás zacskó ide vagy oda, benevezett egy testépítő versenyre? És azokra, akik követték a példájukat? Egy fiatal brit nőnek köszönhetően már fehérnemű-kollekció is készült azoknak, akik ilyen komoly bélproblémákkal küzdenek. Sőt, egy fiatal brit művész végre megalkotta az igazi design kolosztómiás zacskót. 

Mi a kolosztómia?

A kolosztómia gyakori hasműtét, melynek során a vastagbelet kivezetik a hasfalon nyitott résen keresztül, mely mesterséges végbélnyílásként működik. A beavatkozásra akkor van szükség, ha pótolni kell a rákos vagy súlyosan sérült vastagbél alsó szakaszát, a végbelet és a végbélnyílást. A műtéti megoldás lehet ideiglenes is, ilyenkor a használaton kívüli bélszakasz gyógyulását segíti. A kolosztómia tehát lehetővé teszi az ürülék távozását, mielőtt eljutna az eltávolított vagy éppen gyógyuló bélszakaszig. A széklet a kivezetés elé rögzített műanyagtasakba ürül, amit általában elegendő naponta egyszer cserélni. A műtét után fokozatosan vissza lehet térni a beavatkozás előtt megszokott táplálkozáshoz és életmódhoz.

Forrás: Házi Patika

Stephanie Monty, a Brunel Egyetem végzőse a Fiatal Designerek éves londoni kiállításán mutatta be a prototípust, amit azért álmodott meg, hogy viselői intim helyzetekben se érezzék magukat kényelmetlenül. Ugyan a zacskót nem állandó hordásra találták ki, de mosható és többször felhasználható, illetve több minta közül lehet választani, valamint a szilikon színét is úgy lehet megválasztani, hogy az idomuljon tulajdonosa bőrének színéhez.  A designer számára persze nemcsak az esztétikum volt a fontos, próbált bőrbarát anyagokat használni, és a zacskó kialakításánál arra is figyelt, hogy minél kisebb legyen a fertőzés és a gyulladás veszélye. 

Monty most partnereket és befektetőket keres, hogy megkezdődhessen a sorozatgyártás. (Ide kattintva még több képet talál a projektről!)

Tényleg volt értelme az jeges vizes kihívásnak

(sze) 2016. július 27., szerda 18:14

2014-ben alapvetően karitatív céllal,  az ALS-ben (amiotrófiás laterálszklerózisban) szenvedő betegek megsegítésére indították el a jeges vizes kihívást (Ice Bucket Challenge), amihez olyan sztárok is csatlakoztak mint Mark Zuckerberg, Anna Wintour, Tom Cruise, Charlie Sheen, vagy Robert Downey Jr. Viszont egy idő után teljesen öncélú és értelmetlen magamutogatásnak tűnt, mivel az emberek elfelejtették, hogy a dolog célja eredetileg az adakozás lett volna. Azért így is több mint 100 millió dollár (kb. 28,5 millirád forint) gyűlt össze egy harminc napos periódus alatt. Ez az összeg pedig teljes mértékben fedezte több kutatási projekt költségeit - írja a Guardian

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tuti tippek Balatonon nyaralóknak

travelo 2016. július 27., szerda 15:36

Vitorlást bérelne, bringatúrára indulna, és benézne pár helyi termelőhöz is? Ennek semmi akadálya! Mutatjuk a legjobb helyeket, a legszebb útvonalakat és a legolcsóbb megoldásokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Komoly mellékhatásokkal járhat, ha túl egészséges akar lenni

Brownie 2016. július 26., kedd 14:32

Akkora hype lett az egészséges életmód, hogy az sokaknak nemcsak egyszerűen fontos, de már-már megszállottan olyan kategóriákba sorolják az élelmiszereket, hogy gyógyír, jó, rossz, lassú halál vagy tabu; és emellett még a testmozgást is túlzásba viszik. Sőt vannak, akik a vitaminokból is az ajánlott mennyiségnél jóval nagyobb adagokat fogyasztanak. Érdemes tehát mérlegelni és szakértő segítségét kérni, mielőtt valaki belevágna egy újabb őrületbe, mert komoly mellékhatásai is lehetnek egy kedvezőnek tűnő módszernek. Korábban írtunk arról, hogy hiába hagy fel valaki a cukros ételek fogyasztásával, ha a fogakat az állandó zöldség- és gyümölcsfogyasztással is ugyanúgy tönkreteheti. Összegyűjtöttünk néhány hasonlóan kockázatos szokást. Íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 135

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN 7 világsztár, aki szakított az alkohollal

A Harry Potter, a Jóbarátok vagy épp a Szex és New York sztárjait sem kímélte a pia, van, aki azt mondja, a 30-at sem érte volna meg, ha nem változtat.

STÍLER Praktikák, ha minden reggel elkésel

Itt két perc, ott öt, meg még három, és már megint elkéstél? Öt tipp, ha szeretnéd a reggelt jobban kézben tartani, és végre nem utolsóként beesni a munkába.

KETTŐS MÉRCE Vagyonadó: tényleg erre van szükségünk?

A vagyonadó mellett és ellen is lehet érvényesen érvelni, a legjobb talán, ha először is végiggondoljuk, miről beszélünk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés