ÉLETMÓD

Ezek idegesítenek minket a legjobban utazás közben

Edicsek 2016. szeptember 25., vasárnap 14:50

Busbud.com 2000 embert kérdezett meg, hogy mik azok a dolgok, amik rajtuk kívül álló körülmények miatt történnek, de mégis annyira borzalmasak, hogy tönkreteszik az utazás élményét. Repülős, autós és vonatos utazásokra is kíváncsiak voltak és az eredményeket elnézve úgy tűnik, a katasztrofális utazások receptje az egész világon nagyon hasonló

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért alhatnak másként a nők

Dívány 2016. szeptember 24., szombat 20:54

A Refinery29 szerint az Egyesült Államokban az emberek 40%-a küzd alvászavarral, és többségük nő. (Nem is csoda így, ha a férfiak sokkal boldogabban ébrednek). Egy friss tanulmány szerint ennek ahhoz lehet a köze, hogy kicsit más a cirkadián ritmusa a nőknek. Nem, ez nemcsak arról szól, hogy a belső óránk megmondja, mikor jött el az ideje az alvásnak, és mikor kell felkelni, a szervek működésének is van egy napi ritmusa, ami számos külső és belső tényezővel van összefüggésben.  

A cirkadián ritmus

Olyan, nagyjából 24 órás ciklus, ami az élőlények biokémiai, fiziológiai folyamataiban vagy viselkedésében lép fel. A cirkadián ritmust az élőlény saját belső időmérő rendszere vezérli, de egyes külső, szinkronizáló stimulusok segítenek beállítani, a legfontosabb közülük a napfény. 
A cirkadián ritmusok fontos szerepet játszanak az állatok és az ember alvási és táplálkozási sémáinak meghatározásában. Tisztán látszik az is, hogy a belső testhőmérséklet, agyhullám-aktivitás, hormontermelés, sejt-regeneráció és más biológiai tevékenységek is a napi ritmusokhoz köthetők.
A korai kutatások során az emberi cirkadián periódust 25 órásra, vagy még hosszabbra tették. Modern, igen kontrollált körülmények között végzett kísérletek szerint az átlagos felnőtt ember cirkadián periódusa csak némileg haladja meg a 24 órát. Czeisler és munkatársai (Harvard) úgy találták, hogy különböző korú egészséges felnőttek cirkadián periódusa szűk keretek között ingadozik: 24 óra 11 perc ± 16 perc.

Forrás: Wikipédia

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kulturális randitippek, nem (csak) sznoboknak

Szász Emese 2016. szeptember 23., péntek 11:43

Nem tudja, hova vigye el kiszemeltjét a klasszikus Gellért-hegyi séta helyett? Adunk néhány ötletet azoknak, akik igényes szórakozásra vágynak és valami egyedi programmal szeretnék elkápráztatni leendő vagy meglévő partnerüket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ősszel is jó móka víz mellé utazni

travelo 2016. szeptember 21., szerda 15:40

Imád vízparton nyaralni? Alig várja a következő nyarat? Ne várja, inkább hosszabbítsa meg a mostanit! Hiszen ki mondta, hogy a Balatonnál vagy az Adrián csak napozni és pancsolni lehet? Naplementés SUP-túra várja a magyar tengernél, az Osztrák-Magyar Monarchia kedvenc üdülőhelyén pedig akár komolyzenei koncertre is elmehet, közvetlenül a tengerparton. De akkor se csüggedjen, ha már nem fér bele idén a nyaralás a keretbe – az álmodozásban is segítünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha biztonságban akarja tudni a kerékpárját, regisztrálja!

Dívány 2016. szeptember 21., szerda 14:10

Ha van biciklije, akkor lehet, hogy hallott már a BikeSafe nevű országos regisztrációs programról, amit azért hoztak létre, hogy a rendőrség sokkal hatékonyabb legyen a kerékpárlopások felderítésében. A  rendőrséggel közösen fejlesztett és üzemeltetett nyilvántartási rendszer 2013-ban indult el országosan, de még most sem késő csatlakozni, sőt!

Jó hír az óbudaiaknak, hogy csütörtökön, vagyis szeptember 22-a a Nemzetközi Autómentes Nap alkalmából lehetőségük lesz nyilvántartásba vetetniük biciklijeiket. A regisztráció reggel nyolc és dél között lesz a Fő téren. A regisztráció ideje egy kerékpár esetében kb. 15-20 perc. 

Ide kattintva megnézheti, hogy az országban holt vannak olyan kerékpáros boltok, amik egyben BikeSafe regisztráló pontok is. 

Nemcsak a dekoltázs, a súly is sokat nyom a latban a női álláskeresőknél

Dívány 2016. szeptember 20., kedd 18:35

Az a szomorú helyzet, hogy a munkáltató és/vagy a HR-es néha pillanatok alatt eldönti, kellünk-e neki vagy sem. Egy új kutatás szerint bizonyos álllásoknál előnyben vannak azok a nők, akik soványabbak, pontosabban, akiknek alacsonyabb a testtömeg-indexe, még akkor is, ha a másik jelentkező nem is molett vagy túlsúlyos, csak egy pár kilóval nyom többet  - írja a Daily Mail.

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 dolog, ami a hajkárosodáshoz és -hulláshoz vezethet

ST 2016. szeptember 20., kedd 12:35

A haj a nők egyik ékessége, és a férfiak számára is fontos, hogy sok és jó minőségű legyen belőle a fejükön. Éppen ezért, amikor úgy érzi, indokolatlanul sok hajszálat veszít hétről hétre, akkor érdemes lehet elgondolkodni azon, mi áll a jelenség mögött. A Women's Health össze is szedett hat okot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt bánják meg a legtöbben idős korukban

(sze) 2016. szeptember 16., péntek 19:46

Karl Pillemer, a Cronell Egyetem gerontológusa utóbbi éveit azzal töltötte, hogy idős amerikai emberek százaival készített interjút és szisztematikusan rendszerezte életbölcsességeiket - írta a Huffington Post

Első könyve, a 30 lecke az élethez (30 Lessons fot Living) több mint 1000 idős ember tanácsait összegezte olyan témákban mint a boldogság, munka, egészség. 2015 januárjában Pillemer új könyvet dobott piacra 30 lecke a szerelemhez (30 Lessons for Loving) címmel, ami több mint 700 idős amerikai, összesen több mint 25000 házasságban eltöltött évének tapasztalataira épül. Interjúalanyai között volt olyan pár, akik már 75 éve vannak együtt, de olyan nő is, aki elmesélte válását, majd azt, hogy 64 évvel később hogyan házasodott újra egykori férjével.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: mire jók az alumíniummentes deók?

Dívány 2016. szeptember 16., péntek 10:30

A nyárnak már vége, de melegnek még meleg van: különben meg ősszel is izzad az ember, szóval még most sem késő egy jó alumínium-, alkohol-, és parabénmentes izzadásgátlót vásárolni. Hogy ön ne kerüljön olyan kínos helyzetekbe, mint mi – egyik szerzőnknek konkrétan a nap felénél meg kellett fürdenie –, kipróbáltunk egy rakat dezodort, ami azt ígéri, hogy alumíniummentesen véd az izzadástól (vagy kellemetlen szagoktól). Eredmények a hajtás után!

De mi a baj az alumíniummal?

"Az alumínium- és a cinksók általában nem károsak a bőrünknek, sőt erős gyulladáscsökkentő hatásúak. Ha valahol piros, ég a bőrünk, akkor kenjük be nyugodtan ilyen kencével és sokat fog segíteni. Ezen kívül természetesen rendkívül erős pórusösszehúzó hatása is van, ezért például a lábizzadás csökkentésére is kiváló lehet. Hónalj alatti használata nőknek nem ajánlott, mert a mell nyirokmirigyeinek helyi méregkiválasztása éppen a hónaljon keresztül, izzadással történik legerőteljesebben. Ha ezt az erős pórusösszehúzóval megakadályozzuk, akkor hátráltatjuk a méreganyagok kiválasztását a mell mirigyállományából, ami hosszú távon akár daganatos betegségek kialakulásához is vezethet" - nyilatkozta a Díváynnak korábban dr. Torma Viktória, miért nem ajánlatos az alumíniumsót tartalmazó (és általában, az erős pórusösszehúzó hatású) izzadásgátlókat alkalmazni. 

Az Európai Bizottság fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos bizottsága (Scientific Committee on Consumer Safety; SCCS)  is foglalkozott a témával, és a legutóbb 2014. június 18-án felülvizsgált dokumentumban az összes olyan kutatást áttekintik, amelyekben mostanáig az alumíniumtartalmú kozmetikumok egészségügyi hatásaival foglalkoztak. A bizottság konklúziója egy mondatban a következő: "Az SCCS azon a véleményen van, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk nem támasztják alá az alumínium esetleges rákkeltő hatásával kapcsolatos aggodalmakat - írja a Daganatok.hu.

Természetesen ha biztosra akar menni, akkor kerüli az alumíniumot tartalmazó termékeket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez történik, ha a partnere lesz az edzőtársa

Brownie 2016. szeptember 15., csütörtök 11:21

Vannak, akik egyedül, a saját tempójukban szeretnek edzeni, és vannak, akiket inkább az motivál, ha barátokkal együtt járhatnak futni, úszni vagy súlyokat emelni. De mi van akkor, ha a másik felünket választjuk edzőtársnak? A párterápiát ugyan nem helyettesíti, a pszichológusok szerint mégis tökéletes kiindulópont például ahhoz, ha szeretnénk megmenteni egy válságban lévő kapcsolatot, de lehet egyszerűen közös hobbi is a sportolás. A Women's Health magazin és a Prevention.com segítségével összegyűjtöttük, hogy miért tesz jót a kapcsolatnak, és miért árthat a sportteljesítménynek, ha együtt izzadunk és hajtjuk egymást a párunkkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Romantikus kiruccanás földön, vízen, levegőben

travelo 2016. szeptember 14., szerda 15:45

Mihez lenne inkább kedvük: páratlan természeti csodák közt andalogni, pazar panorámában együtt megtanulni valami újat? Esetleg sziklamászással, vagy tandemugrással, vagy éppen hatalmas olasz lakomákkal erősítenék kapcsolatukat? Segítünk megtalálni a megfelelő úti célt!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szabaduljon meg a csuklástól tudományos alapokon!

dívány.hu 2016. szeptember 13., kedd 16:16

Dr. Erich Voigt, a New York Egyetem fül-orr-gégésze két olyan módszert is bemutatott a Business Insidernek, amelyekkel tudományosan szüntetheti meg a csuklását.

A csuklás ugye nem más mint a rekeszizom önkéntelen összerándulása, amit kiválthat egy bizonyos étel, vagy az, hogy túlzottan sokat ettünk és van pár egészségügyi probléma is, ami csukláshoz vezethet, általában viszont annyiról van szó, hogy valami irritálja a nyelőcsövet vagy a légutakat.

A legegyszerűbben pedig úgy lehet megszüntetni a önkéntelen összehúzódásokat, ha veszünk egy nagy levegőt, de van egy másik módszer is, mégpedig az, ha a videóban bemutatott módon egy pohárból úgy iszunk, hogy a józan paraszti ésszel szembemenve a tőlünk távolabb eső részéből próbálunk kortyolni. Ahhoz, hogy utóbbit meg tudjuk tenni, olyan görnyedt pózt kell felvennünk, ami garantáltan beszorítja a zabolázatlan rekeszizmot. Dr. Voigt azt mondja, ezzel a módszerrel olyan emberen is sikerült segíteni, aki egy hete megállás nélkül szenvedett a csuklástól. 

Ha ez sem jönne be, esetleg próbálkozhat a cukorral

A barna cukor tényleg egészségesebb a fehérnél? - 12 tévhit a táplálkozásról

Brownie 2016. szeptember 13., kedd 08:09

Egy csomó, evéssel és sportolással kapcsolatos tévhitet próbáltunk már eloszlatni, de úgy látszik, még mindig akadnak félreértések, amiket nem árt tisztázni. Ezúttal a Tech Insider egészséges életmód témában készült mítoszgyűjteményéből szemezgettünk, íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »

4+1 egészséges étrend a világ öt pontjáról

Dívány 2016. szeptember 12., hétfő 15:52

Harley Pasternak edző és táplálkozási szakember évekkel ezelőtt elutazott pár olyan országba, amelyek lakói egészsége alapján előkelő helyen szerepel, majd könyvet írt a tapasztalatairól The 5-Factor World Diet címen. Pasternak többek között megfigyelte, hogy a japánok milyen sokféleképpen fogyasztják az algákat, hogy a kínaiak ügyelnek arra, hogy minél színesebben étkezzenek, és szomorúan vette észre, hogy az amerikaiak mennyire másként élnek mint az általa meglátogatott országok polgárai. 

Természetesen minden étrendnek megvannak a sajátos elemei (pl. rénszarvas hús, zöldtea), és az egészséges életnek, a fogyásnak nincs egyetlen igaz és biztos, mindenkire érvényes módszere, de azért közös pontok akadnak, például az, hogy azokban az országokban, régiókban amikről szó lesz, sokkal többet gyalogolnak mint mondjuk egy átlagos amerikai, hogy általában megadják a módját az étkezésnek, és az évszaknak, a helyi viszonyoknak megfelelő alapanyagokból dolgoznak. 

A Huffington Post Harley Pasternak könyve nyomán most össze is gyűjtött öt egészségesnek tartott, egy-egy területre jellemző étrendet és azok jellemzőit. Nézze meg a felsorolást, hátha talál szimpatikusat! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emberkísérlet: tényleg megéri korán kelni?

moana 2016. szeptember 12., hétfő 14:08

A tudományosan megalapozott reggel két sarkalatos pontja az, hogy korán kelünk, és az így nyert időt testmozgással töltjük, hiszen így sokkal boldogabbak és elégedettebbek, meg persze egészségesebbek leszünk. Jól hangzik, nem? Nem mondom, hogy engem teljesen meggyőztek, mivel a puding próbája az evés, a sokadik zombimódban töltött nap után úgy döntöttem, adok egy esélyt a reggeli tornának, és megpróbálok egy hónapon keresztül minden napot (mármint hétköznapot, mert az embernek legyenek elvei és tartása) testmozgással indítani, hátha igazuk van a tudósoknak, és ettől lesz kerek a világ. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segít leküzdeni a rossz hangulatot a reggeli hideg zuhany

ST 2016. szeptember 11., vasárnap 16:16

Az ember nagyon sokat tesz azért, hogy mentálisan és fizikálisan is egészséges maradjon. Ehhez különböző étrendkiegészítőket szed, vagy éppen gyógyszerezi magát, ami nem feltétlenül baj, hiszen ha indokolt a bogyók szedése, akkor nincs mit tenni. Sok esetben azonban az életmódbeli változásokkal is meglepően jó eredményeket lehet elérni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit eszik mindenki a gluténmentes diétákon?

ermiz 2016. szeptember 10., szombat 13:56

A gluténmentesen étkezők száma ugrásszerűen nő, miközben a felmérések szerint a gluténérzékenyek nem lettek többen, sőt - legalábbis az Egyesült Államokban, mert nálunk sajnos pont fordított a helyzet

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 tévhit a derékfájásról

Brownie 2016. szeptember 10., szombat 13:51

Az alsó háttájéki fájdalom az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma a világon – 300 más betegséget megelőzve -, ami az olyan kellemetlen tünetek mellet mint a gyengeség és a merev izmok, a mozgás korlátozottságával is jár. Sokat ronthat a helyzeten az is, hogy a betegek nem a megfelelő tanácsokat fogadják meg, hiszen a hát- és derékfájással, illetve a tünetek enyhítésével kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban – írja Chris McCarthy fizioterapeuta a The Conversation oldalon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kiszámolták, mennyi az ideális korkülönbség a párkapcsolatokban

Edicsek 2016. szeptember 10., szombat 08:15

Az atlantai Emory Egyetem kutatói annak jártak utána, hogy mennyi az ideális korkülönbség a partnerek között. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy nagyon jó indok, hogy miért ne legyen a kalóriák megszállottja

Dívány 2016. szeptember 9., péntek 15:43

Júliusban megmutattuk, hogy miért nem érdemes folyton mérlegre állni, most pedig azt bizonyítjuk be egy újabb előtte-utána fotóval, hogy a kevesebb kalória sem feltétlenül megoldás, ha valaki szép és formás testre vágyik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Runway Run 4.0: Piros ruhás alakok lepték el a repteret

ermiz 2016. szeptember 8., csütörtök 18:09

Majdnem négy hét felkészülés után vágtam bele abba a futóversenybe, melyet a Liszt Ferenc Repülőtér 1-es futópályáján tartottak. A stílszerűen Runway Runnak keresztelt eseményre 1000 ember nevezett 5 és 10 kilométeres távra, és volt váltó is. Szerencsére az csak a sajtóközleményből derült ki számomra, hogy itt jórészt sportolók és légiközlekedésben dolgozó szakemberek vettek részt, bár az eredményeket nézve, nem is értem, min csodálkozom.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Edzőteremteszt: Astoria Fitnessnek jót tett a ráncfelvarrás

Dívány 2016. szeptember 8., csütörtök 11:02

2015-ös sorozatunk újraéled: budapesti edzőtermeket veszünk sorra. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég (már ha nem vagyok erre is lusta), az viszont minél változatosabb, annál jobb. Futni, aerobikozni, TRX-ezni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket általában két alkalom után minősítem, és nemcsak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom. Mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol található a legprofibb géppark, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet. A tesztelt termeket általában All You Can Move Sportpass-szal is igénybe lehet venni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A meditáció vagy vakáció a jobb?

etelka 2016. szeptember 8., csütörtök 09:09

Vajon mi tesz jobbat a léleknek, a pihenés vagy a meditáció? Ezt boncolgatja a Telegraph cikkében, melyben egy amerikai kutatást vettek alapul. A tudósok arra jutottak, hogy a vakáció jótékony hatása egy hónapig tart ki, mind testi, mind lelki szinten. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy mennyire jó is nyaralni, ám most egy új kutatás szerint a gének működése is megváltozik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Őszi városnézés repülővel? Így nem lesz nyűglődés az út!

travelo 2016. szeptember 7., szerda 08:03

Az ősznél nincs tökéletesebb városnéző idő: nem kell minden alkalommal átrohanni az út árnyékos oldalára, nem kúttól-kútig kell megtervezni a sétánk útvonalát, és kávézók, bárok teraszai még ugyanúgy működnek, mint nyáron. Már meg is jött a kedve az utazáshoz? A fapados társaságoknak köszönhetően még akár olcsón meg is úszhatja az őszi kiruccanást. Hogy mindez szép és jó, de amint repülő kerül a képbe, már el is ment a kedve az egésztől? Meg tudjuk érteni, nekünk sem mindig a kedvenc közlekedési eszközünk. Néhány tippel azonban sokkal könnyebben túl lesz a repülésen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 jel, hogy túlzásba viszi a sportolást

Brownie 2016. szeptember 6., kedd 19:25

Ha megszállottan edz, az egészsége bánhatja. Ráadásul aki nem is élvezi igazán a mozgást, az hamar elveszíti a motivációt és lelkileg is kimerülhet. A Women's Health magazin összegyűjtötte azokat az intő jeleket, amik arra utalnak, hogy ideje visszavennünk az edzések intenzitásából. Íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 133

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Megéri lakást venni átalakuló környéken?

Nézzük a Józsefváros metrótól és a belvárostól is mindössze 10 percnyire lévő Magdolna negyedét, aminek a rehabilitációjára nemrég 3,8 milliárd forintot költöttek. Jó befektetés?

STRANGE Két tavaszi fotósorozat Axente Vanessával

Két képsorozat fiatal magyar büszkeségünkről, az elsőt Charlotte Wales, a másodikat Vincent van de Wijngaard készítette.

PRAXIS Orvos vagyok, de a mentősöktől meghalhattam volna

Orvos vagyok. December elsején kaptam a második infarktusomat, a mentők helyszínen hagytak. Annak ellenére, hogy közöltem, hogy ez a második, felismerem, EKG pozitív volt. A büntetőeljárás folyik.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés